น้ำสลัด...วัดกันไปเลย ใครมันกว่า / กองบรรณาธิการฉลาดซื้อ

By: กองบรรณาธิการฉลาดซื้อMaterial type: ArticleArticleSubject(s): spv55m05 | น้ำสลัด -- ไขมัน In: ฉลาดซื้อ 18, 135 (พ.ค. 2555) 32-36Summary: น้ำสลัดส่วนใหญ่จะมีน้ำมันพืชกับน้ำตาลเป็นส่วนประกอบ ประมาณ 50 เปอร์เซ็นต์ ของส่วนประกอบทั้งหมด ผู้บริโภคจึงควรเลือกเติมน้ำสลัดแต่พอดี และเลือกน้ำสลัดที่มีสัดส่วนของน้ำมันน้อย ทั้งนี้ฉลาดซื้อได้ทำการทดสอบ เปรียบเทียบปริมาณไขมันในน้ำสลัด 10 ยี่ห้อ คือ คิวพี มอลลี่ สุขุม เบสท์ ฟู้ดส์ เฟรช&กรีน ไฮนซ์ แฮปปี้มาก สลัดครีม บิ๊กซีน้ำสลัดครีมสูตรไขมันต่ำ คราฟท์ฟู้ดส์ซีซาร์สลัดเดรสซิ่ง และ เฟียวฟู้ดส์น้ำสลัดครีมสูตรไขมันต่ำโคเลสเตอรอลต่ำ พบว่าน้ำสลัดยี่ห้อ คิวพี มอลลี่ สุขุม และเบสท์ฟู้ดส์สลัดครีม มีปริมาณไขมันสูงถึง 54 กรัม 49.2 45.1 และ 43.8 กรัม ต่อน้ำสลัด 100 กรัมตามลำดับ ซึ่งหากรับประทานไม่เกิน 2 ช้อนโต๊ะต่อมื้อก็จะได้ปริมาณไขมันที่เหมาะสม กับความต้องการของร่างกายคือไม่เกิน 15 กรัม ต่อมื้อ นอกจากปริมาณไขมันที่พบแล้ว น้ำสลัดที่นำมาทดสอบยังมีการใช้วัตถุกันเสีย สี การแต่งกลิ่นด้วย ผู้บริโภคจึงจำเป็นต้องอ่านข้อมูลบนฉลากผลิตภัณฑ์ให้ดีก่อนบริโภคSummary: Most salad dressing contains vegetable oil and sugar as components about 50 % of all components. Consumers should choose to use salad dressing in the right amount and salad dressing that use less oil. Chalardsue was conducted the test to compare the amount of fat in salad dressing 10 brands is QP, Molly, Sukhum, Best foods, Fresh & Green, Heinz, Happy-mak cream salad, Low fat Big-c salad dressing, Kraft foods caesar salad dressing and low fat low cholesterol salad dressing purefoods. Found that salad dressing brand QP, Molly, Sukhum and Best foods have a high amount of fat about 54, 49.2, 45.1 and 43.8 gram per 100 gram of salad dressing respectively. If eat 2 tablespoon per meals will have appropriate amount of fat that body is need 15 gram per meal. In addition, the amount of fat found salad dressing that uses to test is use preservatives, color, and decorating odor. Comsumer must read data on product label well before eat.
No physical items for this record

น้ำสลัดส่วนใหญ่จะมีน้ำมันพืชกับน้ำตาลเป็นส่วนประกอบ ประมาณ 50 เปอร์เซ็นต์ ของส่วนประกอบทั้งหมด ผู้บริโภคจึงควรเลือกเติมน้ำสลัดแต่พอดี และเลือกน้ำสลัดที่มีสัดส่วนของน้ำมันน้อย ทั้งนี้ฉลาดซื้อได้ทำการทดสอบ เปรียบเทียบปริมาณไขมันในน้ำสลัด 10 ยี่ห้อ คือ คิวพี มอลลี่ สุขุม เบสท์ ฟู้ดส์ เฟรช&กรีน ไฮนซ์ แฮปปี้มาก สลัดครีม บิ๊กซีน้ำสลัดครีมสูตรไขมันต่ำ คราฟท์ฟู้ดส์ซีซาร์สลัดเดรสซิ่ง และ เฟียวฟู้ดส์น้ำสลัดครีมสูตรไขมันต่ำโคเลสเตอรอลต่ำ พบว่าน้ำสลัดยี่ห้อ คิวพี มอลลี่ สุขุม และเบสท์ฟู้ดส์สลัดครีม มีปริมาณไขมันสูงถึง 54 กรัม 49.2 45.1 และ 43.8 กรัม ต่อน้ำสลัด 100 กรัมตามลำดับ ซึ่งหากรับประทานไม่เกิน 2 ช้อนโต๊ะต่อมื้อก็จะได้ปริมาณไขมันที่เหมาะสม กับความต้องการของร่างกายคือไม่เกิน 15 กรัม ต่อมื้อ นอกจากปริมาณไขมันที่พบแล้ว น้ำสลัดที่นำมาทดสอบยังมีการใช้วัตถุกันเสีย สี การแต่งกลิ่นด้วย ผู้บริโภคจึงจำเป็นต้องอ่านข้อมูลบนฉลากผลิตภัณฑ์ให้ดีก่อนบริโภค

Most salad dressing contains vegetable oil and sugar as components about 50 % of all components. Consumers should choose to use salad dressing in the right amount and salad dressing that use less oil. Chalardsue was conducted the test to compare the amount of fat in salad dressing 10 brands is QP, Molly, Sukhum, Best foods, Fresh & Green, Heinz, Happy-mak cream salad, Low fat Big-c salad dressing, Kraft foods caesar salad dressing and low fat low cholesterol salad dressing purefoods. Found that salad dressing brand QP, Molly, Sukhum and Best foods have a high amount of fat about 54, 49.2, 45.1 and 43.8 gram per 100 gram of salad dressing respectively. If eat 2 tablespoon per meals will have appropriate amount of fat that body is need 15 gram per meal. In addition, the amount of fat found salad dressing that uses to test is use preservatives, color, and decorating odor. Comsumer must read data on product label well before eat.

There are no comments on this title.

to post a comment.