บอแรกซ์ในหมูบด (Record no. 132038)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 03476nab a2200193 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000134439 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 130409c mr1 0 0tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702091423 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611151604 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201510100637 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201405231520 |
Level of effort used to assign classification | Kriangsak |
-- | 201304091442 |
-- | vanut |
110 2# - MAIN ENTRY--CORPORATE NAME | |
Corporate name or jurisdiction name as entry element | กองบรรณาธิการฉลาดซื้อ |
9 (RLIN) | 85 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | บอแรกซ์ในหมูบด |
Statement of responsibility, etc. | กองบรรณาธิการ |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | หมูเป็นอาหารที่คนนิยมรับประทานกันมาก เนื่องจากรับประทานได้ทุกส่วนไม่ว่าจะ ส่วนสะโพก ขา หลังหรือคอ และที่นิยมมากอีกประเภทหนึ่งคือ "หมูบด" หรือ "หมูสับ" ที่นำไปทำอาหารได้หลายชนิด เนื้อสัตว์โดยธรรมชาติจะเน่าเสียได้ง่าย เพราะมีความชื้นสูงเหมาะแก่การขยายตัวของเชื้อจุลินทรีย์ ผู้ขายจึงมักนำสารเคมีอันตรายโดยเฉพาะสารบอแรกซ์ ซึ่งเป็นวัตถุที่ห้ามใช้ในอาหาร ตามประกาศกระทรวงสาธารณสุขเล่มที่ 151 (พ.ศ.2536) ใส่ในเนื้อหมูบด เพื่อช่วยให้เนื้อหมูคงสภาพสด ไม่เน่าเสียง่าย และยังทำให้เนื้อหมูเด้ง กรอบ ทั้งนี้จากการตรวจหาสารบอแรกซ์ในหมูบดจากตลาดสด 5 แห่ง ที่ผู้บริโภคซื้อไปประกอบอาหาร ของนิตยสารฉลาดซื้อ พบว่ายังมีการใช้สารบอแรกซ์ กับหมูบดในตลาดสด 1 แห่ง. |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | Pork is a favorite meat for many people because they can eat all part whether hip, legs, back or neck. Pork can be processed to a very popular product such as minced pork leading to a variety of cooking. Natural meat is easy to rot because of high humidity suitable for the growth of microorganisms. Vendors often used dangerous chemicals, especially borax which is an object prohibited in food. From the notification of Ministry of Public Health Vol. 151 (year 1993). Borax was used in minced pork to maintain fresh pork, not perishable. It also makes pork pop and crisp. Cha Lard Sue magazine founds borax sample in minced pork from 5 markets (supermarkets) and also founds borax in minced pork from 1 fresh market. |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | บอแรกซ์ |
General subdivision | เนื้อหมูบด. |
9 (RLIN) | 128356 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | บอแรกซ์ |
General subdivision | ผลวิเคราะห์. |
9 (RLIN) | 29671 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | เนื้อสุกร |
General subdivision | สารปนเปื้อน |
-- | บอแรกซ์. |
9 (RLIN) | 128357 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | ฉลาดซื้อ |
Related parts | 19, 142 (ธ.ค. 2555) 32-36 |
International Standard Serial Number | 0858-9461 |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.