ไบโอฟิลม์ : ปัญหาที่สำคัญในอุสาหกรรมอาหาร / (Record no. 136407)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 03717nab a2200217 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000138821
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 140819c2557 mr1 0 0tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091454
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611151642
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201510100717
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201509031016
Level of effort used to assign classification Kriangsak
-- 201408191107
-- fl5_book
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name จุฑามาศ กลิ่นโซดา
9 (RLIN) 133075
245 10 - TITLE STATEMENT
Title ไบโอฟิลม์ : ปัญหาที่สำคัญในอุสาหกรรมอาหาร /
Statement of responsibility, etc. จุฑามาศ กลิ่นโซดา
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE
Date/time and place of an event note YJ2015 M01
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. ไบโอฟิล์ม คือ กลุ่มจุลินทรีย์หลายชนิดที่อาศัยอยู่ร่วมกัน โดยเกาะติดแน่นบนพื้นผิวของเครื่องมือ อุปกรณ์ที่ใช้ผลิตอาหาร หรือเกาะติดสารอินทรีย์ของเซลล์จุลินทรีย์เริ่มต้น ไบโอฟิล์มที่เกาะติดตามภาชนะต่างๆมักก่อให้เกิดปัญหาการปนเปื้อนของจุลินทรีย์ในอาหาร และการระบาดของโรคอาหารเป็นพิษ ไบโอฟิล์มประกอบด้วยสารประกอบโพลิเมอร์ Extracellular Polymer Substance (EPS) ประมาณ80-85% และจำนวนเซลล์15-20% การควบคุมไบโอฟิล์มสามารถกำจัดได้โดยใช้แรงขัดและ ใช้สารเคมีหรือสารชีวภาพ ซึ่งในอุตสาหกรรมการผลิตอาหารใช้สารเคมี 2 กลุ่ม คือสารกลุ่มOxidizing ได้แก่ Chlorine, Chlorine dioxide, ozone และ Peroxide และสารกลุ่ม Non-Oxidizing ได้แก่ Quats และ Formaldehyde ในการกำจัดคราบไบโอฟิล์ม เพื่อคุณภาพ ความปลอดภัยอาหาร และลดความเสี่ยงการปนเปื้อนจุลินทรีย์ในอาหาร.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Biofilm is a group of microorganism that sticks together in surface of food equipment or organism substance of initiate microorganism cell. Biofilm that stick in various containers has often causes microorganism contamination in foods and the outbreak of food poisoning. Biofilm consist of Extracellular Polymer Substance (EPS) about 80-85% and 15-20% of cells. To control biofilm can be done by scrub force and use chemical substance or Biological Agents which in food industries have use 2 groups of chemicals that are Oxidizing group such as chlorine, chlorine dioxide, ozone, Peroxide and Non-oxidizing group such as Quats and formaldehyde to get rid of biofilm stains that maintain quality, safety of foods and reduce risk of microorganism contamination in foods.
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term SPV57M09
9 (RLIN) 180894
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term FOOD57M09
9 (RLIN) 180798
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element ไบโอฟิลม์ (จุลินทรีย์)
General subdivision กระบวนการเกิด.
9 (RLIN) 133076
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element ไบโอฟิลม์ (จุลินทรีย์)
General subdivision การจัดการ.
9 (RLIN) 133077
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title อาหาร
Related parts 44, 1 (ม.ค.-มี.ค. 2557) 35-38
International Standard Serial Number 0125-1147
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.