ถั่วเน่า อาหารพื้นเมือง

Material type: ArticleArticleSubject(s): ถั่วเน่า -- การผลิต In: เพื่อนเกษตร 9, 103 (พ.ค. 2550) 73-74Summary: ถั่วเน่าเป็นวัฒนธรรมทางอาหารของกลุ่มคนไทใหญ่ เขิน โยน ยอง และพม่า โดยนำไปประกอบอาหารเกือบทุกชนิดเช่น การผักถั่วเน่ากับเนื้อไก เนื้อหมู นอกจากการทำถั่วเน่าแผ่นแล้วยังทำถั่วเน่าห่อด้วยใบตอง เพราะถั่วเน่าเป็นอาหารที่ย่อยง่ายเป็นแหล่งโปรตีน วิตามิน เกลือ แร่ และเส้นใย ในบทความได้ให้สูตรและวิธีการทำถั่วเน่าไว้โดยละเอียด กรมวิทยาศาสตร์บริการ เป็นอีกหน่วยงานที่ได้ดำเนินการถ่ายทอดเทคโนโลยีการแปรรูปผลผลิตทางการเกษตร สู่ชุมชนและผู้สนใจทั่วไปSummary: A fermented soybean is the food culture of group of the Taiyai, Khurn, Yon, and Yong in Noth Thailand and Myanmar people. It will be cooked in almost all kinds, such as the fermented bean fried with chicken or pork. Besides of being made as a sheet of the fermented bean, the fermented bean wrapped with banana leaves will be made too because the fermented bean is the easily digested food and the source of protein, vitamin, mineral, and fiber. This article give a formula and a method of making the fermented soybean with fully details. Department of Science Service is one unit which transfers the technology on processing of agricultural products to a community and generally interested people.
No physical items for this record

ถั่วเน่าเป็นวัฒนธรรมทางอาหารของกลุ่มคนไทใหญ่ เขิน โยน ยอง และพม่า โดยนำไปประกอบอาหารเกือบทุกชนิดเช่น การผักถั่วเน่ากับเนื้อไก เนื้อหมู นอกจากการทำถั่วเน่าแผ่นแล้วยังทำถั่วเน่าห่อด้วยใบตอง เพราะถั่วเน่าเป็นอาหารที่ย่อยง่ายเป็นแหล่งโปรตีน วิตามิน เกลือ แร่ และเส้นใย ในบทความได้ให้สูตรและวิธีการทำถั่วเน่าไว้โดยละเอียด กรมวิทยาศาสตร์บริการ เป็นอีกหน่วยงานที่ได้ดำเนินการถ่ายทอดเทคโนโลยีการแปรรูปผลผลิตทางการเกษตร สู่ชุมชนและผู้สนใจทั่วไป

A fermented soybean is the food culture of group of the Taiyai, Khurn, Yon, and Yong in Noth Thailand and Myanmar people. It will be cooked in almost all kinds, such as the fermented bean fried with chicken or pork. Besides of being made as a sheet of the fermented bean, the fermented bean wrapped with banana leaves will be made too because the fermented bean is the easily digested food and the source of protein, vitamin, mineral, and fiber. This article give a formula and a method of making the fermented soybean with fully details. Department of Science Service is one unit which transfers the technology on processing of agricultural products to a community and generally interested people.

There are no comments on this title.

to post a comment.