มหัศจรรย์สารสีจากจุลินทรีย์ / (Record no. 136408)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 04336nab a2200253 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000138822
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 140819c2557 mr1 0 0tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091454
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611151642
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201510100717
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201509030953
Level of effort used to assign classification Kriangsak
-- 201408191119
-- fl5_book
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name กัญญรัตน์ กัญญาคำ
9 (RLIN) 133078
245 10 - TITLE STATEMENT
Title มหัศจรรย์สารสีจากจุลินทรีย์ /
Statement of responsibility, etc. กัญญรัตน์ กัญญาคำ
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE
Date/time and place of an event note YJ2015 M01
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. ปัจจุบันความนิยมในการใช้สีธรรมชาติ ทดแทนสีสังเคราะห์มีแนวโน้มเพิ่มขึ้น โดยแหล่งสารสีที่มีการนำมาใช้มากที่สุดคือ สารสีจากพืช สัตว์และจุลินทรีย์ ซึ่งสารสีจากจุลินทรีย์แบ่งได้ 3 กลุ่ม คือ แบคทีเรีย เชื้อรา และไลเคนสารสีที่ได้จากแบคทีเรียส่วนใหญ่เป็นสารสีกลุ่ม carotenoid และ phycobilins ประกอบด้วย allophycocyanin, phycocyanin และ phycoerythrin ในสาหร่ายสีเขียวแกมน้ำเงินซึ่งใช้เป็นส่วนประกอบสำคัญในอาหารสำหรับการเพาะเลี้ยงสัตว์น้ำจำพวกปลาสวยงาม เชื้อรามีสารสีในกลุ่ม quinine naphthalene, melanin และ flavin ใช้ปรุงแต่งสีในไวน์ เต้าหู้ยี้ ใช้เป็นสีผสมในอาหาร ยา และเครื่องสำอาง ไลเคนสามารถสร้างสารสีในกลุ่ม anthraquinone และ naphthoquinone ให้เฉดสีเหลือง แดง จนถึงม่วง ใช้เป็นสีย้อม ในการผลิตสารสี ควรคัดเลือกสายพันธุ์จุลินทรีย์ที่มีประสิทธิภาพ สามารถเจริญเติบโต ขยายพันธุ์ได้ดี ผลิตสารสีได้สูง ทนทานต่อสภาวะแวดล้อม ไม่เป็นจุลินทรีย์ก่อโรค และไม่สร้างสารพิษให้กับผลิตภัณฑ์.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Now the popularity in the use of natural colors replace of synthetic colors has increasing. The sources of pigments that are used the most are pigment from plants, animals and microorganism. Pigments from microorganisms can divided into 3 groups are bacteria, fungi and lichens. Most of pigments from microorganisms are pigments in carotenoid and phycobilins group consist of allophycocyanin, phycocyanin and phycoerythrin in cyanobacteria which use as necessary substance in food for aquaculture in beautiful fish. Fungus have pigments in quinine, naphthalene, melanin and Flavin groups that use to color wine, pickled bean curd, used as coloring in food, medicine and cosmetic. Lichen can produce pigments in anthaquinone and naphthoquinone provide shades of yellow, red to purple that using as dye. In production of color must choose effective microorganism that can growth, propagated well, high production of color, environmental resistance, non-pathogenic microorganisms and no toxic to product.
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term SPV57M09
9 (RLIN) 180895
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term FOOD57M09
9 (RLIN) 180798
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element สารสี.
9 (RLIN) 151762
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element รงควัตถุ.
9 (RLIN) 180896
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element สีจากพืช.
9 (RLIN) 1798
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element สีจากสัตว์.
9 (RLIN) 148788
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element สีจากจุลินทรีย์.
9 (RLIN) 133079
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title อาหาร
Related parts 44, 1 (ม.ค.-มี.ค. 2557) 26-29
International Standard Serial Number 0125-1147
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.