ถั่วเหลือง อาหารธรรมดาแต่คุณค่ามหาศาล / (Record no. 137782)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 03441nab a2200181 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000140206 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 150219 000 0 tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702091503 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611151653 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201602261143 |
Level of effort used to assign classification | Kriangsak |
Level of effort used to assign subject headings | 201510100728 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
-- | 201502191517 |
-- | joy |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | เย็นใจ ฐิตะฐาน |
9 (RLIN) | 78445 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | ถั่วเหลือง อาหารธรรมดาแต่คุณค่ามหาศาล / |
Statement of responsibility, etc. | เย็นใจ ฐิตะฐาน, วาสนา นาราศรี และอุษา ภูคัสมาส |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | ถั่วเหลือง สามารถนำมาแปรรูปเป็นผลิตภัณฑ์อาหารได้หลายชนิด เช่น เต้าหู้อ่อน เต้าหู้แข็ง ฟองเต้าหู้ เต้าฮวย นมถั่วเหลือง โปรตีนเกษตร อาหารขบเคี้ยว ซีอิ๊ว เต้าเจี้ยว น้ำมันพืช ในแง่คุณค่าทางโภชนาการถั่วเหลืองมีไขมันร้อยละ 20 โปรตีนร้อยละ40 มีกรดไขมันอิ่มตัวต่ำ เป็นแหล่งที่ดีของกรดลิโนเลอิกและกรดลิโนเลนิก ซึ่งร่างกายไม่สามารถสังเคราะห์เองได้ ถั่วเหลือง มีประโยชน์ช่วยลดความเสี่ยงจากโรคมะเร็งเต้านม ช่วยลดและป้องกันโรคหัวใจ ใช้บริโภคแทนน้ำนมวัวในผู้ที่แพ้นมวัวและแพ้แล็กโทสในนม ใช้เป็นอาหารสำหรับผู้ป่วยเบาหวาน ช่วยป้องกันโรคระบบทางเดินอาหารและเป็นแหล่งโปรตีนสำคัญสำหรับผู้ที่รับประทานมังสวิรัติเนื่องจากมีกรดอะมิโนที่จำเป็นต่อร่างกาย. |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | Soybean can transform into various food products such as soft tofu, hard tofu, gypsum, soybean curd, soybean milk, textured vegetable protein, snack, soy sauce, bean paste, vegetable oil. In term of nutritious, soybean have 20% of fat, 40% of protein, low saturated fat, good source of Linoleic acid and Linoleic acid which body cannot synthesize by their own. Soybean can reduce risk of breast cancer, reduce and protect from heart disease, use instead of cow milk in those who are allergic to cow milk and lactose, use ad food for diabetes patients, help prevent digestive tract disease and necessary source of protein for vegetarian because it has amino acids needed by the body. |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | FOOD58M02 |
9 (RLIN) | 181066 |
650 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ถั่วเหลือง |
General subdivision | แง่โภชนาการ. |
9 (RLIN) | 134492 |
650 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ถั่วเหลือง |
General subdivision | แง่อนามัย. |
9 (RLIN) | 86523 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | อาหาร |
Related parts | 41, 4 (ต.ค.-ธ.ค.2554) 332-334 |
International Standard Serial Number | 0125-1147 |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.