บอแรกซ์ในหมูบด กองบรรณาธิการ

By: กองบรรณาธิการฉลาดซื้อMaterial type: ArticleArticleSubject(s): บอแรกซ์ -- เนื้อหมูบด | บอแรกซ์ -- ผลวิเคราะห์ | เนื้อสุกร -- สารปนเปื้อน -- บอแรกซ์ In: ฉลาดซื้อ 19, 142 (ธ.ค. 2555) 32-36Summary: หมูเป็นอาหารที่คนนิยมรับประทานกันมาก เนื่องจากรับประทานได้ทุกส่วนไม่ว่าจะ ส่วนสะโพก ขา หลังหรือคอ และที่นิยมมากอีกประเภทหนึ่งคือ "หมูบด" หรือ "หมูสับ" ที่นำไปทำอาหารได้หลายชนิด เนื้อสัตว์โดยธรรมชาติจะเน่าเสียได้ง่าย เพราะมีความชื้นสูงเหมาะแก่การขยายตัวของเชื้อจุลินทรีย์ ผู้ขายจึงมักนำสารเคมีอันตรายโดยเฉพาะสารบอแรกซ์ ซึ่งเป็นวัตถุที่ห้ามใช้ในอาหาร ตามประกาศกระทรวงสาธารณสุขเล่มที่ 151 (พ.ศ.2536) ใส่ในเนื้อหมูบด เพื่อช่วยให้เนื้อหมูคงสภาพสด ไม่เน่าเสียง่าย และยังทำให้เนื้อหมูเด้ง กรอบ ทั้งนี้จากการตรวจหาสารบอแรกซ์ในหมูบดจากตลาดสด 5 แห่ง ที่ผู้บริโภคซื้อไปประกอบอาหาร ของนิตยสารฉลาดซื้อ พบว่ายังมีการใช้สารบอแรกซ์ กับหมูบดในตลาดสด 1 แห่ง. Summary: Pork is a favorite meat for many people because they can eat all part whether hip, legs, back or neck. Pork can be processed to a very popular product such as minced pork leading to a variety of cooking. Natural meat is easy to rot because of high humidity suitable for the growth of microorganisms. Vendors often used dangerous chemicals, especially borax which is an object prohibited in food. From the notification of Ministry of Public Health Vol. 151 (year 1993). Borax was used in minced pork to maintain fresh pork, not perishable. It also makes pork pop and crisp. Cha Lard Sue magazine founds borax sample in minced pork from 5 markets (supermarkets) and also founds borax in minced pork from 1 fresh market.
No physical items for this record

หมูเป็นอาหารที่คนนิยมรับประทานกันมาก เนื่องจากรับประทานได้ทุกส่วนไม่ว่าจะ ส่วนสะโพก ขา หลังหรือคอ และที่นิยมมากอีกประเภทหนึ่งคือ "หมูบด" หรือ "หมูสับ" ที่นำไปทำอาหารได้หลายชนิด เนื้อสัตว์โดยธรรมชาติจะเน่าเสียได้ง่าย เพราะมีความชื้นสูงเหมาะแก่การขยายตัวของเชื้อจุลินทรีย์ ผู้ขายจึงมักนำสารเคมีอันตรายโดยเฉพาะสารบอแรกซ์ ซึ่งเป็นวัตถุที่ห้ามใช้ในอาหาร ตามประกาศกระทรวงสาธารณสุขเล่มที่ 151 (พ.ศ.2536) ใส่ในเนื้อหมูบด เพื่อช่วยให้เนื้อหมูคงสภาพสด ไม่เน่าเสียง่าย และยังทำให้เนื้อหมูเด้ง กรอบ ทั้งนี้จากการตรวจหาสารบอแรกซ์ในหมูบดจากตลาดสด 5 แห่ง ที่ผู้บริโภคซื้อไปประกอบอาหาร ของนิตยสารฉลาดซื้อ พบว่ายังมีการใช้สารบอแรกซ์ กับหมูบดในตลาดสด 1 แห่ง.

Pork is a favorite meat for many people because they can eat all part whether hip, legs, back or neck. Pork can be processed to a very popular product such as minced pork leading to a variety of cooking. Natural meat is easy to rot because of high humidity suitable for the growth of microorganisms. Vendors often used dangerous chemicals, especially borax which is an object prohibited in food. From the notification of Ministry of Public Health Vol. 151 (year 1993). Borax was used in minced pork to maintain fresh pork, not perishable. It also makes pork pop and crisp. Cha Lard Sue magazine founds borax sample in minced pork from 5 markets (supermarkets) and also founds borax in minced pork from 1 fresh market.

There are no comments on this title.

to post a comment.