ความรู้ใกล้ตัว ในการถนอมอาหารจากเนื้อปลา / (Record no. 136034)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 03640nab a2200241 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000138447 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 140626 2556 th 000 0 tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702091450 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611151637 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201510100713 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201509031012 |
Level of effort used to assign classification | Kriangsak |
-- | 201406261155 |
-- | vanut |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | ณัฐคชา ลินทร์ชูรัญ |
9 (RLIN) | 132711 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | ความรู้ใกล้ตัว ในการถนอมอาหารจากเนื้อปลา / |
Statement of responsibility, etc. | ณัฐคชา ลินทร์ชูรัญ |
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE | |
Date/time and place of an event note | YJ2014 M10 |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | ปลาน้ำจืด เป็นเนื้อสัตว์ที่คนไทยนำมาประกอบอาหารมาช้านาน หากปลามีปริมาณมากจะใช้เกลือเป็นส่วนผสมในการถนอมอาหาร ทำปลาตากแห้งหรือปลาเค็ม โดยเกลือจะช่วยป้องกัน ยับยั้งการเจริญเติบโตของแบคทีเรีย รา ที่ทำให้เกิดการเน่าเสีย ซึ่งการทำปลาเค็ม ปลาแดดเดียวหรือปลาแห้งนั้นขึ้นอยู่กับชนิดของปลา หากเป็นปลาตัวเล็ก เช่น ปลากระดี่ ปลาหมอ นิยมทำปลาแดดเดียว ปลาสวาย ปลาอินทรีย์ นิยมทำปลาเค็ม ปลาช่อน ทำปลาแดดเดียวและปลาเค็ม โดยในบทความมีวิธีการทำปลาแดดเดียว และปลาเค็มอย่างละเอียด ทั้งนี้ผู้ที่เป็นโรคความดันโลหิตสูง โรคไต โรคหัวใจ ควรหลีกเลี่ยงการรับประทานปลาเค็ม เนื่องจากมีปริมาณเกลือโซเดียมสูง. |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | Freshwater fish is meat that Thai peoples can use to cook food for a long time. If it has plenty of fish they will use salt in food preservation processed make dried fishes or salted fish that salt can protect, inhibit the growth of bacteria, mold because it's can cause spoilage. In production of salted fish, one day dried fish or dried fish depends on types of fish, if it's small fish such as gourami, climbing perch were popular in making one day dried fish. In pangasius, king mackerel popular in making salted fish. Striped snakehead fish can make one day dried fish and salted fish. In this article shown method of one day dried fish and salted fish process thoroughly. So those who suffer from high blood pressure, kidney disease, heart disease should avoid consume salted fish because it has high amount of sodium. |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | SPV57M06 |
9 (RLIN) | 180797 |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | FOOD57M09 |
9 (RLIN) | 180798 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ปลา |
General subdivision | การแปรรูป. |
9 (RLIN) | 152312 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ปลาเค็ม |
General subdivision | การผลิต. |
9 (RLIN) | 30663 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | อาหาร |
General subdivision | การเก็บและรักษา. |
9 (RLIN) | 320 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | อาหาร |
General subdivision | การเน่าเสีย. |
9 (RLIN) | 39565 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | วารสาร อพวช. |
Related parts | 12, 137 (พ.ย. 2556) 18-21 |
International Standard Serial Number | 1905-1514 |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.