Norovirus : วิวัฒนาการสารพันธุ์ใหม่ของไวรัส-โรคทางเดินอาหาร / (Record no. 136678)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 04629nab a2200229 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000139092
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 140916c2556 mr1 0 0tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091411
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611151548
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201510100719
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201509031013
Level of effort used to assign classification Kriangsak
-- 201409161512
-- fl5_book
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name สร้อยทอง สายหยุดทอง
9 (RLIN) 60765
245 10 - TITLE STATEMENT
Title Norovirus : วิวัฒนาการสารพันธุ์ใหม่ของไวรัส-โรคทางเดินอาหาร /
Statement of responsibility, etc. สร้อยทอง สายหยุดทอง
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE
Date/time and place of an event note YJ2015 M01
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. ปัจจุบัน นอกจากแบคทีเรีย รา และปรสิต ที่เป็นสาเหตุสำคัญของโรคอาหารเป็นพิษแล้ว ยังพบว่าไวรัสสามารถทำให้เกิดโรคทางเดินอาหารได้ โดยไวรัสที่ทำให้เกิดโรคทางเดินอาหารที่สำคัญ ได้แก่ ไวรัสตับอักเสบเอ ไวรัสโรตาและไวรัสโนโร(Norovirus) ซึ่งไวรัสโนโรจะก่อให้เกิดโรคกระเพาะอาหารและลำไส้อักเสบเฉียบพลัน มีอาการคลื่นไส้ อาเจียน ท้องร่วง มีไข้ ปวดท้อง อาจสูญเสียน้ำจนเสียชีวิตได้ ไวรัสโนโรที่ก่อโรคในคน เป็นไวรัสที่ทนความร้อน ทนกรด สามารถต้านทานต่อระบบภูมิคุ้มกันของโฮส ทำให้เกิดโรคระบาดเพิ่มสูงขึ้น ไวรัสโนโรสามารถปนเปื้อนในอาหารได้หลายชนิด เช่น หอยนางรมผลิตภัณฑ์ผัก ผลไม้สด อาหารปรุงสุกที่อาจปนเปื้อนเชื้อไวรัสผ่านมือผู้ปรุง ผักผลไม้ที่ผ่านกระบวนการตัดแต่ง ดังนั้นผู้บริโภคและบุคลากรผู้ผลิตอาหารควรเลือกใช้วัตถุดิบที่สดใหม่ในการปรุงอาหาร จัดการสุขลักษณะของสถานที่ผลิตอาหารให้ถูกต้องตามหลักการGMP เพื่อไม่ให้เกิดการปนเปื้อนของเชื้อไวรัส และป้องกันการแพร่ระบาดของเชื้อโรคไปสู่ผู้บริโภค
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. In current time bacteria, fungus and parasite are the causes of food poisoning also found that virus can also the cause of food poisoning too. Major virus that are the cause of gastrointestinal disease Hepatitis A, Rotavirus and Norovirus which Norovirus can cause stomach diseases and acute gastroenteritis with symptoms of nausea, vomit, flux, feverish, stomachache and may lose water until death. Norovirus that can cause disease in humans are heat resistant virus, acid-resistant, resistant to the immune system of the host, causes more plague outbreak. Norovirus can contaminate in various foods such as oyster, vegetable product, fresh fruits. Cooked foods may contaminate by chef hand, fruit and vegetable that use modified process so consumers and food production staffs must choose fresh raw material in cooking, manage hygienic of food production place correctly according to principles of GMP to avoid contamination of the virus and protect the spread of germs into humans.
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term SPV57M10
9 (RLIN) 181012
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term FOOD57M09
9 (RLIN) 180798
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element โรคทางเดินอาหาร
General subdivision แบคทีเรีย.
9 (RLIN) 133345
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element โรคทางเดินอาหาร
General subdivision ไวรัสโนโร.
9 (RLIN) 133346
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element ไวรัสโนโร.
9 (RLIN) 152329
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title อาหาร
Related parts 43, 3 (ก.ค.-ก.ย. 2556) 27-32
International Standard Serial Number 0125-1147
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.