การวิเคราะห์ carotenoids ในอาหารเด็กทารกด้วยเทคนิค. LC - APPI / MS และ LC - APCI / MS / (Record no. 136365)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 04023nab a2200205 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000138779 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 140814c2556 mr1 0 0tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702091454 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611151642 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201510100716 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201509030949 |
Level of effort used to assign classification | Kriangsak |
-- | 201408140955 |
-- | fl5_book |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | จีรพา บุญญคง |
9 (RLIN) | 74475 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | การวิเคราะห์ carotenoids ในอาหารเด็กทารกด้วยเทคนิค. LC - APPI / MS และ LC - APCI / MS / |
Statement of responsibility, etc. | จีรพา บุญญคง |
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE | |
Date/time and place of an event note | YJ2014 M12 |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | Carotenoids คือกลุ่มสารที่มีองค์ประกอบของสายโซ่คาร์บอนเรียงต่อกันด้วยพันธะคู่ ทำหน้าที่เป็นรงควัตถุในผักและผลไม้ที่มีสีแดง ส้ม เหลืองและเขียวเช่น มะเขือเทศ มะม่วง แตงโม ฟักทอง ในทางการแพทย์มีการศึกษาพบว่าcarotenoids มีสมบัติเป็นสารต้านอนุมูลอิสระ มีฤทธิ์ต่อต้านการเกิดเนื้องอก สามารถป้องกันการเกิดมะเร็งบางชนิดได้ และเนื่องจากเป็นสารที่ดูดกลืนแสงได้ดี จึงนิยมใช้ liquid chromatography ในการวิเคราะห์แต่มีข้อจำกัด ในขณะที่การตรวจวัดด้วย mass spectrometer (MS) เป็นเทคนิคการตรวจวัดที่มีความจำเพาะเจาะจงสูงกว่าและมักใช้การทำให้เป็นไอออนด้วยเทคนิค atmospheric pressure chemical ionization (APCI) หรือ atmospheric pressure photoionization(APPI) ซึ่งการใช้ APCI ionization ได้มีการใช้อย่างกว้างขวางในการวิเคราะห์ carotenoids ส่วนการใช้ APPI ionization นับเป็นเทคนิคการทำให้เป็นไอออนแบบใหม่ โดยงานวิจัยนี้เป็นการวิเคราะห์เปรียบเทียบตัวอย่างอาหารเด็กทารกด้วยเทคนิค LC-APPI/MSและ LC-APCI/MS |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | Carotenoids is group of substance that has elements of carbon chains concatenation with double bonds acting as a pigment in fruits and vegetables that are red, orange, yellow and green such as tomatoes, mango, watermelon, pumpkin. In medically studies found that carotenoids has properties as antioxidant, tumor resists, can use in some type of cancers and because it can absorb light well so it was popular use Liquid Chromatography to analysis but there are limits while measured by mass spectrometer (MS) to focus on measurement techniques with higher specific and often used to focused on ion by atmospheric pressure chemical ionization (APCI) or atmospheric pressure photoionization (APPI) or use APCI ionization. It has some widely research in carotenoids but use of APPI ionization can count as new method to make ion. These research is sample analysis to compare of infant foods by LC-APPI/MS and LC-APCI/MS. |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | FOOD57M09 |
9 (RLIN) | 180798 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | อาหารเด็ก |
General subdivision | วิจัย. |
9 (RLIN) | 133030 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | แคโรทีนอยด์ |
General subdivision | วิจัย. |
9 (RLIN) | 67139 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | สมท. สาร |
Related parts | 18, 3 (ก.ค.-ก.ย. 2556) 7-9 |
International Standard Serial Number | 0859-5348 |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.