ความรู้ใกล้ตัว ในการถนอมอาหารจากเนื้อปลา / (Record no. 136034)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 03640nab a2200241 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000138447
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 140626 2556 th 000 0 tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091450
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611151637
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201510100713
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201509031012
Level of effort used to assign classification Kriangsak
-- 201406261155
-- vanut
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name ณัฐคชา ลินทร์ชูรัญ
9 (RLIN) 132711
245 10 - TITLE STATEMENT
Title ความรู้ใกล้ตัว ในการถนอมอาหารจากเนื้อปลา /
Statement of responsibility, etc. ณัฐคชา ลินทร์ชูรัญ
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE
Date/time and place of an event note YJ2014 M10
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. ปลาน้ำจืด เป็นเนื้อสัตว์ที่คนไทยนำมาประกอบอาหารมาช้านาน หากปลามีปริมาณมากจะใช้เกลือเป็นส่วนผสมในการถนอมอาหาร ทำปลาตากแห้งหรือปลาเค็ม โดยเกลือจะช่วยป้องกัน ยับยั้งการเจริญเติบโตของแบคทีเรีย รา ที่ทำให้เกิดการเน่าเสีย ซึ่งการทำปลาเค็ม ปลาแดดเดียวหรือปลาแห้งนั้นขึ้นอยู่กับชนิดของปลา หากเป็นปลาตัวเล็ก เช่น ปลากระดี่ ปลาหมอ นิยมทำปลาแดดเดียว ปลาสวาย ปลาอินทรีย์ นิยมทำปลาเค็ม ปลาช่อน ทำปลาแดดเดียวและปลาเค็ม โดยในบทความมีวิธีการทำปลาแดดเดียว และปลาเค็มอย่างละเอียด ทั้งนี้ผู้ที่เป็นโรคความดันโลหิตสูง โรคไต โรคหัวใจ ควรหลีกเลี่ยงการรับประทานปลาเค็ม เนื่องจากมีปริมาณเกลือโซเดียมสูง.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Freshwater fish is meat that Thai peoples can use to cook food for a long time. If it has plenty of fish they will use salt in food preservation processed make dried fishes or salted fish that salt can protect, inhibit the growth of bacteria, mold because it's can cause spoilage. In production of salted fish, one day dried fish or dried fish depends on types of fish, if it's small fish such as gourami, climbing perch were popular in making one day dried fish. In pangasius, king mackerel popular in making salted fish. Striped snakehead fish can make one day dried fish and salted fish. In this article shown method of one day dried fish and salted fish process thoroughly. So those who suffer from high blood pressure, kidney disease, heart disease should avoid consume salted fish because it has high amount of sodium.
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term SPV57M06
9 (RLIN) 180797
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term FOOD57M09
9 (RLIN) 180798
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element ปลา
General subdivision การแปรรูป.
9 (RLIN) 152312
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element ปลาเค็ม
General subdivision การผลิต.
9 (RLIN) 30663
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element อาหาร
General subdivision การเก็บและรักษา.
9 (RLIN) 320
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element อาหาร
General subdivision การเน่าเสีย.
9 (RLIN) 39565
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title วารสาร อพวช.
Related parts 12, 137 (พ.ย. 2556) 18-21
International Standard Serial Number 1905-1514
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.