นาโนเทคโนโลยีกับบทบาทใหม่ในอุตสาหกรรมบรรจุภัณฑ์อาหาร / รวบรวมโดย จีระวรรณ สุทธิลักษณ์

By: จีระวรรณ สุทธิลักษณ์Material type: ArticleArticleSubject(s): ภาชนะบรรจุอาหาร -- นาโนเทคโนโลยี In: วารสารการบรรจุภัณฑ์ 18,4 (ก.ค. - ก.ย. 2553) 34 - 35Summary: อุตสาหกรรมแปรรูปอาหารและการส่งออกอาหารมีการเติบโตมากขึ้น การยืดอายุของผลิตภัณฑ์และควบคุมคุณภาพก่อนถึงมือผู้บริโภค เพื่อให้ตรงตามมาตรฐานของแต่ละประเทศ ถือเป็นสิ่งสำคัญยิ่ง นาโนเทคโนโลยีจึงได้เข้ามามีบทบาทในด้านการพัฒนาบรรจุภัณฑ์สำหรับอาหารให้เป็น smart controlled และ active packaging เพื่อตอบสนองความต้องการในการจัดเก็บอาหารคงสภาพอยู่ได้นานและ สามารถส่งสัญญาณเตือน เมื่ออาหารเกิดการปนเปื้อนหรือเน่าเสียได้ วัสดุนาโนที่ได้รับความนิยมมากที่สุดได้แก่ นาโนเคลย์ เนื่องจากราคาไม่แพงและสามารถานำไปผสมกับ Thermoplastics ได้หลายชนิด ฟิล์มพลาสติกใสที่มีส่วนผสมของนาโนเคลย์จะมีคุณสมบัติช่วยในการป้องกันการซึมผ่านเข้าออกของก๊าซออกซิเจนและความชื้นทำให้อาหารสดใหม่ได้นานขึ้น...Summary: นอกจากนี้การพัฒนานาโนคริสตัลเพื่อใช้ในขวดพลาสติกสำหรับบรรจุเบียร์ซึ่งทำให้สามารถป้องกันก๊าซคาร์บอนไดออกไซด์ออกและป้องกันก๊าซออกซิเจนเข้า เพื่อคงรสชาติและความสดของบียร์ ก็ได้รับความนิยมเช่นกัน นอกจากนี้การติดนาโนเซ็นเซอร์เข้าเป็นส่วนหนึ่งของบรรจุภัณฑ์เป็นอีกทางหนึ่งในการตรวจวัดสารเคมีแปลกปลอมเชื้อโรคหรือสารพิษต่างๆ ที่อาจปนเปื้อนมากับอาหาร ซึ่งหากพบสารปนเปื้อนหรือเชื้อโรคจะทำให้เกิดการเปลี่ยนสีของนาโนเซ็นเซอร์ทันที ทั้งนี้ผู้ที่นำวัสดุนาโนมาประยุกต์ใช้ต้องทำความเข้าใจวัสดุนาโน ตั้งแต่ขั้นตอนการผลิต การใช้ รวมถึงกระบวนการย่อยสลายที่มีผลกระทบต่อสิ่งแวดล้อมและระบบย่อยวัสดุนาโนของสิ่งมีชีวิต โดยเฉพาะในร่างกายมนุษย์และสัตว์ เพื่อให้ผู้บริโภคและสังคมมั่นใจSummary: Food processing industries and food exports have grown even more. To extend the life of the product and quality control before reaching consumers in order to meet the standards of each country is paramount. Nanotechnology has a role in the field of packaging for food to be smart controlled and active packaging to meet the demands for food storage to remain conditions for long and can signal when food was contaminated or rotten. Nanomaterials have been most popular are Nano Clay because inexpensive and can be mixed with several types of Thermoplastics. Transparent plastic films with a mixture of nano clay have properties to help prevent the entry of oxygen permeability and moisture makes the food fresh for a long time...Summary: Moreover, the development nanocrystals for use in plastic bottles for packaging beer, which makes it possible to prevent carbon dioxide and shielding gas oxygen into to maintain the flavor and freshness of the beer was also popular. In addition, the nano-sensors as a part of the package are another way to detect contamination chemical infection or toxins that may contaminate the food. If found contaminants or pathogens to cause discoloration of nano sensor immediately must understand nanomaterials including decomposition process with impact on the environment and The nanomaterials digestive system of life. Especially in the human body and animals in order to assure consumers and society.
No physical items for this record

อุตสาหกรรมแปรรูปอาหารและการส่งออกอาหารมีการเติบโตมากขึ้น การยืดอายุของผลิตภัณฑ์และควบคุมคุณภาพก่อนถึงมือผู้บริโภค เพื่อให้ตรงตามมาตรฐานของแต่ละประเทศ ถือเป็นสิ่งสำคัญยิ่ง นาโนเทคโนโลยีจึงได้เข้ามามีบทบาทในด้านการพัฒนาบรรจุภัณฑ์สำหรับอาหารให้เป็น smart controlled และ active packaging เพื่อตอบสนองความต้องการในการจัดเก็บอาหารคงสภาพอยู่ได้นานและ สามารถส่งสัญญาณเตือน เมื่ออาหารเกิดการปนเปื้อนหรือเน่าเสียได้ วัสดุนาโนที่ได้รับความนิยมมากที่สุดได้แก่ นาโนเคลย์ เนื่องจากราคาไม่แพงและสามารถานำไปผสมกับ Thermoplastics ได้หลายชนิด ฟิล์มพลาสติกใสที่มีส่วนผสมของนาโนเคลย์จะมีคุณสมบัติช่วยในการป้องกันการซึมผ่านเข้าออกของก๊าซออกซิเจนและความชื้นทำให้อาหารสดใหม่ได้นานขึ้น...

นอกจากนี้การพัฒนานาโนคริสตัลเพื่อใช้ในขวดพลาสติกสำหรับบรรจุเบียร์ซึ่งทำให้สามารถป้องกันก๊าซคาร์บอนไดออกไซด์ออกและป้องกันก๊าซออกซิเจนเข้า เพื่อคงรสชาติและความสดของบียร์ ก็ได้รับความนิยมเช่นกัน นอกจากนี้การติดนาโนเซ็นเซอร์เข้าเป็นส่วนหนึ่งของบรรจุภัณฑ์เป็นอีกทางหนึ่งในการตรวจวัดสารเคมีแปลกปลอมเชื้อโรคหรือสารพิษต่างๆ ที่อาจปนเปื้อนมากับอาหาร ซึ่งหากพบสารปนเปื้อนหรือเชื้อโรคจะทำให้เกิดการเปลี่ยนสีของนาโนเซ็นเซอร์ทันที ทั้งนี้ผู้ที่นำวัสดุนาโนมาประยุกต์ใช้ต้องทำความเข้าใจวัสดุนาโน ตั้งแต่ขั้นตอนการผลิต การใช้ รวมถึงกระบวนการย่อยสลายที่มีผลกระทบต่อสิ่งแวดล้อมและระบบย่อยวัสดุนาโนของสิ่งมีชีวิต โดยเฉพาะในร่างกายมนุษย์และสัตว์ เพื่อให้ผู้บริโภคและสังคมมั่นใจ

Food processing industries and food exports have grown even more. To extend the life of the product and quality control before reaching consumers in order to meet the standards of each country is paramount. Nanotechnology has a role in the field of packaging for food to be smart controlled and active packaging to meet the demands for food storage to remain conditions for long and can signal when food was contaminated or rotten. Nanomaterials have been most popular are Nano Clay because inexpensive and can be mixed with several types of Thermoplastics. Transparent plastic films with a mixture of nano clay have properties to help prevent the entry of oxygen permeability and moisture makes the food fresh for a long time...

Moreover, the development nanocrystals for use in plastic bottles for packaging beer, which makes it possible to prevent carbon dioxide and shielding gas oxygen into to maintain the flavor and freshness of the beer was also popular. In addition, the nano-sensors as a part of the package are another way to detect contamination chemical infection or toxins that may contaminate the food. If found contaminants or pathogens to cause discoloration of nano sensor immediately must understand nanomaterials including decomposition process with impact on the environment and The nanomaterials digestive system of life. Especially in the human body and animals in order to assure consumers and society.

There are no comments on this title.

to post a comment.