ทางเลือกใหม่สำหรับการตรวจสอบ เชื้อซัลโมเมลลาแบบรวดเร็ว / ธมลวรรณ เหล่าวิทยานุรักษ์

By: ธมลวรรณ เหล่าวิทยานุรักษ์Material type: ArticleArticleSubject(s): ซาลโมเนลลา | อาหาร -- การวิเคราะห์ -- ซาลโมเนลลา In: FOOD FOCUS THAILAND 8, 85 (Apr. 2013) 52-53Summary: อาหารปลอดภัยคือการปลอดเชื้อแบคทีเรียที่ก่อโรคอาหารเป็นพิษ เชื้อแบคทีเรียสำคัญชนิดหนึ่งซึ่งเป็นสาเหตุทำให้เกิดโรคอาหารเป็นพิษคือเชื้อซัลโมเนลลา เชื้อแบคทีเรียนี้สามารถพบทั้งในมนุษย์และสัตว์ เชื้อซัลโมเนลลาสามารถแพร่กระจายได้ในอาหารหลายชนิดที่มีเนื้อ นม ไข่ และผักเป็นส่วนประกอบ รวมถึงการปนเปื้อนข้ามในระหว่างกระบวนการผลิต ดังนั้น การตรวจวิเคราะห์เชื้อซัลโมเนลลาจึงมีความสำคัญที่นำมาใช้ในการทวนสอบกระบวนการผลิตเพื่อให้มั่นใจว่าผลิตภัณฑ์ที่ผลิตมีคุณภาพและความปลอดภัยต่อผู้บริโภค พบว่าปัญหาที่มักเกิดกับห้องปฏิบัติการควบคุมคุณภาพและความปลอดภัยอาหารที่พบได้บ่อยในปัจจุบัน คือปริมาณการตรวจเชื้อก่อโรคมีจำนวนมากและใช้เวลานาน ปัญหาแรงงาน ขาดนักวิทยาศาสตร์ ห้องปฏิบัติการมีพื้นที่และงบประมาณจำกัด และฝ่ายผลิตและการตลาดเร่งผลผลิตเพื่อส่งสินค้า ปัจจุบันมีวิธีการตรวจวิเคราะห์เชื้อซัลโมเนลลารูปแบบใหม่ โดยใช้อาหารเลี้ยงเชื้อสำเร็จรูปบนแผ่นฟิล์ม ซึ่งง่ายในการวิเคราะห์ มีความรวดเร็วถูกต้องและประหยัดค่าใช้จ่ายโดยรวม ช่วยลดระยะเวลาของการตรวจสอบยืนยัน ทำให้ผู้ผลิตอาหารได้รับประโยชน์ ช่วยให้ตัดสินใจในการผลิต จำหน่ายสินค้าเร็วขึ้น รวมถึงสร้างความมั่นใจด้านสุขอนามัยในอุตสาหกรรมอาหารและความปลอดภัยของอาหารสำหรับผู้บริโภคSummary: Food safety is food-borne pathogens. One important kind of bacteria which causes Salmonellosis is Salmonella spp. These bacteria can be found in a human being and an animal. Salmonella spp. can spread in many kinds of food having the ingredient of meat, milk, eggs, and vegetables, including cross contaminant during production on process. Thus, Salmonella spp. analysis is important to test the production process for confirmation of production quality and safety for consumers. It is found that many problems frequently occur in a quality control laboratory and food safety: having too many inspections and taking very long time; a labor problem that lacks of scientists; having a limited area of laboratories and a limited budget; and rapid production for product shipment from the product and market section. A currently new method of Salmonella spp. analysis will use the petrifilm platform which is an easy, rapid, and valid analysis, including an expenditure saving as a whole. The new method will help reducing a time for confirmation of inspection which making a food producer to receive benefit. Also it will help making a decision in production and quicker selling, including making assurance for hygiene in the food industry and food safety for consumers
No physical items for this record

YJ2013 M11

อาหารปลอดภัยคือการปลอดเชื้อแบคทีเรียที่ก่อโรคอาหารเป็นพิษ เชื้อแบคทีเรียสำคัญชนิดหนึ่งซึ่งเป็นสาเหตุทำให้เกิดโรคอาหารเป็นพิษคือเชื้อซัลโมเนลลา เชื้อแบคทีเรียนี้สามารถพบทั้งในมนุษย์และสัตว์ เชื้อซัลโมเนลลาสามารถแพร่กระจายได้ในอาหารหลายชนิดที่มีเนื้อ นม ไข่ และผักเป็นส่วนประกอบ รวมถึงการปนเปื้อนข้ามในระหว่างกระบวนการผลิต ดังนั้น การตรวจวิเคราะห์เชื้อซัลโมเนลลาจึงมีความสำคัญที่นำมาใช้ในการทวนสอบกระบวนการผลิตเพื่อให้มั่นใจว่าผลิตภัณฑ์ที่ผลิตมีคุณภาพและความปลอดภัยต่อผู้บริโภค พบว่าปัญหาที่มักเกิดกับห้องปฏิบัติการควบคุมคุณภาพและความปลอดภัยอาหารที่พบได้บ่อยในปัจจุบัน คือปริมาณการตรวจเชื้อก่อโรคมีจำนวนมากและใช้เวลานาน ปัญหาแรงงาน ขาดนักวิทยาศาสตร์ ห้องปฏิบัติการมีพื้นที่และงบประมาณจำกัด และฝ่ายผลิตและการตลาดเร่งผลผลิตเพื่อส่งสินค้า ปัจจุบันมีวิธีการตรวจวิเคราะห์เชื้อซัลโมเนลลารูปแบบใหม่ โดยใช้อาหารเลี้ยงเชื้อสำเร็จรูปบนแผ่นฟิล์ม ซึ่งง่ายในการวิเคราะห์ มีความรวดเร็วถูกต้องและประหยัดค่าใช้จ่ายโดยรวม ช่วยลดระยะเวลาของการตรวจสอบยืนยัน ทำให้ผู้ผลิตอาหารได้รับประโยชน์ ช่วยให้ตัดสินใจในการผลิต จำหน่ายสินค้าเร็วขึ้น รวมถึงสร้างความมั่นใจด้านสุขอนามัยในอุตสาหกรรมอาหารและความปลอดภัยของอาหารสำหรับผู้บริโภค

Food safety is food-borne pathogens. One important kind of bacteria which causes Salmonellosis is Salmonella spp. These bacteria can be found in a human being and an animal. Salmonella spp. can spread in many kinds of food having the ingredient of meat, milk, eggs, and vegetables, including cross contaminant during production on process. Thus, Salmonella spp. analysis is important to test the production process for confirmation of production quality and safety for consumers. It is found that many problems frequently occur in a quality control laboratory and food safety: having too many inspections and taking very long time; a labor problem that lacks of scientists; having a limited area of laboratories and a limited budget; and rapid production for product shipment from the product and market section. A currently new method of Salmonella spp. analysis will use the petrifilm platform which is an easy, rapid, and valid analysis, including an expenditure saving as a whole. The new method will help reducing a time for confirmation of inspection which making a food producer to receive benefit. Also it will help making a decision in production and quicker selling, including making assurance for hygiene in the food industry and food safety for consumers

There are no comments on this title.

to post a comment.