ความรู้ใกล้ตัว ในการถนอมอาหารจากเนื้อปลา / ณัฐคชา ลินทร์ชูรัญ

By: ณัฐคชา ลินทร์ชูรัญMaterial type: ArticleArticleSubject(s): SPV57M06 | FOOD57M09 | ปลา -- การแปรรูป | ปลาเค็ม -- การผลิต | อาหาร -- การเก็บและรักษา | อาหาร -- การเน่าเสีย In: วารสาร อพวช 12, 137 (พ.ย. 2556) 18-21Summary: ปลาน้ำจืด เป็นเนื้อสัตว์ที่คนไทยนำมาประกอบอาหารมาช้านาน หากปลามีปริมาณมากจะใช้เกลือเป็นส่วนผสมในการถนอมอาหาร ทำปลาตากแห้งหรือปลาเค็ม โดยเกลือจะช่วยป้องกัน ยับยั้งการเจริญเติบโตของแบคทีเรีย รา ที่ทำให้เกิดการเน่าเสีย ซึ่งการทำปลาเค็ม ปลาแดดเดียวหรือปลาแห้งนั้นขึ้นอยู่กับชนิดของปลา หากเป็นปลาตัวเล็ก เช่น ปลากระดี่ ปลาหมอ นิยมทำปลาแดดเดียว ปลาสวาย ปลาอินทรีย์ นิยมทำปลาเค็ม ปลาช่อน ทำปลาแดดเดียวและปลาเค็ม โดยในบทความมีวิธีการทำปลาแดดเดียว และปลาเค็มอย่างละเอียด ทั้งนี้ผู้ที่เป็นโรคความดันโลหิตสูง โรคไต โรคหัวใจ ควรหลีกเลี่ยงการรับประทานปลาเค็ม เนื่องจากมีปริมาณเกลือโซเดียมสูง.Summary: Freshwater fish is meat that Thai peoples can use to cook food for a long time. If it has plenty of fish they will use salt in food preservation processed make dried fishes or salted fish that salt can protect, inhibit the growth of bacteria, mold because it's can cause spoilage. In production of salted fish, one day dried fish or dried fish depends on types of fish, if it's small fish such as gourami, climbing perch were popular in making one day dried fish. In pangasius, king mackerel popular in making salted fish. Striped snakehead fish can make one day dried fish and salted fish. In this article shown method of one day dried fish and salted fish process thoroughly. So those who suffer from high blood pressure, kidney disease, heart disease should avoid consume salted fish because it has high amount of sodium.
No physical items for this record

YJ2014 M10

ปลาน้ำจืด เป็นเนื้อสัตว์ที่คนไทยนำมาประกอบอาหารมาช้านาน หากปลามีปริมาณมากจะใช้เกลือเป็นส่วนผสมในการถนอมอาหาร ทำปลาตากแห้งหรือปลาเค็ม โดยเกลือจะช่วยป้องกัน ยับยั้งการเจริญเติบโตของแบคทีเรีย รา ที่ทำให้เกิดการเน่าเสีย ซึ่งการทำปลาเค็ม ปลาแดดเดียวหรือปลาแห้งนั้นขึ้นอยู่กับชนิดของปลา หากเป็นปลาตัวเล็ก เช่น ปลากระดี่ ปลาหมอ นิยมทำปลาแดดเดียว ปลาสวาย ปลาอินทรีย์ นิยมทำปลาเค็ม ปลาช่อน ทำปลาแดดเดียวและปลาเค็ม โดยในบทความมีวิธีการทำปลาแดดเดียว และปลาเค็มอย่างละเอียด ทั้งนี้ผู้ที่เป็นโรคความดันโลหิตสูง โรคไต โรคหัวใจ ควรหลีกเลี่ยงการรับประทานปลาเค็ม เนื่องจากมีปริมาณเกลือโซเดียมสูง.

Freshwater fish is meat that Thai peoples can use to cook food for a long time. If it has plenty of fish they will use salt in food preservation processed make dried fishes or salted fish that salt can protect, inhibit the growth of bacteria, mold because it's can cause spoilage. In production of salted fish, one day dried fish or dried fish depends on types of fish, if it's small fish such as gourami, climbing perch were popular in making one day dried fish. In pangasius, king mackerel popular in making salted fish. Striped snakehead fish can make one day dried fish and salted fish. In this article shown method of one day dried fish and salted fish process thoroughly. So those who suffer from high blood pressure, kidney disease, heart disease should avoid consume salted fish because it has high amount of sodium.

There are no comments on this title.

to post a comment.