000 05827nab a2200193 a 4500
001 000135429
008 130626 2556 th 000 0 tha d
039 9 _a201702091430
_bVLOAD
_c201611151613
_dVLOAD
_c201510100646
_dVLOAD
_c201408170948
_dnantakan
_y201306261407
_zSupichaya
100 0 _aสุมิตรา จันทร์เงา
_968588
245 1 0 _aเรื่องสนุกของดอกอัญชัญ /
_cสุมิตรา จันทร์เงา
520 _aอัญชันเป็นพืชล้มลุก ชอบขึ้นกลางแจ้งในที่รับแดดเต็มที่ ดอกอัญชันมี 3 สี คือ สีขาว สีน้ำเงินและสีม่วง โดยดอกสีม่วงเกิดจากการผสมพันธุ์ระหว่างพันธุ์ ดอกสีขาวกับดอกสีน้ำเงิน ในการแพทย์แผนไทยใช้ประโยชน์ของอัญชันในแง่ยารักษาโรคโดยใช้ทุกส่วนทั้ง ราก ใบ และดอก รากมีรสเย็นจืด บำรุงสายตา ใช้ขับปัสสาวะ ใช้ถูฟันและแก้ปวดฟันทำให้ฟันทน น้ำคั้นจากใบสดและดอกสดใช้หลอดตา แก้ตาอักเสบ ฝ้าฟาง น้ำคั้นจากดอก เป็นยาปลูกผมและขนทำให้ผมดกดำเงางาม ใช้ทาคิ้ว ศีรษะ หนวดเครา ดอกสามารถสกัดสีมาทำสีประกอบอาหารได้ สีจากดอกอัญชันสีน้ำเงินมีสารแอนโทไซยานิน มีคุณสมบัติเพิ่มการไหลเวียนของเลือดในหลอดเลือดเล็กๆ ทำให้เลือดไปเลี้ยงรากผมและนัยน์ตาได้ สารนี้จะพบในผลไม้และดอกไม้ที่มีสีน้ำเงิน สีแดง หรือสีม่วง เป็นสารต้านอนุมูลอิสระจากธรรมชาติ ละลายน้ำได้และยังเปลี่ยนสีไปตามความเป็นกรด-ด่าง นิยมใช้เป็นสีธรรมชาติผสมในอาหาร ขนมและเครื่องดื่ม นอกจากนี้ยังสามารถทำเครื่องดื่มน้ำดอกอัญชัน โดยวิธีการใช้ดอกนำไปต้มในน้ำเดือดนานสองถึงสามนาทีน้ำจะเป็นสีน้ำเงินเข้มเมื่อดอกสีซีดจางลงให้ช้อนเศษดอกไม้ทิ้งแล้วปรุงรสด้วยน้ำตาลหรือน้ำผึ้งพอให้หวาน เมื่อเติมน้ำมะนาวลงไปสีจะเปลี่ยนเป็นสีม่วงแดง การเก็บดอกอัญชันไว้ให้นาน ถ้าเป็นดอกสดใส่ถุงพลาสติกมัดปากถุงให้แน่นเก็บไว้ในตู้เย็นจะรักษาความสดได้ประมาณ 1 สัปดาห์.
520 _aButterfly pea is a biennial plant which grow well outdoor in a fully sun area. The colors of butterfly pea flower are white, blue and violet. Violet flower was from breeding between white flower and blue flower. In Thai traditional medicine recipe, butterfly pea is utilized all parts from roots, leaves to flower. Roots have cold fresh flavor. Therapeutic properties are eye care, diuretic, tooth brush, treatment of toothache, and teeth durable. Juice from fresh leaves and fresh flowers is used as eye drops, inflammation treatment of eye and amblyopia, hair care for bushy black hair, eyebrows, and beard. Flower can be extracted and used for food colors. Color from blue butterfly pea contains qualified anthocyanin that increases the circulation of blood vessels of hair roots and eyes. The substance is found in fruits and flowers that are blue. Red or violet color is a natural antioxidant soluble which also change color according to the acidity and alkalinity. It commonly used as a natural color mixing in food snacks and beverages. To produce beverages from butterfly pea flower, put flower in boiling water for two to three minutes until water turns dark blue. When the color of flowers faded, move flower scrap out and season with sugar or honey. When adding lemon juice the color will change from blue to red violet. To maintain a fresh butterfly pea for a long time, keep it in plastic bag, tie the bag tightly and store in the refrigerator. It can keep fresh for about one week.
650 4 _aอัญชัญ
_xสรรพคุณทางยา.
_9129699
650 4 _aน้ำสมุนไพร
_xอัญชัญ.
_9129700
650 4 _aอัญชัญ
_xการเก็บรักษา.
_9129701
773 _tเทคโนโลยีชาวบ้าน
_g25, 551 (พ.ค. 2556) 91-92
_x0858-141x
942 _cSERIALS
999 _c133022
_d133022