คุณค่าทางโภชนาการของเนื้อโค / พร้อมลักษณ์ สมบูรณ์ปัญญากุล
Material type:![Article](/opac-tmpl/lib/famfamfam/AR.png)
เนื้อโคเป็นแหล่งของสารอาหารโปรตีนที่สำคัญ มีกรดอะมิโนจำเป็นทั้ง 8 ชนิดที่ร่างกายไม่สามารถสังเคราะห์เองได้ ได้แก่ isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan และ valine เป็นแหล่งสำคัญของกรดไขมันโอเมก้า-3 กรดปาล์มิติก กรดสเตียริก กรดโอลิอิก โดยชนิดองค์ประกอบและปริมาณของกรดไขมันที่พบในเนื้อโค ขึ้นอยู่กับโภชนาการอาหารและพันธุกรรมของโค นอกจากโปรตีนและกรดไขมันแล้วเนื้อโคยังประกอบไปด้วยแร่ธาตุที่มีประโยชน์ เช่น เหล็ก สังกะสี ฟอสฟอรัส ซีลีเนียม และแมกนีเซียม ในปริมาณสูง มีวิตามินบีทุกชนิดยกเว้นโฟเลทและไบโอติก ทั้งนี้พบว่าในเนื้อโคพันธุ์พื้นเมืองมีปริมาณ EPA และ DPA สูงกว่าเนื้อโคขุนพันธุ์บราห์มัน และเนื้อโคโพนยางคำ
Beef is the important source of protein, contain 8 types of necessary amino acid that cannot synthetic by self such as isoleucine, leucine, lysine, methionine, phynylalanine, threonine, tryptophan and valine as major source of fatty acids, omega-3, Palmitic acid, stearic acid, oleic acid. Types of components and amount of fatty acid that found in beef depend on nutrition of food and genetic of cow. Besides protein and fatty acid, beef also consist of useful mineral such as iron, zinc, phosphorus, selenium and magnesium in high amount, all of vitamin B except folate and biotin. So found that in local beef contain volume of EPA and DPA in high amount more than cow in barman breed and Pon yang kum breed.
There are no comments on this title.