ชา เครื่องดื่มเพื่อสุขภาพ / (Record no. 123720)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 04735nab a2200181 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000126036
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 111123 2554 th 000 0 tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091327
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611141137
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201510100533
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201409161330
Level of effort used to assign classification Kriangsak
-- 201111231129
-- marisa
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name วิมาลี วิวัฒนกุลพาณิชย์
9 (RLIN) 111811
245 10 - TITLE STATEMENT
Title ชา เครื่องดื่มเพื่อสุขภาพ /
Statement of responsibility, etc. วิมาลี วิวัฒนกุลพาณิชย์
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE
Date/time and place of an event note YJ2012 M09
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. ชา เป็นเครื่องดื่มที่มีคนดื่มมากที่สุดในโลกรองจากน้ำเปล่า ชา มี 3 ประเภท คือ ชาเขียว ชาดำ และชาอู่หลง นอกจากนี้ยังมีชาขาว และชาสมุนไพรต่างๆ ชาขาว เป็นสุดยอดของชาเพราะอุดมด้วยสารต้านอนุมูลอิสระ เป็นชาที่ได้จากการเก็บยอดที่อ่อนมากๆ เหมาะที่จะดื่มเพื่อเพิ่มภูมิคุ้มกันให้ร่างกายรสชาติอ่อนละมุน ชาเขียว เป็นชาที่ไม่ผ่านการหมักบ่มจึงทำให้คงสีสันและรสชาติเดิมของใบชา มีสารต้านอนุมูลอิสระ ชาอู่หลง เป็นชากึ่งหมักบ่ม มีคุณสมบัติผสมกันระหว่างชาเขียวและชาดำ มีความหอมไม่ต่างจากชาเขียวแต่รสชาติเข้มข้น ชาดำเป็นชาหมักบ่ม 100% มีกาเฟอีนสูงสุดเฉลี่ย 40-60 มิลลิกรัมต่อถ้วย ชาสมุนไพร เป็นชาที่ได้จากดอก ราก ใบ และลำต้นของพืชที่ไม่ใช่ต้นชา ส่วนใหญ่จะเป็นชาที่ไม่มีกาเฟอีน ชาสมุนไพรจะให้สรรพคุณแตกต่างกันไปแล้วแต่ชนิดของพืชที่นำมาผลิตเป็นชา เช่น น้ำขิง น้ำตะไคร้ น้ำเก๊กฮวย ชาอาจจะมีประโยชน์แต่ข้อเสียก็มีบ้าง เช่น ในชามีสารแทนนินที่ลดการดูดซึมธาตุเหล็ก มีกาเฟอีน ซึ่งมีคุณสมบัติขับปัสสาวะ กระตุ้นประสาท อาจทำให้นอนไม่หลับได้ในบางคน ชาอาจเป็นเครื่องดื่มเพื่อสุขภาพแต่ควรดื่มให้พอดี
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Tea is the most popular drinks in the world secondary from water. Tea have 3 types is green tea, black tea and oolong tea. And also have white tea and other herbal tea. Best of tea is white tea because it's rich in antioxidant. Collect from very baby shoots and good to drink to increase immune system in the body, mild taste. Green tea is not fermented making them maintain the color and the flavor of tea leaves with antioxidants. Oolong tea is semi-fermented tea featuring a mix of green tea and black tea and fragrance not unlike green tea, but the intense flavor. Black tea is fermented tea 100% have highest caffeine average 40-60 mg per cup. Herbal tea is made from flowers, roots, leaves and stems of plant that not tea, mostly is decaffeinated tea. Efficacy of herbal tea will vary depending on the type of plants used to produce tea such as ginger juice, lemon grass juice and chrysanthemum tea. Tea may be useful but there are some disadvantages such as tea has tannin to reduce the absorption of iron, has caffeine which has diuretic properties and sensory stimulation may cause insomnia in some people. Tea is a healthy drink, but should carefully drink.
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element ชา
General subdivision ประเภท.
9 (RLIN) 37137
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title SME THAILAND
Related parts 7, 81 (ส.ค. 2554) 96-97
International Standard Serial Number 1686-6037
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.