"ไส้กรอก"...ทำไมต้องไส้กรอกอีสาน / พิชญาดา เจริญจิต

By: พิชญาดา เจริญจิตMaterial type: ArticleArticleSubject(s): ไส้กรอกอีสาน -- การผลิต | ไส้กรอกอีสาน -- การหมัก In: เทคโนโลยีชาวบ้าน 25, 544 (ก.พ. 2556) 106-107Summary: ไส้กรอก เป็นภูมิปัญญาโบราณที่ใช้ในการถนอมอาหารจากเนื้อสัตว์ ไส้กรอกเป็นอาหารที่หลายชนชาติทำ จึงทำให้ไส้กรอกมีรสชาติ รูปร่างลักษณะหลากหลาย เช่น กุนเชียงของจีน ไส้กรอกปลาของญี่ปุ่น ไส้กรอกอีสาน ไส้อั่ว ไส้กรอกปลาแนม หม่ำของไทย ไส้กรอกอีสานเป็นอาหารดั้งเดิมของชาวอีสาน ปัจจุบันมีการปรับส่วนผสมของเครื่อง ที่ยัดไส้ให้เข้ากับรสปากและชนิดอาหารที่มีอยู่ในท้องถิ่น จึงมีไส้กรอกมากมายหลายชนิด ตามความต้องการของผู้บริโภค ไม่ว่าจะเป็นไส้กรอกปลา ไส้กรอกวุ้นเส้น ไส้กรอกหม่ำ ไส้กรอกเห็ด เป็นต้น ไส้กรอกอีสานเป็นอาหารพื้นบ้านที่ทำง่าย เพียงนำเนื้อหมูบด ผสมกับกระเทียม และเกลือ นวดให้เข้ากันจนเหนียว แล้วนำมายัดใส่ในไส้หมูจากนั้นนำไส้กรอกที่ได้มาผูกเชือกเป็นข้อๆ แล้วแขวนผึ่งแดดประมาณ 1 วัน ก็สามารถนำมาทอด ปิ้ง รับประทานหรือจำหน่ายได้Summary: Sausage is the ancient wisdom to preserved food from meats. Sausage becomes food that several nations do. Therefore, sausage has various tastes and shape, for example, Chinese sausage, fish sausage from Japan, E-san sausage, Northern Thai spicy sausage, Thai fish's sausage, Hmum of Thailand. E-san sausage is traditional food of north-east people in Thailand. At present, ingredients have been developed to compatible with taste and kind of food in country. Then a lot of sausage has produce for customer such as fish's sausage, shredded jelly sausage. Hmum sausage, mushroom sausage etc. E-san sausage is local food that easy to cook, only use grind pork meat mix with garlic and salt. Massage all ingredients together until it sticky then whip in to pig intestines. After that, split them and use rope to tie in equal size, hang to dry with sun light about 1 day. The sausage can be fried or roast to eat or distribute.
No physical items for this record

YJ2014 M02

ไส้กรอก เป็นภูมิปัญญาโบราณที่ใช้ในการถนอมอาหารจากเนื้อสัตว์ ไส้กรอกเป็นอาหารที่หลายชนชาติทำ จึงทำให้ไส้กรอกมีรสชาติ รูปร่างลักษณะหลากหลาย เช่น กุนเชียงของจีน ไส้กรอกปลาของญี่ปุ่น ไส้กรอกอีสาน ไส้อั่ว ไส้กรอกปลาแนม หม่ำของไทย ไส้กรอกอีสานเป็นอาหารดั้งเดิมของชาวอีสาน ปัจจุบันมีการปรับส่วนผสมของเครื่อง ที่ยัดไส้ให้เข้ากับรสปากและชนิดอาหารที่มีอยู่ในท้องถิ่น จึงมีไส้กรอกมากมายหลายชนิด ตามความต้องการของผู้บริโภค ไม่ว่าจะเป็นไส้กรอกปลา ไส้กรอกวุ้นเส้น ไส้กรอกหม่ำ ไส้กรอกเห็ด เป็นต้น ไส้กรอกอีสานเป็นอาหารพื้นบ้านที่ทำง่าย เพียงนำเนื้อหมูบด ผสมกับกระเทียม และเกลือ นวดให้เข้ากันจนเหนียว แล้วนำมายัดใส่ในไส้หมูจากนั้นนำไส้กรอกที่ได้มาผูกเชือกเป็นข้อๆ แล้วแขวนผึ่งแดดประมาณ 1 วัน ก็สามารถนำมาทอด ปิ้ง รับประทานหรือจำหน่ายได้

Sausage is the ancient wisdom to preserved food from meats. Sausage becomes food that several nations do. Therefore, sausage has various tastes and shape, for example, Chinese sausage, fish sausage from Japan, E-san sausage, Northern Thai spicy sausage, Thai fish's sausage, Hmum of Thailand. E-san sausage is traditional food of north-east people in Thailand. At present, ingredients have been developed to compatible with taste and kind of food in country. Then a lot of sausage has produce for customer such as fish's sausage, shredded jelly sausage. Hmum sausage, mushroom sausage etc. E-san sausage is local food that easy to cook, only use grind pork meat mix with garlic and salt. Massage all ingredients together until it sticky then whip in to pig intestines. After that, split them and use rope to tie in equal size, hang to dry with sun light about 1 day. The sausage can be fried or roast to eat or distribute.

There are no comments on this title.

to post a comment.