นักศึกษา มทร.ธัญบุรี วิจัยใบบัวบก พัฒนาเป็นชาพร้อมดื่มเพื่อสุขภาพ / (Record no. 137028)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 03929nab a2200205 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000139444 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 141111c2554 mr1 0 0tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702091457 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611151646 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201604291125 |
Level of effort used to assign classification | Kriangsak |
Level of effort used to assign subject headings | 201510100722 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
-- | 201411110955 |
-- | fl5_book |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | มณีรัตน์ ปัญญพงษ์ |
9 (RLIN) | 81688 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | นักศึกษา มทร.ธัญบุรี วิจัยใบบัวบก พัฒนาเป็นชาพร้อมดื่มเพื่อสุขภาพ / |
Statement of responsibility, etc. | มณีรัตน์ ปัญญพงษ์ |
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE | |
Date/time and place of an event note | YJ2015 M02 |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | ใบบัวบกมีสรรพคุณทางยา ช่วยแก้อาการอ่อนเพลีย เมื่อยล้า แก้ร้อนใน แก้โรคความดันโลหิตสูง การบริโภคใบบัวบก ส่วนมากมักรับประทานสด เป็นผักจิ้มน้ำพริกหรือคั้นน้ำ ซึ่งใบบัวบกที่รับประทานสดจะมีความขม เฝื่อน รับประทานยาก นักศึกษาคณะวิศวกรรมศาสตร์ มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี(มทร.) จึงได้ศึกษาคุณภาพ คุณค่า สารอาหารของใบบัวบก และนำไปผลิตเป็นชาใบบัวบกเพื่อให้ง่ายต่อการรับประทาน โดยนำใบบัวบก มาอบด้วยลมร้อนเป็นเวลา 45 นาที ที่ระดับอุณหภูมิและความเร็วลมแตกต่างกัน จากนั้นเปรียบเทียบคุณสมบัติทางกายภาพ และประสาทสัมผัสของน้ำใบบัวบกสดและชาใบบัวบกอบแห้ง พบว่าชาใบบัวบกอบแห้งที่อุณหภูมิ 75 องศาเซลเซียส ความเร็วลม 8.43 m/s มีสี รสชาติ และกลิ่นที่ดีกว่าน้ำใบบัวบกสดและชาใบบัวบกที่อบด้วยอุณหภูมิและความเร็วลมอื่น. |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | Centella asiatica can help relieve fatigue, tired, solve mouth ulcer, relieve high blood pressure disease. Most of Centella asiatica consumption are raw, as vegetables dip in chili dip or juicing which Centella asiatica when eat raw will tastes bitter, unpalatable, hard to eat. Students in Faculty of Engineering, Rajamangala University of Technology Thanyaburi has study on quality, vakue, nutritional of Centella asiatica and produce Centella asiatica for easy consumption. Method of tea producing start with roast Centella asiatica by hot air for 45 minute at different temperature and speed then compare physical properties and sensory of Centella asiatica fresh jucie and Centella asiatica tea found that Centella asiatica tea roast at 75 Celcius, 8.43 m/s of wind speed have color, taste and smell better than fresh Centella asiatica juice and other Centella asiatica tea that roast by other temperature and wind speed. |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | FOOD57M10 |
9 (RLIN) | 180890 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | บัวบก. |
9 (RLIN) | 1628 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | บัวบก |
General subdivision | ผลิตภัณฑ์. |
9 (RLIN) | 48732 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | เทคโนโลยีชาวบ้าน |
Related parts | 24, 513 ( ต.ค. 2554) 56 |
International Standard Serial Number | 0858-141x |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.