แก่นตะวันพืชสมุนไพรควบคุมน้ำหนัก / ประภาส ช่างเหล็ก

By: ประภาส ช่างเหล็กMaterial type: ArticleArticleSubject(s): FOOD56M11 | แก่นตะวัน -- การใช้ประโยชน์ | แก่นตะวัน -- แง่อนามัย | แก่นตะวัน -- การปลูก In: หมอชาวบ้าน 34, 404 (ธ.ค. 2555) 10-15Summary: Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus) หรือ Sunchoke มีชื่อเรียก ภาษาไทยว่า แห้วบัวตอง หรือแก่นตะวัน เป็นพืชตระกูลเดียวกับทานตะวัน มีดอกสีเหลืองคล้ายดอกบัวตองแต่มีหัวรูปร่างคล้ายขิง เนื้อในสีขาว กรอบคล้ายแห้ว หัวแก่นตะวันมีคาร์โบไฮเดรตในรูปอินนูลิน เป็นโพลิเมอร์ของฟรักโทส ใช้เป็นสารให้ความหวานในอุตสาหกรรมอาหาร อินนูลินในหัวแก่นตะวัน ประกอบด้วยสารพรีไบโอติกและเส้นใยอาหาร จึงส่งเสริมการเจริญเติบโตของจุลินทรีย์ที่เป็นประโยชน์ต่อสุขภาพ ช่วยป้องกันการติดเชื้อก่อโรคในลำไส้ ลดระดับคอเลสเตอรอลและความดันโลหิตสูง ช่วยให้ร่างกายดูดซึมแคลเซียม แมกนีเซียมและเหล็กได้ดีขึ้น หัวแก่นตะวันนำมาประกอบอาหารคาวหวานได้หลายชนิด เช่น แป้งแก่นตะวันใช้เป็นส่วนผสมของผลิตภัณฑ์ขนมอบ แป้งอินนูลินใช้เป็นสารเติมแต่งอาหารในผลิตภัณฑ์นม เนื้อ น้ำผักและผลไม้พร้อมดื่ม เครื่องดื่มธัญพืช ชา กาแฟ อาหารทารกและเด็กอ่อน.Summary: Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus) or Sunchoke so called in Thai language Haewbuatong or Kantawon in the same species of sunflower has its yellow flower which resembles Mexican sunflower in shape but its tuber resembles ginger. Its crispy white interior resembles the Chinese water chestnut. Sunchoke tuber containing carbohydrate in shape of inulin is polymer of fructose and aspartame use in food industry. Inulin in sunchoke tuber comprises the prebiotic substance and dietary fiber; therefore, it promotes the growth of useful bacteria for health; prevents gastrointestinal tract disease; reduces the level of cholesterol and high blood pressure; and helps the body better absorb calcium, magnesium, and iron. Sunchoke tuber will be cooked as various kinds of the food and sweet, such as sunchoke flour being ingredients of baked sweet products. Inulin flour will be used as food additive in products of milk; meat; instant vegetable and fruit juice; cereal drink; tea; coffee; and infant and baby food.
No physical items for this record

YJ2014 M03

Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus) หรือ Sunchoke มีชื่อเรียก ภาษาไทยว่า แห้วบัวตอง หรือแก่นตะวัน เป็นพืชตระกูลเดียวกับทานตะวัน มีดอกสีเหลืองคล้ายดอกบัวตองแต่มีหัวรูปร่างคล้ายขิง เนื้อในสีขาว กรอบคล้ายแห้ว หัวแก่นตะวันมีคาร์โบไฮเดรตในรูปอินนูลิน เป็นโพลิเมอร์ของฟรักโทส ใช้เป็นสารให้ความหวานในอุตสาหกรรมอาหาร อินนูลินในหัวแก่นตะวัน ประกอบด้วยสารพรีไบโอติกและเส้นใยอาหาร จึงส่งเสริมการเจริญเติบโตของจุลินทรีย์ที่เป็นประโยชน์ต่อสุขภาพ ช่วยป้องกันการติดเชื้อก่อโรคในลำไส้ ลดระดับคอเลสเตอรอลและความดันโลหิตสูง ช่วยให้ร่างกายดูดซึมแคลเซียม แมกนีเซียมและเหล็กได้ดีขึ้น หัวแก่นตะวันนำมาประกอบอาหารคาวหวานได้หลายชนิด เช่น แป้งแก่นตะวันใช้เป็นส่วนผสมของผลิตภัณฑ์ขนมอบ แป้งอินนูลินใช้เป็นสารเติมแต่งอาหารในผลิตภัณฑ์นม เนื้อ น้ำผักและผลไม้พร้อมดื่ม เครื่องดื่มธัญพืช ชา กาแฟ อาหารทารกและเด็กอ่อน.

Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus) or Sunchoke so called in Thai language Haewbuatong or Kantawon in the same species of sunflower has its yellow flower which resembles Mexican sunflower in shape but its tuber resembles ginger. Its crispy white interior resembles the Chinese water chestnut. Sunchoke tuber containing carbohydrate in shape of inulin is polymer of fructose and aspartame use in food industry. Inulin in sunchoke tuber comprises the prebiotic substance and dietary fiber; therefore, it promotes the growth of useful bacteria for health; prevents gastrointestinal tract disease; reduces the level of cholesterol and high blood pressure; and helps the body better absorb calcium, magnesium, and iron. Sunchoke tuber will be cooked as various kinds of the food and sweet, such as sunchoke flour being ingredients of baked sweet products. Inulin flour will be used as food additive in products of milk; meat; instant vegetable and fruit juice; cereal drink; tea; coffee; and infant and baby food.

There are no comments on this title.

to post a comment.