อาหารคลายร้อน / (Record no. 136551)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 04045nab a2200217 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000138965
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 140826 2556 th 000 0 tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091455
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611151643
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201510100718
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201509041135
Level of effort used to assign classification Kriangsak
-- 201408261457
-- fl5_journal
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name ดวงจันทร์ เฮงสวัสดิ์
9 (RLIN) 37427
245 10 - TITLE STATEMENT
Title อาหารคลายร้อน /
Statement of responsibility, etc. ดวงจันทร์ เฮงสวัสดิ์
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE
Date/time and place of an event note YJ2014 M12
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. ในหน้าร้อน ร่างกายมีการขับเหงื่อมากกว่าปกติ ส่งผลให้ร่างกายอ่อนเพลียหรือเกิดภาวะขาดน้ำและเกลือแร่ อาหารที่จัดเป็นสมุนไพรหลายชนิดมีฤทธิ์ช่วยลดอุณหภูมิในร่างกาย ช่วยคลายร้อน ช่วยปรับธาตุในร่างกายให้สมดุลได้ เช่น มะระ ใบบัวบก แตงกวา สะเดา ขี้เหล็ก แตงโม กระเจี๊ยบ ใบเตย การเลือกรับประทานอาหารในช่วงฤดูร้อน ควรเลือกอาหารที่มีน้ำเป็นส่วนประกอบในปริมาณสูง มีไขมันต่ำ ย่อยง่าย เน้นผักผลไม้และโปรตีนจากสัตว์ปีกที่ปราศจากสารเร่งโต กินอาหารครั้งละน้อย วันละ4-5 มื้อ ดื่มน้ำให้เพียงพอ หลีกเลี่ยงอาหารรสเผ็ดร้อน เครื่องดื่มแอลกอฮอล์ รับประทานอาหารที่ปรุงสุกใหม่ รับประทานผักผลไม้และอาหารคลายร้อน อาทิ ผลไม้ตระกูลแตง เบอร์รี่ ผักโขม ผักกาดขาว ปวยเล้ง พริกไทย ชาจีน น้ำตะไคร้ น้ำใบเตย น้ำมะพร้าว มะระทรงเครื่อง ต้มจืดฟักเขียว ถั่วเขียวต้มน้ำตาล ทั้งนี้ไม่ควรกินน้ำแข็งหรือน้ำเย็นจัด.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. In summer body has sweaty more than normal that result in physical exhaustion or causes dehydration and lack of minerals. Various food that can classified as herb have effect to reduce temperature in body, relieve heat, rebalance elements in body such as gourd, pennywort, cucumber, neem, cassia, watermelon, roselle, pandan. Foods consumption in summer must choose foods that has high amount of water as composition, low fat, easy to digest, focus on vegetables and fruits, protein from poultry that growth without chemicals, eat a little at a time, 4-5 meal per day, drinking enough water, avoid spicy food, alcoholic beverages, eating freshly cooked. Fruits and vegetables and foods to relieve heat such as cucurbits, berries, spinach, white cabbage, amaranth, pepper, Chinese tea, lemongrass juice, pandan juice, coconut juice, mara trong kruang, winter melon soup, green beans boil with syrup so do not eat ice or cold water.
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term FOOD57M08
9 (RLIN) 180943
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term SPV57M08
9 (RLIN) 180944
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element โรคฮีตสโตรก.
9 (RLIN) 15647
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element อาหารคลายร้อน.
9 (RLIN) 116123
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title อาหาร
Related parts 43, 2 (เม.ย.-มิ.ย. 2556) 13-17
International Standard Serial Number 0125-1147
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.