นักศึกษา มทร.ธัญบุรี วิจัยใบบัวบก พัฒนาเป็นชาพร้อมดื่มเพื่อสุขภาพ / (Record no. 137028)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 03929nab a2200205 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000139444
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 141111c2554 mr1 0 0tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091457
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611151646
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201604291125
Level of effort used to assign classification Kriangsak
Level of effort used to assign subject headings 201510100722
Level of effort used to assign classification VLOAD
-- 201411110955
-- fl5_book
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name มณีรัตน์ ปัญญพงษ์
9 (RLIN) 81688
245 10 - TITLE STATEMENT
Title นักศึกษา มทร.ธัญบุรี วิจัยใบบัวบก พัฒนาเป็นชาพร้อมดื่มเพื่อสุขภาพ /
Statement of responsibility, etc. มณีรัตน์ ปัญญพงษ์
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE
Date/time and place of an event note YJ2015 M02
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. ใบบัวบกมีสรรพคุณทางยา ช่วยแก้อาการอ่อนเพลีย เมื่อยล้า แก้ร้อนใน แก้โรคความดันโลหิตสูง การบริโภคใบบัวบก ส่วนมากมักรับประทานสด เป็นผักจิ้มน้ำพริกหรือคั้นน้ำ ซึ่งใบบัวบกที่รับประทานสดจะมีความขม เฝื่อน รับประทานยาก นักศึกษาคณะวิศวกรรมศาสตร์ มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี(มทร.) จึงได้ศึกษาคุณภาพ คุณค่า สารอาหารของใบบัวบก และนำไปผลิตเป็นชาใบบัวบกเพื่อให้ง่ายต่อการรับประทาน โดยนำใบบัวบก มาอบด้วยลมร้อนเป็นเวลา 45 นาที ที่ระดับอุณหภูมิและความเร็วลมแตกต่างกัน จากนั้นเปรียบเทียบคุณสมบัติทางกายภาพ และประสาทสัมผัสของน้ำใบบัวบกสดและชาใบบัวบกอบแห้ง พบว่าชาใบบัวบกอบแห้งที่อุณหภูมิ 75 องศาเซลเซียส ความเร็วลม 8.43 m/s มีสี รสชาติ และกลิ่นที่ดีกว่าน้ำใบบัวบกสดและชาใบบัวบกที่อบด้วยอุณหภูมิและความเร็วลมอื่น.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Centella asiatica can help relieve fatigue, tired, solve mouth ulcer, relieve high blood pressure disease. Most of Centella asiatica consumption are raw, as vegetables dip in chili dip or juicing which Centella asiatica when eat raw will tastes bitter, unpalatable, hard to eat. Students in Faculty of Engineering, Rajamangala University of Technology Thanyaburi has study on quality, vakue, nutritional of Centella asiatica and produce Centella asiatica for easy consumption. Method of tea producing start with roast Centella asiatica by hot air for 45 minute at different temperature and speed then compare physical properties and sensory of Centella asiatica fresh jucie and Centella asiatica tea found that Centella asiatica tea roast at 75 Celcius, 8.43 m/s of wind speed have color, taste and smell better than fresh Centella asiatica juice and other Centella asiatica tea that roast by other temperature and wind speed.
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term FOOD57M10
9 (RLIN) 180890
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element บัวบก.
9 (RLIN) 1628
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element บัวบก
General subdivision ผลิตภัณฑ์.
9 (RLIN) 48732
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title เทคโนโลยีชาวบ้าน
Related parts 24, 513 ( ต.ค. 2554) 56
International Standard Serial Number 0858-141x
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.