บอแรกซ์ในหมูบด (Record no. 132038)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 03476nab a2200193 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000134439
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 130409c mr1 0 0tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091423
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611151604
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201510100637
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201405231520
Level of effort used to assign classification Kriangsak
-- 201304091442
-- vanut
110 2# - MAIN ENTRY--CORPORATE NAME
Corporate name or jurisdiction name as entry element กองบรรณาธิการฉลาดซื้อ
9 (RLIN) 85
245 10 - TITLE STATEMENT
Title บอแรกซ์ในหมูบด
Statement of responsibility, etc. กองบรรณาธิการ
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. หมูเป็นอาหารที่คนนิยมรับประทานกันมาก เนื่องจากรับประทานได้ทุกส่วนไม่ว่าจะ ส่วนสะโพก ขา หลังหรือคอ และที่นิยมมากอีกประเภทหนึ่งคือ "หมูบด" หรือ "หมูสับ" ที่นำไปทำอาหารได้หลายชนิด เนื้อสัตว์โดยธรรมชาติจะเน่าเสียได้ง่าย เพราะมีความชื้นสูงเหมาะแก่การขยายตัวของเชื้อจุลินทรีย์ ผู้ขายจึงมักนำสารเคมีอันตรายโดยเฉพาะสารบอแรกซ์ ซึ่งเป็นวัตถุที่ห้ามใช้ในอาหาร ตามประกาศกระทรวงสาธารณสุขเล่มที่ 151 (พ.ศ.2536) ใส่ในเนื้อหมูบด เพื่อช่วยให้เนื้อหมูคงสภาพสด ไม่เน่าเสียง่าย และยังทำให้เนื้อหมูเด้ง กรอบ ทั้งนี้จากการตรวจหาสารบอแรกซ์ในหมูบดจากตลาดสด 5 แห่ง ที่ผู้บริโภคซื้อไปประกอบอาหาร ของนิตยสารฉลาดซื้อ พบว่ายังมีการใช้สารบอแรกซ์ กับหมูบดในตลาดสด 1 แห่ง.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Pork is a favorite meat for many people because they can eat all part whether hip, legs, back or neck. Pork can be processed to a very popular product such as minced pork leading to a variety of cooking. Natural meat is easy to rot because of high humidity suitable for the growth of microorganisms. Vendors often used dangerous chemicals, especially borax which is an object prohibited in food. From the notification of Ministry of Public Health Vol. 151 (year 1993). Borax was used in minced pork to maintain fresh pork, not perishable. It also makes pork pop and crisp. Cha Lard Sue magazine founds borax sample in minced pork from 5 markets (supermarkets) and also founds borax in minced pork from 1 fresh market.
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element บอแรกซ์
General subdivision เนื้อหมูบด.
9 (RLIN) 128356
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element บอแรกซ์
General subdivision ผลวิเคราะห์.
9 (RLIN) 29671
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element เนื้อสุกร
General subdivision สารปนเปื้อน
-- บอแรกซ์.
9 (RLIN) 128357
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title ฉลาดซื้อ
Related parts 19, 142 (ธ.ค. 2555) 32-36
International Standard Serial Number 0858-9461
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.