เพิ่มมูลค่าจากปลายข้าว สู่เมนู"ไอศกรีมกะทิข้าวมะม่วงเนื้อทอง"

Material type: BookBookSubject(s): FOOD57M11 | ไอศกรีม -- มะม่วง | ไอศกรีม -- วิธีทำ In: เทคโนโลยีชาวบ้าน 26, 572 (เม.ย. 2557) 92Summary: นักศึกษาสาขาวิชาวิทยาศาสตร์การอาหารและโภชนาการ คณะเทคโนโลยีคหกรรมศาสตร์ มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลพระนคร ได้พัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารจากปลายข้าว โดยนำมาทำเป็นไอศกรีม ผสมกับมะม่วงเพื่อให้มีรสชาติกลมกล่อมมากขึ้น ไอศกรีมกะทิข้าวมะม่วงเนื้อทองนี้ มีขั้นตอนการทำ คือ ต้มปลายข้าวเจ้ากับน้ำเปล่าและใบเตยด้วยไฟกลาง ประมาณ 20 นาที ใส่กะทิ และต้มต่ออีก 10 นาที นำครีมสด น้ำตาลทราย กลูโคส นมสด ไข่ขาว คาราจีแนน ผสมให้เข้ากันและนำไปปั่นให้เนื้อเนียน เก็บในภาชนะปิดฝาสนิท แช่แข็ง 1 ชั่วโมง จากนั้นนำมาปั่นด้วยเครื่องทำไอศกรีม 20 นาที แล้วเก็บแช่แข็ง24 ชั่วโมง จะได้ไอศกรีมกะทิข้าวมะม่วงเนื้อทองที่มีทั้งโปรตีนจากปลายข้าวประมาณ8 % ไขมัน วิตามินและแร่ธาตุ.Summary: Students of Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Home Economics, Rajamangala University of Technology Phra Nakhon has develop food products from broken-milled rice into ice cream mix with mango to make it more mellow flavor. To make ice cream made from rice mix with coconut milk and golden mango meat ice cream start with boil broken-milled rice with clean water and pandan about 20 minutes, add coconut milk and continue boiling for 10 minutes, bring fresh cream, sugar, glucose, fresh milk, egg whites, carrageenan mix together and blend together, store in sealed containers, freeze for 1 hour then blend with ice cream making machine for 20 minutes then freeze again for 24 hours will receive ice cream made from rice mix with coconut milk and golden mango meat ice cream with 8% of protein from broken-milled rice, vitamins and minerals.
No physical items for this record

YJ2015 M03

นักศึกษาสาขาวิชาวิทยาศาสตร์การอาหารและโภชนาการ คณะเทคโนโลยีคหกรรมศาสตร์ มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลพระนคร ได้พัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารจากปลายข้าว โดยนำมาทำเป็นไอศกรีม ผสมกับมะม่วงเพื่อให้มีรสชาติกลมกล่อมมากขึ้น ไอศกรีมกะทิข้าวมะม่วงเนื้อทองนี้ มีขั้นตอนการทำ คือ ต้มปลายข้าวเจ้ากับน้ำเปล่าและใบเตยด้วยไฟกลาง ประมาณ 20 นาที ใส่กะทิ และต้มต่ออีก 10 นาที นำครีมสด น้ำตาลทราย กลูโคส นมสด ไข่ขาว คาราจีแนน ผสมให้เข้ากันและนำไปปั่นให้เนื้อเนียน เก็บในภาชนะปิดฝาสนิท แช่แข็ง 1 ชั่วโมง จากนั้นนำมาปั่นด้วยเครื่องทำไอศกรีม 20 นาที แล้วเก็บแช่แข็ง24 ชั่วโมง จะได้ไอศกรีมกะทิข้าวมะม่วงเนื้อทองที่มีทั้งโปรตีนจากปลายข้าวประมาณ8 % ไขมัน วิตามินและแร่ธาตุ.

Students of Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Home Economics, Rajamangala University of Technology Phra Nakhon has develop food products from broken-milled rice into ice cream mix with mango to make it more mellow flavor. To make ice cream made from rice mix with coconut milk and golden mango meat ice cream start with boil broken-milled rice with clean water and pandan about 20 minutes, add coconut milk and continue boiling for 10 minutes, bring fresh cream, sugar, glucose, fresh milk, egg whites, carrageenan mix together and blend together, store in sealed containers, freeze for 1 hour then blend with ice cream making machine for 20 minutes then freeze again for 24 hours will receive ice cream made from rice mix with coconut milk and golden mango meat ice cream with 8% of protein from broken-milled rice, vitamins and minerals.

There are no comments on this title.

to post a comment.