การบริโภคอาหารที่เหมาะสมในเวลาที่ถูกต้องสำคัญสำหรับนักกีฬาแค่ไหน / อรวรรณ ภู่ชัยวัฒนานนท์

By: อรวรรณ ภู่ชัยวัฒนานนท์Material type: ArticleArticleSubject(s): FOOD57M09 | นักกีฬา -- แง่โภชนาการ In: สารวิทยาศาสตร์การกีฬา 13, 157 (ส.ค. 2556) 7-9Summary: การบริโภคอาหารที่ไม่เหมาะสม ไม่มีคุณภาพหรืออาหารปนเปื้อนเชื้อโรค ก่อนการฝึกซ้อมหรือการแข่งขัน อาจสร้างปัญหาให้กับระบบทางเดินอาหารของนักกีฬาได้ นักกีฬาควรเลือกบริโภคอาหารที่ปรุงสุกใหม่ๆ สะอาด วัตถุดิบในการปรุงอาหารต้องสด ปราศจากสารปนเปื้อน หลีกเลี่ยงอาหารสุกๆดิบๆ โดยเฉพาะอาหารทะเลจำพวกหอยต่างๆ หรือเนื้อสัตว์ที่ปรุงไม่สุก เพราะมักจะมีเชื้อแบคทีเรีย เชื้อไวรัส หรือสารพิษที่สร้างจากเชื้อเหล่านี้ อาจทำให้เกิดการเจ็บป่วย ปวดท้อง ท้องเสียได้ นอกจากนี้ยังพบการปนเปื้อนของเชื้อโรคในน้ำดื่ม นักกีฬาควรเลือกซื้อน้ำดื่มที่มีคุณภาพ ในกีฬาบางประเภทต้องแข่งขันหลายรอบใน 1วัน ควรคำนึงถึงปริมาณคาร์โบไฮเดรต โปรตีน ที่ควรได้รับและช่วงเวลาที่เหมาะสม การให้ความสำคัญกับการบริโภคอาหารที่ถูกต้อง ถูกปริมาณ และถูกเวลาจะช่วยให้นักกีฬาฝึกซ้อมได้อย่างมีคุณภาพและสามารถพัฒนาการฝึกซ้อมให้ดียิ่งขึ้นได้.Summary: Improper food intake, no quality or food that contamination with pathogen before practicing or competition may create problems to the gastrointestinal tract of athletes. Athletes should choose foods that freshly cooked, clean, cooking ingredients must be fresh, without contaminants, avoid half-cooked foods especially in seafood such as various shells or uncooked meats because it must contains bacteria, virus or toxins created from those meat may cause illness, stomachache, diarrhea. It also found contamination of pathogens in drinking water that athletes should buy drinking water with good quality. In some types of sports must have several competitions several times in one day, so must take into account in the amount of carbohydrates, protein that should intake and the right moment. Given the importance of right foods intake, right amount and right time will help athletes can practicing with quality and can improve exercise even more.
No physical items for this record

YJ2014 M12

การบริโภคอาหารที่ไม่เหมาะสม ไม่มีคุณภาพหรืออาหารปนเปื้อนเชื้อโรค ก่อนการฝึกซ้อมหรือการแข่งขัน อาจสร้างปัญหาให้กับระบบทางเดินอาหารของนักกีฬาได้ นักกีฬาควรเลือกบริโภคอาหารที่ปรุงสุกใหม่ๆ สะอาด วัตถุดิบในการปรุงอาหารต้องสด ปราศจากสารปนเปื้อน หลีกเลี่ยงอาหารสุกๆดิบๆ โดยเฉพาะอาหารทะเลจำพวกหอยต่างๆ หรือเนื้อสัตว์ที่ปรุงไม่สุก เพราะมักจะมีเชื้อแบคทีเรีย เชื้อไวรัส หรือสารพิษที่สร้างจากเชื้อเหล่านี้ อาจทำให้เกิดการเจ็บป่วย ปวดท้อง ท้องเสียได้ นอกจากนี้ยังพบการปนเปื้อนของเชื้อโรคในน้ำดื่ม นักกีฬาควรเลือกซื้อน้ำดื่มที่มีคุณภาพ ในกีฬาบางประเภทต้องแข่งขันหลายรอบใน 1วัน ควรคำนึงถึงปริมาณคาร์โบไฮเดรต โปรตีน ที่ควรได้รับและช่วงเวลาที่เหมาะสม การให้ความสำคัญกับการบริโภคอาหารที่ถูกต้อง ถูกปริมาณ และถูกเวลาจะช่วยให้นักกีฬาฝึกซ้อมได้อย่างมีคุณภาพและสามารถพัฒนาการฝึกซ้อมให้ดียิ่งขึ้นได้.

Improper food intake, no quality or food that contamination with pathogen before practicing or competition may create problems to the gastrointestinal tract of athletes. Athletes should choose foods that freshly cooked, clean, cooking ingredients must be fresh, without contaminants, avoid half-cooked foods especially in seafood such as various shells or uncooked meats because it must contains bacteria, virus or toxins created from those meat may cause illness, stomachache, diarrhea. It also found contamination of pathogens in drinking water that athletes should buy drinking water with good quality. In some types of sports must have several competitions several times in one day, so must take into account in the amount of carbohydrates, protein that should intake and the right moment. Given the importance of right foods intake, right amount and right time will help athletes can practicing with quality and can improve exercise even more.

There are no comments on this title.

to post a comment.