Hi GI / Low GI สำคัญไฉน / วิมาลี วิวัฒนกุลพาณิชย์

By: วิมาลี วิวัฒนกุลพาณิชย์Material type: ArticleArticleSubject(s): อาหาร -- ดัชนีน้ำตาล In: SME THAILAND 7, 82 (Sep. 2011) 106Summary: Glycemic Index : GI เป็นดัชนีวัดความเร็วว่า อาหารจำพวกแป้งและน้ำตาลถูกดูดซึมเข้ากระแสเลือดเร็วแค่ไหน อาหารที่มีส่วนประกอบของแป้งและน้ำตาลแต่ละชนิดจะมี GI ไม่เท่ากัน GI สูงคืออาหารที่ทำให้น้ำตาลในเลือดเพิ่มขึ้นอย่างรวดเร็ว ทำให้ตับอ่อนต้องเร่งปล่อยฮอร์โมนอินซูลินออกมาจำนวนมาก เพื่อเก็บกวาดน้ำตาลเหล่านั้นเข้าสู่เซลล์ต่าง ๆ เทียบกับอาหาร GI ต่ำแล้ว จึงถือว่าดีกว่ามาก อาหาร GI ต่ำส่วนใหญ่จะเป็นอาหารที่มีไฟเบอร์สูง เช่น ธัญพืช ผัก ยกเว้นมันฝรั่ง และพืชตระกูลถั่ว เช่น ถั่วแขก ถั่วลันเตา ถั่วพู ถั่วฝักยาวและถั่วเมล็ดแห้งทั้งหลาย ผลไม้ เช่น กล้วย ส้ม องุ่น แอปเปิ้ล ลูกแพร์ ลูกพีช เชอร์รี่และกีวี รวมถึงผลไม้รสเปรี้ยว ส่วนโปรตีนนอกจากได้จากถั่ว ยังได้จากปลาและเนื้อสัตว์ไขมันน้อย น้ำตาลในเลือดจะเพิ่มเร็วหรือไม่ในแต่ละคน ขึ้นอยู่กับอาหารอื่นที่รับประทานควบคู่กันด้วย เช่น หากรับประทานอาหาร GI สูงจะเป็นการดีถ้ามีอาหารไฟเบอร์สูงด้วย.Summary: Glycemic Index: GI, a speed index, measures how fast the flour and sugar of food is absorbed to blood vessels. Food with composition of each flour and sugar has the unequal GI. The high GI is the food causes a more rapid rise in blood glucose levels until the pancreas rapidly produces a high amount of the hormone insulin in order to grab the passing glucose to cells in the body. Being compared with the low GI food, the low GI food is much better. A majority of the low GI food are high fiber types of food such as cereal; vegetables excluding potatoes; bean plants, such as green beans, snow peas, winged beans, long beans, and various dried bean seeds; and fruits, such as bananas, oranges, grapes, apples, pears, peaches, cherries, and kiwis including sour fruits. The protein is not only derived from beans but also fish and low fat meat. A rapid increase or not of the glucose in each person's blood depends on other parallel kinds of food being eaten. For example, having the high GI food will be good if also having such high fiber types of food.
No physical items for this record

Glycemic Index : GI เป็นดัชนีวัดความเร็วว่า อาหารจำพวกแป้งและน้ำตาลถูกดูดซึมเข้ากระแสเลือดเร็วแค่ไหน อาหารที่มีส่วนประกอบของแป้งและน้ำตาลแต่ละชนิดจะมี GI ไม่เท่ากัน GI สูงคืออาหารที่ทำให้น้ำตาลในเลือดเพิ่มขึ้นอย่างรวดเร็ว ทำให้ตับอ่อนต้องเร่งปล่อยฮอร์โมนอินซูลินออกมาจำนวนมาก เพื่อเก็บกวาดน้ำตาลเหล่านั้นเข้าสู่เซลล์ต่าง ๆ เทียบกับอาหาร GI ต่ำแล้ว จึงถือว่าดีกว่ามาก อาหาร GI ต่ำส่วนใหญ่จะเป็นอาหารที่มีไฟเบอร์สูง เช่น ธัญพืช ผัก ยกเว้นมันฝรั่ง และพืชตระกูลถั่ว เช่น ถั่วแขก ถั่วลันเตา ถั่วพู ถั่วฝักยาวและถั่วเมล็ดแห้งทั้งหลาย ผลไม้ เช่น กล้วย ส้ม องุ่น แอปเปิ้ล ลูกแพร์ ลูกพีช เชอร์รี่และกีวี รวมถึงผลไม้รสเปรี้ยว ส่วนโปรตีนนอกจากได้จากถั่ว ยังได้จากปลาและเนื้อสัตว์ไขมันน้อย น้ำตาลในเลือดจะเพิ่มเร็วหรือไม่ในแต่ละคน ขึ้นอยู่กับอาหารอื่นที่รับประทานควบคู่กันด้วย เช่น หากรับประทานอาหาร GI สูงจะเป็นการดีถ้ามีอาหารไฟเบอร์สูงด้วย.

Glycemic Index: GI, a speed index, measures how fast the flour and sugar of food is absorbed to blood vessels. Food with composition of each flour and sugar has the unequal GI. The high GI is the food causes a more rapid rise in blood glucose levels until the pancreas rapidly produces a high amount of the hormone insulin in order to grab the passing glucose to cells in the body. Being compared with the low GI food, the low GI food is much better. A majority of the low GI food are high fiber types of food such as cereal; vegetables excluding potatoes; bean plants, such as green beans, snow peas, winged beans, long beans, and various dried bean seeds; and fruits, such as bananas, oranges, grapes, apples, pears, peaches, cherries, and kiwis including sour fruits. The protein is not only derived from beans but also fish and low fat meat. A rapid increase or not of the glucose in each person's blood depends on other parallel kinds of food being eaten. For example, having the high GI food will be good if also having such high fiber types of food.

There are no comments on this title.

to post a comment.