แนวทางและเกณฑ์การบริโภคโซเดียมในประเทศไทยและนานาชาติ / (Record no. 136406)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 05264nab a2200229 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000138820 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 140819c2557 mr1 0 0tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702091454 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611151642 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201510100717 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201509041046 |
Level of effort used to assign classification | Kriangsak |
-- | 201408191102 |
-- | fl5_book |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | ชุษณา เมฆโหรา |
9 (RLIN) | 133074 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | แนวทางและเกณฑ์การบริโภคโซเดียมในประเทศไทยและนานาชาติ / |
Statement of responsibility, etc. | ชุษณา เมฆโหรา และเนตรนภิส วัฒนสุชาติ |
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE | |
Date/time and place of an event note | YJ2015 M01 |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | ปัจจุบันหลายประเทศทั่วโลก มีการรณรงค์การบริโภคอาหารลดเค็มหรือลดโซเดียม เพื่อให้ประชาชนตระหนักถึงอันตรายของอาหารที่มีโซเดียมสูง ซึ่งก่อให้เกิดโรคความดันโลหิตสูง เป็นสาเหตุของการเกิดโรคแทรกซ้อน เช่น ไตวาย โรคหลอดเลือดหัวใจและหลอดเลือดในสมอง โดยองค์การอนามัยโลก ได้รณรงค์ลดการบริโภคโซเดียมในประชากรลงร้อยละ30ภายในปี 2023 สำหรับประเทศไทยได้ให้ความรู้ประชาชนผ่านข้อแนะนำการบริโภคอาหารเพื่อให้มีสุขภาพดี นำฉลาก GDA (Guideline daily amount) มาใช้กับผลิตภัณฑ์อาหารสำเร็จรูปพร้อมบริโภค 5 กลุ่ม คือมันฝรั่งทอดกรอบ ข้าวโพดคั่วข้าวเกรียบหรืออาหารขบเคี้ยวชนิดอบพอง ขนมปังกรอบ แครกเกอร์หรือบิสกิต และเวเฟอร์สอดไส้โดยแสดงปริมาณพลังงานไขมัน น้ำตาลและโซเดียมต่อ1หน่วย นอกจากนี้ยังจัดตั้งภาคีเครือข่ายลดเค็มรณรงค์ลดการบริโภคโซเดียมลง 1-3 กรัมภายในปี 2559-2565 และภายในปี 2568ประชาชนต้องบริโภคเกลือไม่เกิน7กรัมต่อคนต่อวัน หรือไม่เกิน 2,800 มิลลิกรัมต่อวัน ในต่างประเทศมีการกำหนดแนวทางการลดโซเดียมแตกต่างกัน ฟินแลนด์ใช้มาตรการกฎหมายบังคับแสดงฉลากบนผลิตถัณฑ์ที่มีโซเดียมสูง สหรัฐอเมริกากำหนดนโยบายลดการบริโภคเกลือในประชากรผู้ใหญ่ น้อยกว่า 6 กรัมต่อคนต่อวัน เป็นต้น |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | In current time, countries around the word has campaign to reduce salt intake or reduced sodium to make people aware of danger in foods that are high sodium. Sodium is the cause of high blood pressure, can cause complicate disease such as kidney failure, cardiovascular and cerebrovascular diseases. The World Health Organization has campaign to reduce sodium intake in the population by 30 percent within the year 2023. For Thailand to educate the public through dietary recommendations for good health, use GDA label (Guideline daily amount) in 5 groups of ready to eat food such as potato chips, popcorn, cracker, biscuits and wafer by showing amount of fat energy sugar and sodium per 1 unit. They also established parties network Salt reduction campaign to reduce sodium intake to 1-3 gram within the year 2016-2022 and in 2025 people should consume no more than 7 grams of salt per person per day, or up to 2800 mg per day. Abroad have different guidelines for reducing sodium such as Finland take measures legislation on products that are high in sodium must labeling, US use policy to reduce salt intake in the adult population to less than 6 grams per person per day and so on. |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | SPV57M09 |
9 (RLIN) | 180893 |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | FOOD57M09 |
9 (RLIN) | 180798 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | โซเดียม |
General subdivision | แง่อนามัย. |
9 (RLIN) | 100876 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | อาหารเค็ม |
General subdivision | แง่อนามัย. |
9 (RLIN) | 8708 |
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | เนตรนภิส วัฒนสุชาติ |
9 (RLIN) | 32 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | อาหาร |
Related parts | 44, 1 (ม.ค.-มี.ค. 2557) 43-46 |
International Standard Serial Number | 0125-1147 |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.