โรคแพ้กลูเตน (Coeliac Disease)&ความสำคัญของอาหารปราศจากกลูเตน / (Record no. 136684)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 04864nab a2200217 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000139098
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 140916c2556 mr1 0 0tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091412
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611151550
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201604291127
Level of effort used to assign classification Kriangsak
Level of effort used to assign subject headings 201510100719
Level of effort used to assign classification VLOAD
-- 201409161534
-- fl5_book
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name วิภา สุโรจนะเมธากุล
9 (RLIN) 41369
245 10 - TITLE STATEMENT
Title โรคแพ้กลูเตน (Coeliac Disease)&ความสำคัญของอาหารปราศจากกลูเตน /
Statement of responsibility, etc. วิภา สุโรจนะเมธากุล
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE
Date/time and place of an event note YJ2015 M01
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. กลูเตน ประกอบด้วย โปรตีนกลูตินิน (glutinin)และโปรตีนไกลอะดิน (gliadin) ซึ่งโปรตีนไกลอะดินจะมีผลต่อระบบภูมิคุ้มกันและเป็นพิษต่อผู้ป่วยที่เป็นโรคแพ้กลูเตน (Coeliac Disease) ซึ่งสาเหตุของโรคอาจเกิดจากพันธุกรรม การกระตุ้นโดยสารที่อยู่สภาวะแวดล้อม ไวรัส การติดเชื้อ ภาวะเครียด หรือการตั้งครรภ์ โรคแพ้กลูเตนเป็นการตอบสนองแบบไม่พึงประสงค์ของระบบร่างกายที่มีต่อสิ่งแปลกปลอมที่มากระตุ้น จนเกิดอาการบวมแดง อักเสบ ปวดท้อง คลื่นไส้ มีลมในกระเพาะ ท้องเสีย ท้องผูก กินอาหารได้น้อย เนื้อเยื่อในลำไส้เล็กอักเสบไม่สามารถดูดซึมสารอาหารได้อย่างมีประสิทธิภาพ ทำให้ร่างกายขาดสารอาหาร ขาดแคลเซียม เป็นโรคกระดูกพรุน ขาดธาตุเหล็ก ผู้ที่แพ้กลูเตนควรหลีกเลี่ยงการรับประทานอาหารที่มีองค์ประกอบของข้าวสาลี ข้าวไรย์ ข้าวบาเล่ย์ อาทิ พาสต้า แครกเกอร์ ซีเรียล ขนมปังขนมอบจากแป้งสาลี น้ำส้มสายชูจากข้าวบาเล่ย์ ซอสถั่วเหลือง ผลิตภัณฑ์ชุบทอด เบียร์ เหล้าจากข้าวไรย์ วิสกี้ น้ำเกรวี่ ทั้งนี้ในปัจจุบันมีการพัฒนาอาหารชนิดปราศจากกลูเตนในกลุ่มอาหารหลัก เช่น ขนมปัง แครกเกอร์ พิซซ่า พาสต้า เพื่อเป็นทางเลือกให้กับผู้ที่แพ้กลูเตนอีกทางหนึ่งด้วย.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Gluten consists of glutinin protein and gliadin protein. Gliadin protein has effects to immune system and poison to coeliac disease patients which may cause from genetics, stimulate by substance in environment, virus, infection, stress condition or pregnancy. Coeliac Disease is adverse response of body system to contaminants that stimulate symptoms sucha swelling and redness, inflammation, stomachache, squeamish, wind in stomach, diarrhea, constipation, eat less, inflammation of intestinal tissues that cannot absorb nutrients effectively make body lack of nutritional, calcium, Osteoporosis, lack of iron. Those who are allergic to gluten consume food with composition of wheat, rye, barley such as pasta, cracker, serial, wheat bread, vinegar from barley rice, soy sauce, tempura products, beer, rye liquor, whisky, gravy sauce. In current time food without gluten has developed in major food groups such as bread, cracker, pizza, pasta that can be another choice for those who allergy to gluten.
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term SPV57M10
9 (RLIN) 181014
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term FOOD57M10
9 (RLIN) 180890
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element กลูเทน
General subdivision ภูมิแพ้.
9 (RLIN) 116204
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element ฉลากโภชนาการ
General subdivision กลูเทน.
9 (RLIN) 133356
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title อาหาร
Related parts 43, 3 (ก.ค.-ก.ย. 2556) 16-21
International Standard Serial Number 0125-1147
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.