วิทยาศาสตร์การประกอบอาหาร (Molecular gastronomy) : เบื้องหลังเนื้อครีมโยเกิร์ต / (Record no. 137343)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 02918nab a2200193 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000139759 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 141218 2557 th 000 0 tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702091500 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611151649 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201510100725 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201504021017 |
Level of effort used to assign classification | fl5_book |
-- | 201412181040 |
-- | siripon |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | วิชชา ตรีสุวรรณ |
9 (RLIN) | 125319 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | วิทยาศาสตร์การประกอบอาหาร (Molecular gastronomy) : เบื้องหลังเนื้อครีมโยเกิร์ต / |
Statement of responsibility, etc. | วิชชา ตรีสุวรรณ |
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE | |
Date/time and place of an event note | YJ2015 M04 |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | โยเกิร์ต มีคุณสมบัติช่วยในการขับถ่ายและเป็นแหล่งโปรตีนที่สามารถทำเองได้ง่าย โดยเริ่มจากเตรียมน้ำนม(นมสด, นมUHT, นมพาสเจอร์ไรซ์, นมผงผสมน้ำ) ใส่เชื้อจุลินทรีย์โยเกิร์ต แล้ววางไว้ที่อุณหภูมิพอเหมาะ จุลินทรีย์ที่ใช้ในการผลิตโยเกิร์ต มี 2 ชนิด ได้แก่ แบคทีเรียสายพันธุ์ Lactobacillus bulgaricus และ Streptococcus thermophilus เมื่อใส่เชื้อจุลินทรีย์ลงในน้ำนมที่มีลักษณะเป็นอิมัลชัน จุลินทรีย์จะแปลงน้ำตาลแล็คโทสให้กลายเป็นกรดแลคติก ทำให้น้ำนมมีความเป็นกรดสูงขึ้น ส่งผลให้ประจุลบที่ผิวด้านนอกของไมเซลล์หายไป จุดกลไกให้เคซีนไมเซลล์เกิดการเชื่อมต่อกันเป็นร่างแห ที่กักเก็บโมเลกุลน้ำ ไขมัน และเชื้อจุลินทรีย์ โยเกิร์ตจะเจริญเติบโตขึ้นภายในโครงสร้างร่างแห ลักษณะเนื้อสัมผัสของน้ำนมจึงกลายเป็นครีมโยเกิร์ตหรือเจล. |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | FOOD58M01 |
9 (RLIN) | 181033 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | นมเปรี้ยว |
General subdivision | วิธีทำ. |
9 (RLIN) | 134042 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | นมเปรี้ยว |
General subdivision | การผลิต. |
9 (RLIN) | 25914 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | อาหาร |
Related parts | 44, 2 (เม.ย.-มิ.ย. 2557) 40-43 |
International Standard Serial Number | 0125-1147 |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.