ข้อเท็จ...จริง...เกี่ยวกับ นมและสุขภาพ / ประไพศรี ศิริจักรวาล

By: ประไพศรี ศิริจักรวาลMaterial type: ArticleArticleSubject(s): นม -- แง่อนามัย | นม -- สารอาหาร | นม -- ภูมิแพ้ In: วารสารโภชนาการ 43, 1 (ม.ค.- มี.ค. 2551) 9-15Summary: นมและผลิตภัณฑ์นม มีคุณค่าทางโภชนาการสูงเป็นแหล่งของแร่ธาตุ สารอาหาร และกรดอะมิโนจำเป็นที่ร่างกายต้องการอย่างครบถ้วน ในนม 1 แก้ว (200 มิลลิกรัม) มีโปรตีน ไขมัน คาร์โบไฮเดรต วิตามินเอ วิตามินบี 2 และแคลเซียม ร้อยละ 15-20, 12, (7.5 กรัม), 5, 10, 30 และ30ของปริมาณที่แนะนำให้บริโภคต่อวันตามลำดับ ซึ่งจากรายงานการวิจัยไม่ปรากฏว่าการบริโภคนมจะส่งผลเสียต่อสุขภาพหรือมีบทบาทต่อการเป็นโรคมะเร็ง โรคหัวใจและหลอดเลือด แต่ในทางตรงกันข้ามการบริโภคนมหรือผลิตภัณฑ์นมอาจช่วยลดความเสี่ยงต่อโรคดังกล่าวได้ อย่างไรก็ตามพบว่า คนไทยร้อยละ 96 มีภาวะแพ้น้ำตาลแลคโตสในนม คือร่างกายไม่สามารถย่อยน้ำตาลแลคโตสในนมได้ ทำให้เกิดอาการ แน่นท้อง ปวดท้อง เสียดท้อง สามารถแก้ไขโดยการดื่มนมทีละน้อยแล้วค่อยๆเพิ่มปริมาณขึ้น ดื่มนมขณะท้องไม่ว่าง หรือบริโภคผลิตภัณฑ์นมที่ผ่านกระบวนการหมักเช่น โยเกิร์ต...Summary: ทั้งนี้ควรดื่มนมในปริมาณที่พอเหมาะตามข้อแนะนำการดื่มนมในโภชนาบัญญัติที่กำหนดว่าผู้ใหญ่และผู้สูงอายุควรดื่มนมวันละ 1 แก้ว เด็กวัยเรียนและวัยรุ่นดื่มนมวันละ 2 แก้ว ควบคู่ไปกับการออกกำลังกายสม่ำเสมอจะทำให้กระดูกแข็งแรงและชะลอการเสื่อมสลายของกระดูกได้Summary: Milk and products from milk have a high nutritional value, as source of minerals, nutrients and amino acids that the body needs in its entirety. In one glass of milk (200 milliliter) contains protein, fat, carbohydrate, vitamin A, vitamin B2 and calcium in 15-20 %, 12%, 7.5 grams, 5%, 10%, 30% and 30% in amount of the recommended daily intake respectively. From research report not turns out that the consumption of milk can cause adversely affect the health or can lead to cancer, cardiovascular disease but in contrast consumption of milk or milk products may reduce the risk to such diseases. Found that 96 % of Thai people have the conditions of sugar lactose intolerance in milk that the body is unable to digest the sugar lactose in the milk causing distension, stomach pain, colic can be solved by drinking milk gradually then gradually increase the amount, drinking milk when stomach is not empty or consume dairy products that made from fermentation process such as yogurts. Must consume milk in the right amount by nutrition commandments given that adults and seniors should drink one glass of milk per day, school children and teenagers drink 2 glasses of milk per day coupled with exercising regularly will make bones stronger and slow the decay of the bone.
No physical items for this record

นมและผลิตภัณฑ์นม มีคุณค่าทางโภชนาการสูงเป็นแหล่งของแร่ธาตุ สารอาหาร และกรดอะมิโนจำเป็นที่ร่างกายต้องการอย่างครบถ้วน ในนม 1 แก้ว (200 มิลลิกรัม) มีโปรตีน ไขมัน คาร์โบไฮเดรต วิตามินเอ วิตามินบี 2 และแคลเซียม ร้อยละ 15-20, 12, (7.5 กรัม), 5, 10, 30 และ30ของปริมาณที่แนะนำให้บริโภคต่อวันตามลำดับ ซึ่งจากรายงานการวิจัยไม่ปรากฏว่าการบริโภคนมจะส่งผลเสียต่อสุขภาพหรือมีบทบาทต่อการเป็นโรคมะเร็ง โรคหัวใจและหลอดเลือด แต่ในทางตรงกันข้ามการบริโภคนมหรือผลิตภัณฑ์นมอาจช่วยลดความเสี่ยงต่อโรคดังกล่าวได้ อย่างไรก็ตามพบว่า คนไทยร้อยละ 96 มีภาวะแพ้น้ำตาลแลคโตสในนม คือร่างกายไม่สามารถย่อยน้ำตาลแลคโตสในนมได้ ทำให้เกิดอาการ แน่นท้อง ปวดท้อง เสียดท้อง สามารถแก้ไขโดยการดื่มนมทีละน้อยแล้วค่อยๆเพิ่มปริมาณขึ้น ดื่มนมขณะท้องไม่ว่าง หรือบริโภคผลิตภัณฑ์นมที่ผ่านกระบวนการหมักเช่น โยเกิร์ต...

ทั้งนี้ควรดื่มนมในปริมาณที่พอเหมาะตามข้อแนะนำการดื่มนมในโภชนาบัญญัติที่กำหนดว่าผู้ใหญ่และผู้สูงอายุควรดื่มนมวันละ 1 แก้ว เด็กวัยเรียนและวัยรุ่นดื่มนมวันละ 2 แก้ว ควบคู่ไปกับการออกกำลังกายสม่ำเสมอจะทำให้กระดูกแข็งแรงและชะลอการเสื่อมสลายของกระดูกได้

Milk and products from milk have a high nutritional value, as source of minerals, nutrients and amino acids that the body needs in its entirety. In one glass of milk (200 milliliter) contains protein, fat, carbohydrate, vitamin A, vitamin B2 and calcium in 15-20 %, 12%, 7.5 grams, 5%, 10%, 30% and 30% in amount of the recommended daily intake respectively. From research report not turns out that the consumption of milk can cause adversely affect the health or can lead to cancer, cardiovascular disease but in contrast consumption of milk or milk products may reduce the risk to such diseases. Found that 96 % of Thai people have the conditions of sugar lactose intolerance in milk that the body is unable to digest the sugar lactose in the milk causing distension, stomach pain, colic can be solved by drinking milk gradually then gradually increase the amount, drinking milk when stomach is not empty or consume dairy products that made from fermentation process such as yogurts. Must consume milk in the right amount by nutrition commandments given that adults and seniors should drink one glass of milk per day, school children and teenagers drink 2 glasses of milk per day coupled with exercising regularly will make bones stronger and slow the decay of the bone.

There are no comments on this title.

to post a comment.