แป้งจากพืชอื่น ทดแทนแป้งสาลี / (Record no. 135824)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 04890nab a2200241 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000138237 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 140606 2557 th 000 0 tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702091445 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611151631 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201510100712 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201509041411 |
Level of effort used to assign classification | Kriangsak |
-- | 201406061048 |
-- | siripon |
110 2# - MAIN ENTRY--CORPORATE NAME | |
Corporate name or jurisdiction name as entry element | กองบรรณาธิการกสิกร |
9 (RLIN) | 101351 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | แป้งจากพืชอื่น ทดแทนแป้งสาลี / |
Statement of responsibility, etc. | กองบรรณาธิการ |
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE | |
Date/time and place of an event note | YJ2014 M08 |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | ปัจจุบันมีผู้บริโภคในประเทศไทย ที่บริโภคผลิตภัณฑ์ที่ผลิตจากแป้งสาลีที่นำเข้าแล้วเกิดอาการแพ้โปรตีนกลูเตนในแป้งสาลี กรมวิชาการเกษตร จึงได้ศึกษา ค้นคว้า วิจัย ผลผลิตทางการเกษตรที่สามารถนำมาทดแทนการใช้แป้งสาลี เพื่อเป็นทางเลือกสำหรับผู้ที่มีอาการแพ้ ลดการนำเข้าแป้งสาลีจากต่างประเทศ และเพิ่มศักยภาพของผลผลิตทางการเกษตรของประเทศ ซึ่งผลผลิตทางการเกษตรในประเทศไทยที่สามารถนำมาทดแทนแป้งสาลีได้นั้นมีหลายชนิด เช่น มันเทศ เมล็ดบัว กล้วย และจากผลการศึกษาพบว่าเมล็ดบัวสามารถนำมาใช้ทดแทนแป้งสาลีได้ถึง 100% คุณสมบัติของแป้งที่นำมาใช้แทนแป้งสาลีที่ผลิตได้จากมันเทศ และเมล็ดบัวนั้นหลังจากนำมาผลิตเป็นขนมปัง คุกกี้ ฯลฯ จะไม่มีความแตกต่างจากแป้งสาลี สำหรับแป้งที่ได้จากกล้วย มีคุณสมบัติเหมือนแป้งข้าวเจ้ามีปริมาณแป้งมากกว่า 80% มีความกรอบและความหนืดสูง ทั้งนี้ แป้งทั้ง 3 ชนิดคือแป้งจากมันเทศ เมล็ดบัวและกล้วยจะมีคุณสมบัติพิเศษในการย่อยให้เป็นน้ำตาลกลูโคสต่ำกว่าแป้งข้าว ทำให้ผู้บริโภคที่เป็นโรคเบาหวานหรือความดันโลหิตสูงสามารถรับประทานอาหารจากแป้งทั้ง 3 ชนิดนี้แทนแป้งข้าวได้. |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | In current time, it has some consumers in Thailand that consume product from import wheat flour then allergic reaction to the protein gluten in wheat flour. The Department of Agriculture has study research on agricultural products that can use replacement of wheat flour, as an alternative for those with allergies and maximize potential of country agricultural products. Thailand agricultural products that can use to replace wheat flour are yam, lotus seeds, banana. The study results found that lotus seeds can completely replace of wheat flour. Properties of yam and lotus seeds use to replace of wheat flour will be no different to wheat flour in making of bread, cookies, etc. For flour from banana has properties same as rice flour, 80% more amount of flour, more crispy and stickiness. All of flour from yam, lotus seeds and banana will has special feature in digestion to glucose less than rice flour, make consumer with diabetes or high blood pressure can consume food from all above of flour instead of rice flour. |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | FOOD57M06 |
9 (RLIN) | 180745 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | แป้งมันเทศ. |
9 (RLIN) | 12449 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | แป้งกล้วย. |
9 (RLIN) | 149702 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | แป้งบัวหลวง. |
9 (RLIN) | 92075 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | แพนเค้ก |
General subdivision | วิธีทำ. |
9 (RLIN) | 132566 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | แป้งสาลี |
General subdivision | แง่อนามัย. |
9 (RLIN) | 132567 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | กสิกร |
Related parts | 87, 1 (ม.ค.-ก.พ. 2557) 38-41 |
International Standard Serial Number | 0125-3697 |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.