ข้าวพื้นบ้านสารอาหารสูง / รัชนี คงคาฉุยฉาย

By: รัชนี คงคาฉุยฉายMaterial type: ArticleArticleSubject(s): ข้าวพื้นบ้าน -- สารอาหาร | ข้าว -- สารอาหาร -- ไทย In: เกษตรกรรมธรรมชาติ 15, 8 (2555) 36-41Summary: สถาบันวิจัยโภชนาการ มหาวิทยาลัยมหิดล และศูนย์วิทยาศาสตร์ข้าว มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ กำแพงแสน ได้จัดทำโครงการบูรณาการเทคโนโลยีชีวภาพในการสร้างพันธุ์ข้าว เพื่อเพิ่มมูลค่าและคุณค่า โดยวิเคราะห์หาปริมาณ ธาตุเหล็ก สังกะสี ทองแดง และสารต้านอนุมูลอิสระในข้าวพันธุ์พื้นเมือง จากแหล่งต่างๆในประเทศไทยพบว่า ข้าวหน่วยเขือ จากพัทลุงมีปริมาณธาตุเหล็กสูงสุด คือ 23.20 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัมข้าวดิบ ข้าวเหนียวดำหอมจากพัทลุงมีสังกะสีสูงสุด...Summary: ข้าวที่มีทองแดงสูงสุดคือข้าวอีเกลี้ยงจากจังหวัดเพชรบูรณ์ ส่วนข้าวที่มีสารต้านอนุมูลอิสระกลุ่มวิตามินอีสูงสุดคือ ข้าวก่ำสีดำ จากจังหวัดกาฬสินธุ์ โดยพบถึง 1,793.14 ไมโครกรัมต่อ 100 กรัม ข้าวก่ำเลาสู จากจังหวัดลำปางมีลูทีนสูงสุด และข้าวเหนียวดำจากพัทลุงมีเบต้าแคโรทีนสูงสุดถึง 34.76 ไมโคกรัมต่อ 100 กรัม ซึ่งคุณค่าทางโภชนาการของข้าวแต่ละชนิดขึ้นอยู่กับสิ่งแวดล้อม อากาศ ดิน น้ำ ปุ๋ย และพันธุกรรมของข้าวชนิดนั้นๆ โดยข้าวที่ปลูกในภาคใต้มีปริมาณเหล็กและสังกะสีสูงกว่าข้าวที่ปลูกในจังหวัดอื่นๆSummary: Institute of nutrition, Mahidol University and Rice science center & rice gene discovery unit, Kasetsart University, Kamphangsaen Campus was prepared Integrated Programme in Biotechnology to create rice varieties and increase the worth and value. By analysis on the amount of iron, zinc, copper and antioxidants in local rice from various sources in Thailand found that Khao khua from Pattalung has maximum amount of iron is 23.20 milligram per uncooked rice kilogram. Black sticky rice from Pattalung has maximum amount of zinc. Rice that has maximum amount of copper is Khao E Kleang from Phetchabun. Rice that has maximum amount of antioxidant is Khao Gum See Dam from Kalasin about 1,793.14 microgram per 100 gram. Khao Gum Lao Su from Lampang has maximum amount of Lutein and Black sticky rice from Pattalung has Beta-carotene about 34.76 microgram per 100 gram...Summary: The nutritional value of each rice depending on environment, air, soil, water, fertilizer and genetics of rice. Rice that plant in south of Thailand will have amount of iron and zinc higher than rice that plant in other place.
No physical items for this record

สถาบันวิจัยโภชนาการ มหาวิทยาลัยมหิดล และศูนย์วิทยาศาสตร์ข้าว มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ กำแพงแสน ได้จัดทำโครงการบูรณาการเทคโนโลยีชีวภาพในการสร้างพันธุ์ข้าว เพื่อเพิ่มมูลค่าและคุณค่า โดยวิเคราะห์หาปริมาณ ธาตุเหล็ก สังกะสี ทองแดง และสารต้านอนุมูลอิสระในข้าวพันธุ์พื้นเมือง จากแหล่งต่างๆในประเทศไทยพบว่า ข้าวหน่วยเขือ จากพัทลุงมีปริมาณธาตุเหล็กสูงสุด คือ 23.20 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัมข้าวดิบ ข้าวเหนียวดำหอมจากพัทลุงมีสังกะสีสูงสุด...

ข้าวที่มีทองแดงสูงสุดคือข้าวอีเกลี้ยงจากจังหวัดเพชรบูรณ์ ส่วนข้าวที่มีสารต้านอนุมูลอิสระกลุ่มวิตามินอีสูงสุดคือ ข้าวก่ำสีดำ จากจังหวัดกาฬสินธุ์ โดยพบถึง 1,793.14 ไมโครกรัมต่อ 100 กรัม ข้าวก่ำเลาสู จากจังหวัดลำปางมีลูทีนสูงสุด และข้าวเหนียวดำจากพัทลุงมีเบต้าแคโรทีนสูงสุดถึง 34.76 ไมโคกรัมต่อ 100 กรัม ซึ่งคุณค่าทางโภชนาการของข้าวแต่ละชนิดขึ้นอยู่กับสิ่งแวดล้อม อากาศ ดิน น้ำ ปุ๋ย และพันธุกรรมของข้าวชนิดนั้นๆ โดยข้าวที่ปลูกในภาคใต้มีปริมาณเหล็กและสังกะสีสูงกว่าข้าวที่ปลูกในจังหวัดอื่นๆ

Institute of nutrition, Mahidol University and Rice science center & rice gene discovery unit, Kasetsart University, Kamphangsaen Campus was prepared Integrated Programme in Biotechnology to create rice varieties and increase the worth and value. By analysis on the amount of iron, zinc, copper and antioxidants in local rice from various sources in Thailand found that Khao khua from Pattalung has maximum amount of iron is 23.20 milligram per uncooked rice kilogram. Black sticky rice from Pattalung has maximum amount of zinc. Rice that has maximum amount of copper is Khao E Kleang from Phetchabun. Rice that has maximum amount of antioxidant is Khao Gum See Dam from Kalasin about 1,793.14 microgram per 100 gram. Khao Gum Lao Su from Lampang has maximum amount of Lutein and Black sticky rice from Pattalung has Beta-carotene about 34.76 microgram per 100 gram...

The nutritional value of each rice depending on environment, air, soil, water, fertilizer and genetics of rice. Rice that plant in south of Thailand will have amount of iron and zinc higher than rice that plant in other place.

There are no comments on this title.

to post a comment.