มะม่วงอร่อยต้านโรค / ชนิกา คงสวัสดิ์

By: ชนิกา คงสวัสดิ์Material type: ArticleArticleSubject(s): spv55m04 | มะม่วง -- สรรพคุณทางยา In: วารสาร อพวช 11, 121 (ก.ค. 2555) 22-23Summary: มะม่วงเป็นผลไม้ที่นอกจากจะรับประทานได้อร่อยทั้งผลสุกและดิบแล้ว ยังช่วยในการบรรเทาและป้องกันโรคต่างๆ ได้ เช่น โรคมะเร็ง โรคหัวใจ พิษในลำไส้ นิ่วในไต โรคโลหิตจาง โรคคอตีบ โรคไขข้ออักเสบ นอกจากนี้เอนไซม์ magneferin, katechoi oxidase และ lactase ในมะม่วงยังมีคุณสมบัติในการย่อยโปรตีนจากเนื้อสัตว์ ล้างพิษในลำไส้ และสามารถต่อสู้กับเชื้อโรคซึ่งเป็นต้นเหตุของการเจ็บป่วย กรดคาร์บอลิกเป็นสารอาหารที่ทำหน้าที่รักษาและสกัดกั้นเชื้อมะเร็งในกระเพาะปัสสาวะ สาร magneferin จากใบอ่อนของมะม่วงสามารถรักษาอาการอักเสบต้านแบคทีเรีย ป้องกันคราบแบคทีเรียในฟัน...Summary: ต้านเชื้อไวรัสที่เกิดบนผิวหนังโดยการนำมาประยุกต์ใช้ในรูปแบบของขี้ผึ้ง สรรพคุณทางยาของมะม่วงในทางแพทย์แผนไทยนั้นผลสดแก่ รับประทานแก้คลื่นไส้อาเจียน เมล็ดของผลสุกนำมาตากแห้งต้มน้ำดื่มหรือบดเป็นผง แก้ท้องอืด ขับพยาธิ ใบสด 15-30 กรัม ต้มน้ำดื่ม แก้ลำไส้อักเสบ เปลือกต้น ต้มน้ำดื่มแก้ไข้ตัวร้อน เปลือกผลดิบคั่วรับประทานร่วมกับน้ำตาล แก้อาการปวดเมื่อยเมื่อมีประจำเดือน มะม่วงจึงเป็นผลไม้พื้นบ้านที่มีประโยชน์ต่อร่างกาย อุดมไปด้วยวิตามิน แร่ธาตุ โปรตีน ไขมัน เกลือแร่ ซึ่งสารอาหารต่างๆ เหล่านี้ ช่วยเสริมสร้างร่างกายให้แข็งแรงได้อย่างมหาศาลSummary: Mango is a fruit that can be eaten tasty both fresh and cooked. It also relieves and prevents various diseases such as cancer, heart disease, intestinal toxicity, kidney stones, anemia, diphtheria and rheumatism. Enzymes called mangiferin, catechol oxidase and lactose in mango also have the ability to digest protein from meat, detoxify in the intestine and can fight the germs that cause illness. Carbolic acid is a nutrient that treats and blocks bladder cancer. Mangiferin substance from mango leaves can treat the inflammation, antibacterial, protect dental plaque and antivirus on the skin by applying in form of wax...Summary: Medicinal properties of mango in Thai traditional medicine, for example, ripe fresh fruit can be eaten to cure nausea and vomiting. Seed of ripe fruit, let it dry and boil in water to eat or ground into a powder can treat bloating and discharge worm. Boiling 15-30 grams of fresh leaves with water to eat can cure inflammatory bowel. Boiling the bark with water to eat can relieve fever. Raw shell roasted can be eaten with sugars which cure aches from menstruation. Therefore, mango is a native fruit that useful for health because it enriched with vitamins, mineral, protein, fatty and dietary mineral.
No physical items for this record

มะม่วงเป็นผลไม้ที่นอกจากจะรับประทานได้อร่อยทั้งผลสุกและดิบแล้ว ยังช่วยในการบรรเทาและป้องกันโรคต่างๆ ได้ เช่น โรคมะเร็ง โรคหัวใจ พิษในลำไส้ นิ่วในไต โรคโลหิตจาง โรคคอตีบ โรคไขข้ออักเสบ นอกจากนี้เอนไซม์ magneferin, katechoi oxidase และ lactase ในมะม่วงยังมีคุณสมบัติในการย่อยโปรตีนจากเนื้อสัตว์ ล้างพิษในลำไส้ และสามารถต่อสู้กับเชื้อโรคซึ่งเป็นต้นเหตุของการเจ็บป่วย กรดคาร์บอลิกเป็นสารอาหารที่ทำหน้าที่รักษาและสกัดกั้นเชื้อมะเร็งในกระเพาะปัสสาวะ สาร magneferin จากใบอ่อนของมะม่วงสามารถรักษาอาการอักเสบต้านแบคทีเรีย ป้องกันคราบแบคทีเรียในฟัน...

ต้านเชื้อไวรัสที่เกิดบนผิวหนังโดยการนำมาประยุกต์ใช้ในรูปแบบของขี้ผึ้ง สรรพคุณทางยาของมะม่วงในทางแพทย์แผนไทยนั้นผลสดแก่ รับประทานแก้คลื่นไส้อาเจียน เมล็ดของผลสุกนำมาตากแห้งต้มน้ำดื่มหรือบดเป็นผง แก้ท้องอืด ขับพยาธิ ใบสด 15-30 กรัม ต้มน้ำดื่ม แก้ลำไส้อักเสบ เปลือกต้น ต้มน้ำดื่มแก้ไข้ตัวร้อน เปลือกผลดิบคั่วรับประทานร่วมกับน้ำตาล แก้อาการปวดเมื่อยเมื่อมีประจำเดือน มะม่วงจึงเป็นผลไม้พื้นบ้านที่มีประโยชน์ต่อร่างกาย อุดมไปด้วยวิตามิน แร่ธาตุ โปรตีน ไขมัน เกลือแร่ ซึ่งสารอาหารต่างๆ เหล่านี้ ช่วยเสริมสร้างร่างกายให้แข็งแรงได้อย่างมหาศาล

Mango is a fruit that can be eaten tasty both fresh and cooked. It also relieves and prevents various diseases such as cancer, heart disease, intestinal toxicity, kidney stones, anemia, diphtheria and rheumatism. Enzymes called mangiferin, catechol oxidase and lactose in mango also have the ability to digest protein from meat, detoxify in the intestine and can fight the germs that cause illness. Carbolic acid is a nutrient that treats and blocks bladder cancer. Mangiferin substance from mango leaves can treat the inflammation, antibacterial, protect dental plaque and antivirus on the skin by applying in form of wax...

Medicinal properties of mango in Thai traditional medicine, for example, ripe fresh fruit can be eaten to cure nausea and vomiting. Seed of ripe fruit, let it dry and boil in water to eat or ground into a powder can treat bloating and discharge worm. Boiling 15-30 grams of fresh leaves with water to eat can cure inflammatory bowel. Boiling the bark with water to eat can relieve fever. Raw shell roasted can be eaten with sugars which cure aches from menstruation. Therefore, mango is a native fruit that useful for health because it enriched with vitamins, mineral, protein, fatty and dietary mineral.

There are no comments on this title.

to post a comment.