เรื่องสนุกของดอกอัญชัญ / (Record no. 133022)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 05827nab a2200193 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000135429
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 130626 2556 th 000 0 tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091430
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611151613
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201510100646
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201408170948
Level of effort used to assign classification nantakan
-- 201306261407
-- Supichaya
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name สุมิตรา จันทร์เงา
9 (RLIN) 68588
245 10 - TITLE STATEMENT
Title เรื่องสนุกของดอกอัญชัญ /
Statement of responsibility, etc. สุมิตรา จันทร์เงา
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. อัญชันเป็นพืชล้มลุก ชอบขึ้นกลางแจ้งในที่รับแดดเต็มที่ ดอกอัญชันมี 3 สี คือ สีขาว สีน้ำเงินและสีม่วง โดยดอกสีม่วงเกิดจากการผสมพันธุ์ระหว่างพันธุ์ ดอกสีขาวกับดอกสีน้ำเงิน ในการแพทย์แผนไทยใช้ประโยชน์ของอัญชันในแง่ยารักษาโรคโดยใช้ทุกส่วนทั้ง ราก ใบ และดอก รากมีรสเย็นจืด บำรุงสายตา ใช้ขับปัสสาวะ ใช้ถูฟันและแก้ปวดฟันทำให้ฟันทน น้ำคั้นจากใบสดและดอกสดใช้หลอดตา แก้ตาอักเสบ ฝ้าฟาง น้ำคั้นจากดอก เป็นยาปลูกผมและขนทำให้ผมดกดำเงางาม ใช้ทาคิ้ว ศีรษะ หนวดเครา ดอกสามารถสกัดสีมาทำสีประกอบอาหารได้ สีจากดอกอัญชันสีน้ำเงินมีสารแอนโทไซยานิน มีคุณสมบัติเพิ่มการไหลเวียนของเลือดในหลอดเลือดเล็กๆ ทำให้เลือดไปเลี้ยงรากผมและนัยน์ตาได้ สารนี้จะพบในผลไม้และดอกไม้ที่มีสีน้ำเงิน สีแดง หรือสีม่วง เป็นสารต้านอนุมูลอิสระจากธรรมชาติ ละลายน้ำได้และยังเปลี่ยนสีไปตามความเป็นกรด-ด่าง นิยมใช้เป็นสีธรรมชาติผสมในอาหาร ขนมและเครื่องดื่ม นอกจากนี้ยังสามารถทำเครื่องดื่มน้ำดอกอัญชัน โดยวิธีการใช้ดอกนำไปต้มในน้ำเดือดนานสองถึงสามนาทีน้ำจะเป็นสีน้ำเงินเข้มเมื่อดอกสีซีดจางลงให้ช้อนเศษดอกไม้ทิ้งแล้วปรุงรสด้วยน้ำตาลหรือน้ำผึ้งพอให้หวาน เมื่อเติมน้ำมะนาวลงไปสีจะเปลี่ยนเป็นสีม่วงแดง การเก็บดอกอัญชันไว้ให้นาน ถ้าเป็นดอกสดใส่ถุงพลาสติกมัดปากถุงให้แน่นเก็บไว้ในตู้เย็นจะรักษาความสดได้ประมาณ 1 สัปดาห์.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Butterfly pea is a biennial plant which grow well outdoor in a fully sun area. The colors of butterfly pea flower are white, blue and violet. Violet flower was from breeding between white flower and blue flower. In Thai traditional medicine recipe, butterfly pea is utilized all parts from roots, leaves to flower. Roots have cold fresh flavor. Therapeutic properties are eye care, diuretic, tooth brush, treatment of toothache, and teeth durable. Juice from fresh leaves and fresh flowers is used as eye drops, inflammation treatment of eye and amblyopia, hair care for bushy black hair, eyebrows, and beard. Flower can be extracted and used for food colors. Color from blue butterfly pea contains qualified anthocyanin that increases the circulation of blood vessels of hair roots and eyes. The substance is found in fruits and flowers that are blue. Red or violet color is a natural antioxidant soluble which also change color according to the acidity and alkalinity. It commonly used as a natural color mixing in food snacks and beverages. To produce beverages from butterfly pea flower, put flower in boiling water for two to three minutes until water turns dark blue. When the color of flowers faded, move flower scrap out and season with sugar or honey. When adding lemon juice the color will change from blue to red violet. To maintain a fresh butterfly pea for a long time, keep it in plastic bag, tie the bag tightly and store in the refrigerator. It can keep fresh for about one week.
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element อัญชัญ
General subdivision สรรพคุณทางยา.
9 (RLIN) 129699
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element น้ำสมุนไพร
General subdivision อัญชัญ.
9 (RLIN) 129700
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element อัญชัญ
General subdivision การเก็บรักษา.
9 (RLIN) 129701
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title เทคโนโลยีชาวบ้าน
Related parts 25, 551 (พ.ค. 2556) 91-92
International Standard Serial Number 0858-141x
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.