Food Allergen / วรรณฤดี เดชพรหม

By: วรรณฤดี เดชพรหมMaterial type: ArticleArticleSubject(s): อาหารก่อภูมิแพ้ -- กฎหมายและระเบียบข้อบังคับ | การแพ้อาหาร | อาหารก่อภูมิแพ้ -- การควบคุม In: FOOD FOCUS THAILAND 6, 64 (Jul. 2011) 52-57Summary: โรคภูมิแพ้หรือโรคแพ้ (Alleray) หมายถึงโรคที่เกิดขึ้นกับผู้ที่มีอาการไวผิดปกติต่อสิ่งซึ่งสามารถก่อให้เกิดภูมิแพ้ (Allergen) ตัวการที่ทำให้เกิดอาการแพ้ เรียกว่าสารก่อภูมิแพ้ ซึ่งอาจเข้าสู่ร่างกายทางระบบหายใจ การรับประทานอาหาร การสัมผัสทางผิวหนัง ตา หู จมูก การฉีดหรือถูกกัดต่อยผ่านทางผิวหนัง สำหรับอาหารที่มีสารก่อให้เกิดภูมแพ้ที่พบบ่อย ได้แก่ นม ไข่ ถั่วลิสง อาหารทะเลและถั่วทรีนัท โดยอาหารเหล่านี้จะทำให้เกิดลมพิษ ผื่นคัน มีอาการบวม หายใจไม่ออก และเสียชีวิตได้ ในผู้บริโภคที่เป็นโรคภูมิแพ้อาหารนั้นๆ ทั้งนี้ผู้บริโภคที่เป็นโรคภูมิแพ้อาหาร ควรหลีกเลี่ยงอาหารที่ตนมีภูมิแพ้และระมัดระวังในการเลือกซื้อผลิตภัณฑ์บริโภค ซึ่งในปัจจุบัน มีหลายประเทศหลายหน่วยงานได้ออกกฎระเบียบและแนวทางในการควบคุมอาหารก่อภูมิแพ้ในอุตสาหกรรมอาหาร เช่น การวิเคราะห์อันตรายของวัตถุดิบนำเข้า การแบ่งแยกพื้นที่จัดเก็บ ชั่งและผลิตวัตถุดิบ การชี้บ่งสารก่อภูมิแพ้และกำหนดขอบเขต การติดฉลากและบรรจุภัณฑ์ส่วนผสมในรายการส่วนผสม ฯลฯ เพื่อควบคุมและลดความเสี่ยงให้กับผู้บริโภคด้วยSummary: Allergy means disease to those who have an abnormal sensitivity to things which can cause allergies. Those that cause allergies are called allergens or stimuli. This may enter the body through the respiratory system, eating, by skin contact Eye, Ear, Nose, injection or are bites through the skin. For food containing allergens most common include milk, eggs, peanuts, seafood and Tree nuts. These foods can cause hives, rash, swelling, suffocation and can cause death in consumer that is allergic to those foods. However consumers who Is a food allergy should avoid foods they have allergies and be careful in buying products consumer. Currently, there are many countries and many agencies have issued regulations to guidelines for the control of food allergens in the food industry such as hazard Analysis of imported raw materials, the separation storage space and feedstock production, identifying allergens and scoped, labeling and packaging ingredient in the ingredient list Etc. To control and reduce the risk to consumers.
No physical items for this record

YJ2013 M03

โรคภูมิแพ้หรือโรคแพ้ (Alleray) หมายถึงโรคที่เกิดขึ้นกับผู้ที่มีอาการไวผิดปกติต่อสิ่งซึ่งสามารถก่อให้เกิดภูมิแพ้ (Allergen) ตัวการที่ทำให้เกิดอาการแพ้ เรียกว่าสารก่อภูมิแพ้ ซึ่งอาจเข้าสู่ร่างกายทางระบบหายใจ การรับประทานอาหาร การสัมผัสทางผิวหนัง ตา หู จมูก การฉีดหรือถูกกัดต่อยผ่านทางผิวหนัง สำหรับอาหารที่มีสารก่อให้เกิดภูมแพ้ที่พบบ่อย ได้แก่ นม ไข่ ถั่วลิสง อาหารทะเลและถั่วทรีนัท โดยอาหารเหล่านี้จะทำให้เกิดลมพิษ ผื่นคัน มีอาการบวม หายใจไม่ออก และเสียชีวิตได้ ในผู้บริโภคที่เป็นโรคภูมิแพ้อาหารนั้นๆ ทั้งนี้ผู้บริโภคที่เป็นโรคภูมิแพ้อาหาร ควรหลีกเลี่ยงอาหารที่ตนมีภูมิแพ้และระมัดระวังในการเลือกซื้อผลิตภัณฑ์บริโภค ซึ่งในปัจจุบัน มีหลายประเทศหลายหน่วยงานได้ออกกฎระเบียบและแนวทางในการควบคุมอาหารก่อภูมิแพ้ในอุตสาหกรรมอาหาร เช่น การวิเคราะห์อันตรายของวัตถุดิบนำเข้า การแบ่งแยกพื้นที่จัดเก็บ ชั่งและผลิตวัตถุดิบ การชี้บ่งสารก่อภูมิแพ้และกำหนดขอบเขต การติดฉลากและบรรจุภัณฑ์ส่วนผสมในรายการส่วนผสม ฯลฯ เพื่อควบคุมและลดความเสี่ยงให้กับผู้บริโภคด้วย

Allergy means disease to those who have an abnormal sensitivity to things which can cause allergies. Those that cause allergies are called allergens or stimuli. This may enter the body through the respiratory system, eating, by skin contact Eye, Ear, Nose, injection or are bites through the skin. For food containing allergens most common include milk, eggs, peanuts, seafood and Tree nuts. These foods can cause hives, rash, swelling, suffocation and can cause death in consumer that is allergic to those foods. However consumers who Is a food allergy should avoid foods they have allergies and be careful in buying products consumer. Currently, there are many countries and many agencies have issued regulations to guidelines for the control of food allergens in the food industry such as hazard Analysis of imported raw materials, the separation storage space and feedstock production, identifying allergens and scoped, labeling and packaging ingredient in the ingredient list Etc. To control and reduce the risk to consumers.

There are no comments on this title.

to post a comment.