ก่ำพะเยา ข้าวอินทรีย์ของกลุ่มบ้านชาวนาข้าวก่ำพะเยา / การุณย์ มะโนใจ

By: การุณย์ มะโนใจMaterial type: ArticleArticleSubject(s): ข้าวก่ำ -- พะเยา | ไอศกรีม -- น้ำข้าวกล้องงอก | น้ำข้าวกล้องงอก -- พะเยา In: เทคโนโลยีชาวบ้าน 24, 517 (ธ.ค. 2554) 40-41Summary: ข้าวก่ำพะเยา เป็นข้าวที่ชาวบ้านในตำบลแม่นาเรือ อำเภอเมือง จังหวัดพะเยา นำพันธุ์มาจากอำเภอแม่จัน จังหวัดเชียงราย มีลำต้น ใบ และเมล็ดเป็นสีดำ ข้าวก่ำมีสารแอนโทไซยานินซึ่งมีคุณสมบัติในการต้านการเกิดปฏิกิริยาออกซิเดชัน ช่วยการหมุนเวียนของกระแสโลหิต ชะลอการเสื่อมของเซลล์ร่างกาย ยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์มะเร็งปอดและมีสารแกมมาโอไรซานอล ที่ช่วยลดคอเลสเตอรอล ไตรกลีเซอไรด์ เพิ่มระดับของ HDL ในเลือด และยังมีผลต่อการทำงานของต่อมใต้สมอง ยับยั้งการหลั่งกรดในกระเพาะอาหาร การรวมตัวของเกล็ดเลือด และเพิ่มระดับฮอร์โมนอินซูลิน ซึ่งนอกจากจะรับประทานข้าวก่ำในรูปข้าวหุงสุกแล้วยังสามารถนำมาทำเป็นข้าวกล้องงอก ไอศกรีมน้ำข้าวกล้องงอกข้าวก่ำพะเยาได้Summary: Gum Payao Rice is the rice by the villagers in the Mae Na Rou district, Muang, Payao province. Varieties from Mae Jun district, Chiang Rai province. Stems, leaves and seeds are black. Black Glutinous Rice contain anthocyanin which has the ability to resist the oxidation reaction help the circulation of blood, slow the degeneration of body cells, inhibit the growth of lung cancer cells and have gamma oryzanol substance help reducing cholesterol triglycerides Increase the level of HDL in the blood and also affects the functioning of the pituitary gland, inhibit acid secretion in the stomach, aggregation of platelets and increased levels of hormone insulin...Summary: Besides eating Kao Kam in cooked rice it can also be used to make Germinated brown rice, germinated brown rice juice and germinated brown rice or kao kam Payao ice cream.
No physical items for this record

ข้าวก่ำพะเยา เป็นข้าวที่ชาวบ้านในตำบลแม่นาเรือ อำเภอเมือง จังหวัดพะเยา นำพันธุ์มาจากอำเภอแม่จัน จังหวัดเชียงราย มีลำต้น ใบ และเมล็ดเป็นสีดำ ข้าวก่ำมีสารแอนโทไซยานินซึ่งมีคุณสมบัติในการต้านการเกิดปฏิกิริยาออกซิเดชัน ช่วยการหมุนเวียนของกระแสโลหิต ชะลอการเสื่อมของเซลล์ร่างกาย ยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์มะเร็งปอดและมีสารแกมมาโอไรซานอล ที่ช่วยลดคอเลสเตอรอล ไตรกลีเซอไรด์ เพิ่มระดับของ HDL ในเลือด และยังมีผลต่อการทำงานของต่อมใต้สมอง ยับยั้งการหลั่งกรดในกระเพาะอาหาร การรวมตัวของเกล็ดเลือด และเพิ่มระดับฮอร์โมนอินซูลิน ซึ่งนอกจากจะรับประทานข้าวก่ำในรูปข้าวหุงสุกแล้วยังสามารถนำมาทำเป็นข้าวกล้องงอก ไอศกรีมน้ำข้าวกล้องงอกข้าวก่ำพะเยาได้

Gum Payao Rice is the rice by the villagers in the Mae Na Rou district, Muang, Payao province. Varieties from Mae Jun district, Chiang Rai province. Stems, leaves and seeds are black. Black Glutinous Rice contain anthocyanin which has the ability to resist the oxidation reaction help the circulation of blood, slow the degeneration of body cells, inhibit the growth of lung cancer cells and have gamma oryzanol substance help reducing cholesterol triglycerides Increase the level of HDL in the blood and also affects the functioning of the pituitary gland, inhibit acid secretion in the stomach, aggregation of platelets and increased levels of hormone insulin...

Besides eating Kao Kam in cooked rice it can also be used to make Germinated brown rice, germinated brown rice juice and germinated brown rice or kao kam Payao ice cream.

There are no comments on this title.

to post a comment.