ผักปลัง ผักพื้นบ้าน สารอาหารสูง / (Record no. 139461)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 03181nab a2200205 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000141893 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 151022 2558 0 tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702090931 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201702090318 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611122356 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201602030944 |
Level of effort used to assign classification | vanut |
-- | 201510221548 |
-- | fl5_book |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | พิชญาดา เจริญจิต |
9 (RLIN) | 19691 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | ผักปลัง ผักพื้นบ้าน สารอาหารสูง / |
Statement of responsibility, etc. | พิชญาดา เจริญจิต |
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE | |
Date/time and place of an event note | YJ2016 M02 |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | ผักปลัง เป็นผักพื้นบ้านที่มีคุณค่าทางอาหารสูง มีสรรพคุณเป็นยาระบายอ่อนๆ ยอดและใบมีวิตามินหลายชนิด ได้แก่ แคลเซียม ฟอสฟอรัส และเบต้าแคโรทีนสูงมาก ผักปลัง 100 กรัม มีเบต้าแคโรทีน484.04 ไมโครกรัม นอกจากนี้ ยังมีวิตามินเอ วิตามินบี และวิตามินซีสูง ผักปลังนำมาทำอาหารได้ทั้งยอดอ่อนและดอก ชาวล้านนา นิยมนำมาแกงใส่จิ้นส้ม (แหนม) กระดูกหมู หรือปลาย่าง ส่วนภาคอีสานนิยมนำมาใส่แกงอ่อม หรืลวกกินกับน้ำพริกปลาร้า ผักปลังมีลักษณะเฉพาะคือ ฉ่ำน้ำ มียาง เป็นเมือกลื่น ซึ่งฝ่ายเภสัชและผลิตภัณฑ์ธรรมชาติ สถาบันวิจัยวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งประเทศไทย (วว.) ได้ทำวิจัยพัฒนาผลิตภัณฑ์เสริมอาหาร และผลิตภัณฑ์อาหารแคลอรี่ต่ำจากเส้นใยอาหารในผักพื้นบ้านโดยใช้ผักปลังในการวิจัย พบว่า ผักปลังมีปริมาณเส้นใยอาหารสูงกว่าผักพื้นบ้านชนิดอื่นและสารสกัดจากผักปลังมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระด้วย. |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | FOOD58M10 |
9 (RLIN) | 181836 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ผักปลัง. |
9 (RLIN) | 150642 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ผักปลัง |
General subdivision | แง่โภชนาการ. |
9 (RLIN) | 18807 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | การปรุงอาหาร |
General subdivision | แกงผักปลัง |
-- | วิธีทำ. |
9 (RLIN) | 137042 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | เทคโนโลยีชาวบ้าน |
Related parts | 27, 599 (พ.ค. 2558) 118-119 |
International Standard Serial Number | 0858-141x |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.