น้ำปลา 'เด็ดดวง' ฝีมือของกลุ่มสตรีต้มน้ำปลาท่าฉนวน อำเภอกงไกรลาศ จังหวัดสุโขทัย / อภิวัฒน์ คำสิงห์

By: อภิวัฒน์ คำสิงห์Material type: ArticleArticleSubject(s): น้ำปลา -- สุโขทัย In: เทคโนโลยีชาวบ้าน 22, 483 (15 ก.ค. 2553) 30-31Summary: น้ำปลาเด็ดดวงเป็นผลิตภัณฑ์หนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์ ของกลุ่มสตรีต้มน้ำปลา ต. ท่าฉนวน อ. กงไกลาส จ.สุโขทัย ที่รวมกันจัดตั้งกลุ่มแปรรูปผลผลิตทางการเกษตร เน้นการใช้ทรัพยากรและวัตถุดิบในพื้นที่ คือ ปลาสร้อยขาว เพื่อให้คนในชุมชนมีอาชีพเสริม รวมทั้งส่งเสริมและถ่ายทอดภูมิปัญญาท้องถิ่นให้แก่เยาวชน ส่วนประกอบในการหมักน้ำปลาประกอบด้วย ปลาสร้อยขาว เกลือทะเล น้ำตาลทราย จุกหอม จุกกระเทียมและเปลือกสับปะรด ระยะเวลาหมัก 1 ปี ซึ่งน้ำหมักจะเปลี่ยนเป็นสีเหลืองอมส้มจึงนำมาต้มได้หลังจากต้มจะพักทิ้งไว้อีกประมาณ 10 วัน เพื่อให้น้ำปลาตกตะกอนนอนก้น จากนั้นกรองน้ำปลาที่ได้เพื่อบรรจุพร้อมจำหน่าย โดยปลาหมัก 1 โอ่งสามารถผลิตเป็นน้ำปลาได้ 20 โหลSummary: "Ded - duang", a fish sauce, is One Tanbon One Product (OTOP) of womenfolk at tha Cahnuan subdistrict, Kong Krailat district, Sukothai province. They established womenfolk for agricultural product processing. The objective are emphasis on usage of resources and raw materials in community such as "Jullien's mud carp" to increase and income , and also knowledge transfer from intelligence of locality to youth. The ingredients in the manufacture of fish sauce by fermentation are Jullien's mud carp, sea salt , sugar , head of shallot and garlic bunch , peel of pineapple. The ingredients are fermented in jar for 1 year. When it becomes orange-yellow colour, boil and leave its for precipitation for 10 days. After that, fitter and bottle the fish sauce. One jar of fermented fish can produce fish sauce 20 dozen for sale
No physical items for this record

OTOP(ภาคเหนือ, OTOP(สุโขทัย), น้ำปลา

YJ2011 M05

น้ำปลาเด็ดดวงเป็นผลิตภัณฑ์หนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์ ของกลุ่มสตรีต้มน้ำปลา ต. ท่าฉนวน อ. กงไกลาส จ.สุโขทัย ที่รวมกันจัดตั้งกลุ่มแปรรูปผลผลิตทางการเกษตร เน้นการใช้ทรัพยากรและวัตถุดิบในพื้นที่ คือ ปลาสร้อยขาว เพื่อให้คนในชุมชนมีอาชีพเสริม รวมทั้งส่งเสริมและถ่ายทอดภูมิปัญญาท้องถิ่นให้แก่เยาวชน ส่วนประกอบในการหมักน้ำปลาประกอบด้วย ปลาสร้อยขาว เกลือทะเล น้ำตาลทราย จุกหอม จุกกระเทียมและเปลือกสับปะรด ระยะเวลาหมัก 1 ปี ซึ่งน้ำหมักจะเปลี่ยนเป็นสีเหลืองอมส้มจึงนำมาต้มได้หลังจากต้มจะพักทิ้งไว้อีกประมาณ 10 วัน เพื่อให้น้ำปลาตกตะกอนนอนก้น จากนั้นกรองน้ำปลาที่ได้เพื่อบรรจุพร้อมจำหน่าย โดยปลาหมัก 1 โอ่งสามารถผลิตเป็นน้ำปลาได้ 20 โหล

"Ded - duang", a fish sauce, is One Tanbon One Product (OTOP) of womenfolk at tha Cahnuan subdistrict, Kong Krailat district, Sukothai province. They established womenfolk for agricultural product processing. The objective are emphasis on usage of resources and raw materials in community such as "Jullien's mud carp" to increase and income , and also knowledge transfer from intelligence of locality to youth. The ingredients in the manufacture of fish sauce by fermentation are Jullien's mud carp, sea salt , sugar , head of shallot and garlic bunch , peel of pineapple. The ingredients are fermented in jar for 1 year. When it becomes orange-yellow colour, boil and leave its for precipitation for 10 days. After that, fitter and bottle the fish sauce. One jar of fermented fish can produce fish sauce 20 dozen for sale

There are no comments on this title.

to post a comment.