การวิเคราะห์ carotenoids ในอาหารเด็กทารกด้วยเทคนิค. LC - APPI / MS และ LC - APCI / MS / (Record no. 136365)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 04023nab a2200205 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000138779
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 140814c2556 mr1 0 0tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091454
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611151642
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201510100716
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201509030949
Level of effort used to assign classification Kriangsak
-- 201408140955
-- fl5_book
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name จีรพา บุญญคง
9 (RLIN) 74475
245 10 - TITLE STATEMENT
Title การวิเคราะห์ carotenoids ในอาหารเด็กทารกด้วยเทคนิค. LC - APPI / MS และ LC - APCI / MS /
Statement of responsibility, etc. จีรพา บุญญคง
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE
Date/time and place of an event note YJ2014 M12
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Carotenoids คือกลุ่มสารที่มีองค์ประกอบของสายโซ่คาร์บอนเรียงต่อกันด้วยพันธะคู่ ทำหน้าที่เป็นรงควัตถุในผักและผลไม้ที่มีสีแดง ส้ม เหลืองและเขียวเช่น มะเขือเทศ มะม่วง แตงโม ฟักทอง ในทางการแพทย์มีการศึกษาพบว่าcarotenoids มีสมบัติเป็นสารต้านอนุมูลอิสระ มีฤทธิ์ต่อต้านการเกิดเนื้องอก สามารถป้องกันการเกิดมะเร็งบางชนิดได้ และเนื่องจากเป็นสารที่ดูดกลืนแสงได้ดี จึงนิยมใช้ liquid chromatography ในการวิเคราะห์แต่มีข้อจำกัด ในขณะที่การตรวจวัดด้วย mass spectrometer (MS) เป็นเทคนิคการตรวจวัดที่มีความจำเพาะเจาะจงสูงกว่าและมักใช้การทำให้เป็นไอออนด้วยเทคนิค atmospheric pressure chemical ionization (APCI) หรือ atmospheric pressure photoionization(APPI) ซึ่งการใช้ APCI ionization ได้มีการใช้อย่างกว้างขวางในการวิเคราะห์ carotenoids ส่วนการใช้ APPI ionization นับเป็นเทคนิคการทำให้เป็นไอออนแบบใหม่ โดยงานวิจัยนี้เป็นการวิเคราะห์เปรียบเทียบตัวอย่างอาหารเด็กทารกด้วยเทคนิค LC-APPI/MSและ LC-APCI/MS
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Carotenoids is group of substance that has elements of carbon chains concatenation with double bonds acting as a pigment in fruits and vegetables that are red, orange, yellow and green such as tomatoes, mango, watermelon, pumpkin. In medically studies found that carotenoids has properties as antioxidant, tumor resists, can use in some type of cancers and because it can absorb light well so it was popular use Liquid Chromatography to analysis but there are limits while measured by mass spectrometer (MS) to focus on measurement techniques with higher specific and often used to focused on ion by atmospheric pressure chemical ionization (APCI) or atmospheric pressure photoionization (APPI) or use APCI ionization. It has some widely research in carotenoids but use of APPI ionization can count as new method to make ion. These research is sample analysis to compare of infant foods by LC-APPI/MS and LC-APCI/MS.
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term FOOD57M09
9 (RLIN) 180798
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element อาหารเด็ก
General subdivision วิจัย.
9 (RLIN) 133030
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element แคโรทีนอยด์
General subdivision วิจัย.
9 (RLIN) 67139
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title สมท. สาร
Related parts 18, 3 (ก.ค.-ก.ย. 2556) 7-9
International Standard Serial Number 0859-5348
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.