อาหารและโภชนาการคืออะไร / รุจิรา สัมมะสุต

By: รุจิรา สัมมะสุตMaterial type: ArticleArticleSubject(s): สารอาหาร | นักกีฬา -- แง่โภชนาการ In: สารวิทยาศาสตร์การกีฬา 5, 45 (ม.ค. 2547) 8-9Summary: สารอาหารที่สำคัญและจำเป็นสำหรับนักกีฬาคือ 1) โปรตีน ใช้สร้างกล้ามเนื้อ ผิวหนัง กระดูก เลือด และเซลล์ต่างๆ รวมถึงฮอร์โมน เอนไซม์และภูมิคุ้มกันต่างๆ ซึ่งได้มาจากเนื้อสัตว์ต่างๆ เช่น เนื้อหมู เนื้อไก่ ปลา น้ำนมไขมันต่ำ และไข่ เป็นต้น 2) วิตามินและเกลือแร่ มีความสำคัญต่อร่างกายไม่น้อยกว่าสารอาหารอื่นๆ 3) เหล็ก การขาดธาตุเหล็กมีผลทำให้เกิดภาวะโลหิตจาง เหนื่อยง่าย อาหารที่มีเหล็กสูง ได้แก่ ตับ เนื้อสัตว์ ไข่แดง พืชผักที่มีสีเขียว 4) แคลเซียม ป้องกันภาวะกระดูกพรุน อาการ ชา เกร็ง ชักและเป็นตะคริว มีอยู่ในถั่วต่างๆ ผักใบเขียว และนม 5) โพแทสเซียม เกี่ยวข้องกับการทำงานของกล้ามเนื้อ มีอยู่ในจำพวกผักและผลไม้ 6) น้ำ มีความสำคัญต่อร่างกายในการนำพาสารอาหารไปเลี้ยงส่วนต่างๆ ของอวัยวะ ระหว่างการฝึกซ้อมและก่อนการแข่งขันควรหลีกเลี่ยงเครื่องดื่มที่มีการผสมของแอลกอฮอล์ 7) ใยอาหาร มีคุณสมบัติช่วยกระตุ้นการบีบตัวของกระเพาะอาหารในการย่อยและดูดซึมอาหารและช่วยในการกำจัดของเสียออกจากร่างกาย ได้แก่ อาหารที่มาจากผัก ผลไม้ ข้าว ธัญพืชต่างๆSummary: Important nutrients and necessary for athletes is 1) protein Used build muscle, skin, bone, blood and cells including hormones, enzymes and immune system which is derived from meat which is derived from meat such as pork, chicken, fish, low-fat milk and eggs 2) Vitamins and minerals are important to the body not less than other nutrients 3) iron, iron deficiency causes anemia, fatigue, foods with high iron content such as liver, meat, egg yolk, green vegetables 4) calcium prevent osteoporosis, numbness, spasticity, convulsions and cramps which is contained in nuts, green leafy vegetables 5) potassium related to the muscle function contained in vegetables and fruits 6) waters Are important for the body to bring nutrients to the different parts of the organ and during training and before competition should avoid drinks with alcohol 7) fiber it helps stimulate peristalsis of the stomach to digest and food absorption and helps to eliminate toxins from the body such as foods from vegetables, fruits, rice, various grains.
No physical items for this record

สารอาหารที่สำคัญและจำเป็นสำหรับนักกีฬาคือ 1) โปรตีน ใช้สร้างกล้ามเนื้อ ผิวหนัง กระดูก เลือด และเซลล์ต่างๆ รวมถึงฮอร์โมน เอนไซม์และภูมิคุ้มกันต่างๆ ซึ่งได้มาจากเนื้อสัตว์ต่างๆ เช่น เนื้อหมู เนื้อไก่ ปลา น้ำนมไขมันต่ำ และไข่ เป็นต้น 2) วิตามินและเกลือแร่ มีความสำคัญต่อร่างกายไม่น้อยกว่าสารอาหารอื่นๆ 3) เหล็ก การขาดธาตุเหล็กมีผลทำให้เกิดภาวะโลหิตจาง เหนื่อยง่าย อาหารที่มีเหล็กสูง ได้แก่ ตับ เนื้อสัตว์ ไข่แดง พืชผักที่มีสีเขียว 4) แคลเซียม ป้องกันภาวะกระดูกพรุน อาการ ชา เกร็ง ชักและเป็นตะคริว มีอยู่ในถั่วต่างๆ ผักใบเขียว และนม 5) โพแทสเซียม เกี่ยวข้องกับการทำงานของกล้ามเนื้อ มีอยู่ในจำพวกผักและผลไม้ 6) น้ำ มีความสำคัญต่อร่างกายในการนำพาสารอาหารไปเลี้ยงส่วนต่างๆ ของอวัยวะ ระหว่างการฝึกซ้อมและก่อนการแข่งขันควรหลีกเลี่ยงเครื่องดื่มที่มีการผสมของแอลกอฮอล์ 7) ใยอาหาร มีคุณสมบัติช่วยกระตุ้นการบีบตัวของกระเพาะอาหารในการย่อยและดูดซึมอาหารและช่วยในการกำจัดของเสียออกจากร่างกาย ได้แก่ อาหารที่มาจากผัก ผลไม้ ข้าว ธัญพืชต่างๆ

Important nutrients and necessary for athletes is 1) protein Used build muscle, skin, bone, blood and cells including hormones, enzymes and immune system which is derived from meat which is derived from meat such as pork, chicken, fish, low-fat milk and eggs 2) Vitamins and minerals are important to the body not less than other nutrients 3) iron, iron deficiency causes anemia, fatigue, foods with high iron content such as liver, meat, egg yolk, green vegetables 4) calcium prevent osteoporosis, numbness, spasticity, convulsions and cramps which is contained in nuts, green leafy vegetables 5) potassium related to the muscle function contained in vegetables and fruits 6) waters Are important for the body to bring nutrients to the different parts of the organ and during training and before competition should avoid drinks with alcohol 7) fiber it helps stimulate peristalsis of the stomach to digest and food absorption and helps to eliminate toxins from the body such as foods from vegetables, fruits, rice, various grains.

There are no comments on this title.

to post a comment.