มังคุดเนื้อสีทับทิม (Ruby Mangosteen) นวัตกรรมใหม่ที่เมืองจันท์ / ทะนุพงศ์ กุสุมา ณ อยุธยา

By: ทะนุพงศ์ กุสุมา ณ อยุธยาMaterial type: ArticleArticleSubject(s): มังคุดทับทิม In: เทคโนโลยีชาวบ้าน 24, 527 (15 พ.ค. 2555) 56-57Summary: มีความพยายามจากหลายหน่วยงานทั้งภาครัฐและเอกชนที่จะนำมังคุดซึ่งเป็นผลไม้ที่ได้ชื่อว่าเป็นราชินีผลไม้มาแปรรูปหรือคิดค้นนวัตกรรมใหม่เพื่อเป็นการเพิ่มมูลค่า ที่นอกเหนือจากการบริโภคสด โดยเฉพาะอย่างยิ่งจังหวัดจันทบุรีที่จัดว่ามีผลผลิตมังคุดสูงที่สุดในประเทศ มังคุดเนื้อสีแดงเป็นนวัตกรรมใหม่ ที่พัฒนามาจากการผลิตมังคุดแช่แข็ง ซึ่ง สำนักงานนวัตกรรมแห่งชาติ (องค์การมหาชน) เป็นหน่วยงานที่ช่วยผลักดันในการสนับสนุนด้านงบประมาณเพื่อจัดทำเป็นโครงการนวัตกรรมของเครือข่าย มังคุดเนื้อสีทับทิมจะมีคุณค่าทางอาหารและยา หรือมีความเป็น Super Fruit มากกว่าผลมังคุดทั่วไป การผลิตมังคุดเนื้อสีทับทิม นี้จะใช้กระบวนการแพร่ของน้ำที่เปลือกสู่เนื้อมังคุด ทำให้เนื้อมังคุดเป็นสีแดงทั้งลูก ส่งผลให้เนื้อมังคุด มีสารต้านอนุมูลอิสระในปริมาณสูง ช่วยในการป้องกันมะเร็งได้.Summary: An attempt made from many units both government sector and private sector to bring a mangosteen, a queen of fruits, to transform or to create the new innovation for the value addition besides fresh consumption, especially, Chanthaburi Province having the most product in Thailand. Ruby mangosteen, a newly discovered innovation, was developed from the frozen mangosteen production; therefore, it will have nutritional and medical value or Super Fruit which is higher than a typical mangosteen. National Innovation Agency (Public Organization) is the organization helping to push in a budget support to a network innovation project. This ruby mangosteen uses a process to transfer red pigment from the shell to the flesh; consequently, it packs full of antioxidants for cancer defenses. The higher value of the ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), the more effective the antioxidant's capacity against radical damage.
No physical items for this record

มีความพยายามจากหลายหน่วยงานทั้งภาครัฐและเอกชนที่จะนำมังคุดซึ่งเป็นผลไม้ที่ได้ชื่อว่าเป็นราชินีผลไม้มาแปรรูปหรือคิดค้นนวัตกรรมใหม่เพื่อเป็นการเพิ่มมูลค่า ที่นอกเหนือจากการบริโภคสด โดยเฉพาะอย่างยิ่งจังหวัดจันทบุรีที่จัดว่ามีผลผลิตมังคุดสูงที่สุดในประเทศ มังคุดเนื้อสีแดงเป็นนวัตกรรมใหม่ ที่พัฒนามาจากการผลิตมังคุดแช่แข็ง ซึ่ง สำนักงานนวัตกรรมแห่งชาติ (องค์การมหาชน) เป็นหน่วยงานที่ช่วยผลักดันในการสนับสนุนด้านงบประมาณเพื่อจัดทำเป็นโครงการนวัตกรรมของเครือข่าย มังคุดเนื้อสีทับทิมจะมีคุณค่าทางอาหารและยา หรือมีความเป็น Super Fruit มากกว่าผลมังคุดทั่วไป การผลิตมังคุดเนื้อสีทับทิม นี้จะใช้กระบวนการแพร่ของน้ำที่เปลือกสู่เนื้อมังคุด ทำให้เนื้อมังคุดเป็นสีแดงทั้งลูก ส่งผลให้เนื้อมังคุด มีสารต้านอนุมูลอิสระในปริมาณสูง ช่วยในการป้องกันมะเร็งได้.

An attempt made from many units both government sector and private sector to bring a mangosteen, a queen of fruits, to transform or to create the new innovation for the value addition besides fresh consumption, especially, Chanthaburi Province having the most product in Thailand. Ruby mangosteen, a newly discovered innovation, was developed from the frozen mangosteen production; therefore, it will have nutritional and medical value or Super Fruit which is higher than a typical mangosteen. National Innovation Agency (Public Organization) is the organization helping to push in a budget support to a network innovation project. This ruby mangosteen uses a process to transfer red pigment from the shell to the flesh; consequently, it packs full of antioxidants for cancer defenses. The higher value of the ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), the more effective the antioxidant's capacity against radical damage.

There are no comments on this title.

to post a comment.