ชา เครื่องดื่มเพื่อสุขภาพ / (Record no. 123720)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 04735nab a2200181 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000126036 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 111123 2554 th 000 0 tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702091327 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611141137 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201510100533 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201409161330 |
Level of effort used to assign classification | Kriangsak |
-- | 201111231129 |
-- | marisa |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | วิมาลี วิวัฒนกุลพาณิชย์ |
9 (RLIN) | 111811 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | ชา เครื่องดื่มเพื่อสุขภาพ / |
Statement of responsibility, etc. | วิมาลี วิวัฒนกุลพาณิชย์ |
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE | |
Date/time and place of an event note | YJ2012 M09 |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | ชา เป็นเครื่องดื่มที่มีคนดื่มมากที่สุดในโลกรองจากน้ำเปล่า ชา มี 3 ประเภท คือ ชาเขียว ชาดำ และชาอู่หลง นอกจากนี้ยังมีชาขาว และชาสมุนไพรต่างๆ ชาขาว เป็นสุดยอดของชาเพราะอุดมด้วยสารต้านอนุมูลอิสระ เป็นชาที่ได้จากการเก็บยอดที่อ่อนมากๆ เหมาะที่จะดื่มเพื่อเพิ่มภูมิคุ้มกันให้ร่างกายรสชาติอ่อนละมุน ชาเขียว เป็นชาที่ไม่ผ่านการหมักบ่มจึงทำให้คงสีสันและรสชาติเดิมของใบชา มีสารต้านอนุมูลอิสระ ชาอู่หลง เป็นชากึ่งหมักบ่ม มีคุณสมบัติผสมกันระหว่างชาเขียวและชาดำ มีความหอมไม่ต่างจากชาเขียวแต่รสชาติเข้มข้น ชาดำเป็นชาหมักบ่ม 100% มีกาเฟอีนสูงสุดเฉลี่ย 40-60 มิลลิกรัมต่อถ้วย ชาสมุนไพร เป็นชาที่ได้จากดอก ราก ใบ และลำต้นของพืชที่ไม่ใช่ต้นชา ส่วนใหญ่จะเป็นชาที่ไม่มีกาเฟอีน ชาสมุนไพรจะให้สรรพคุณแตกต่างกันไปแล้วแต่ชนิดของพืชที่นำมาผลิตเป็นชา เช่น น้ำขิง น้ำตะไคร้ น้ำเก๊กฮวย ชาอาจจะมีประโยชน์แต่ข้อเสียก็มีบ้าง เช่น ในชามีสารแทนนินที่ลดการดูดซึมธาตุเหล็ก มีกาเฟอีน ซึ่งมีคุณสมบัติขับปัสสาวะ กระตุ้นประสาท อาจทำให้นอนไม่หลับได้ในบางคน ชาอาจเป็นเครื่องดื่มเพื่อสุขภาพแต่ควรดื่มให้พอดี |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | Tea is the most popular drinks in the world secondary from water. Tea have 3 types is green tea, black tea and oolong tea. And also have white tea and other herbal tea. Best of tea is white tea because it's rich in antioxidant. Collect from very baby shoots and good to drink to increase immune system in the body, mild taste. Green tea is not fermented making them maintain the color and the flavor of tea leaves with antioxidants. Oolong tea is semi-fermented tea featuring a mix of green tea and black tea and fragrance not unlike green tea, but the intense flavor. Black tea is fermented tea 100% have highest caffeine average 40-60 mg per cup. Herbal tea is made from flowers, roots, leaves and stems of plant that not tea, mostly is decaffeinated tea. Efficacy of herbal tea will vary depending on the type of plants used to produce tea such as ginger juice, lemon grass juice and chrysanthemum tea. Tea may be useful but there are some disadvantages such as tea has tannin to reduce the absorption of iron, has caffeine which has diuretic properties and sensory stimulation may cause insomnia in some people. Tea is a healthy drink, but should carefully drink. |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ชา |
General subdivision | ประเภท. |
9 (RLIN) | 37137 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | SME THAILAND |
Related parts | 7, 81 (ส.ค. 2554) 96-97 |
International Standard Serial Number | 1686-6037 |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.