นักวิจัยไทยพบเห็ดแครงและเห็ดฟางมีฤทธิ์ต้านมะเร็ง / เมษา นันธิษา และคนอื่นๆ

Contributor(s): เมษา นันธิษาMaterial type: ArticleArticleSubject(s): SPV56M12 | FOOD56M12 | สารป้องกันมะเร็ง -- เห็ดฟาง | สารป้องกันมะเร็ง -- เห็ดแครง | อาหารป้องกันมะเร็ง -- เห็ด In: แสงสยามสาร 15, 2 (มี.ค.-เม.ย. 2556) 2-3Summary: เห็ด เป็นที่นิยมบริโภคกันแพร่หลายเนื่องจากมีคุณค่าทางอาหารและรสชาติดี มีแนวโน้มในการใช้เป็นแหล่งผลิตสารเล็กติน ซึ่งเป็นสารไกลโคโปรตีนที่มีความจำเพาะคล้ายแอนติบอดี คณะนักวิจัยได้ศึกษา สารเล็กตินที่สกัดจากเห็ดแครงและเห็ดฟางที่เพาะเลี้ยงจำหน่ายและที่พบตามธรรมชาติ โดยคัดเลือกเห็ดแครงจากภาคกลาง เห็ดฟางจากภาคตะวันออกเฉียงเหนือ ผลการศึกษาพบว่าสารสกัดหยาบเล็กตินจากเห็ดแครงมีฤทธิ์ในการยับยั้งการเจริญของเชื้อราแอสเพอร์จิลลัส ไนเจอร์ สามารถยับยั้งการเพิ่มจำนวนเซลล์มะเร็งเยื่อบุช่องปากของคนที่เพาะเลี้ยงในหลอดทดลองได้ดี สารสกัดหยาบเล็กตินจากเห็ดฟางสามารถยับยั้งแบคทีเรียที่เป็นเชื้อก่อโรคอาหารเป็นพิษ ยับยั้งการเพิ่มจำนวนเซลล์มะเร็งเยื่อบุช่องปากและเซลล์มะเร็งปากมดลูกได้ สารสกัดหยาบเล็กตินจากเห็ดทั้งสองชนิดมีความเสถียรหากกระบวนการปรุงอาหารใช้ความร้อนไม่เกิน 60 องศาเซลเซียส ภายใน 30 นาที มีความสามารถทนกรดในกระเพาะอาหาร และสารเล็กตินเป็นโมเลกุลโปรตีนขนาดเล็ก จึงมีแนวโน้มในการถูกดูดซึมและร่างกายนำไปใช้ประโยชน์ได้ดี.Summary: Mushroom is very popular because high in nutritional value and good taste. It has high chance as source of Lectin making which is glycoprotein substance that same specificity as antibody. The research team has study on Lectin substance that extracted from common split gill and straw mushroom that can plant to sell or naturally found. By choose common split gill mushroom from central region, straw mushroom from north east region. So from study results found that rough extracted substance from common split gill mushroom inhibition of Aspergillus fungus growth, Niger fungus growth, can inhibited bacteria that the cause of food poisoning, inhibits the proliferation of cancer cells at oral mucosa and cervical. Rough extracted substance from both mushrooms are stable in cooking process if use heat not over 60 Celsius within 30 minutes, ability to withstand stomach acid, Lectin substance is small protein molecule so it is likely to absorbed and body can put to good use.
No physical items for this record

YJ2014 M04

เห็ด เป็นที่นิยมบริโภคกันแพร่หลายเนื่องจากมีคุณค่าทางอาหารและรสชาติดี มีแนวโน้มในการใช้เป็นแหล่งผลิตสารเล็กติน ซึ่งเป็นสารไกลโคโปรตีนที่มีความจำเพาะคล้ายแอนติบอดี คณะนักวิจัยได้ศึกษา สารเล็กตินที่สกัดจากเห็ดแครงและเห็ดฟางที่เพาะเลี้ยงจำหน่ายและที่พบตามธรรมชาติ โดยคัดเลือกเห็ดแครงจากภาคกลาง เห็ดฟางจากภาคตะวันออกเฉียงเหนือ ผลการศึกษาพบว่าสารสกัดหยาบเล็กตินจากเห็ดแครงมีฤทธิ์ในการยับยั้งการเจริญของเชื้อราแอสเพอร์จิลลัส ไนเจอร์ สามารถยับยั้งการเพิ่มจำนวนเซลล์มะเร็งเยื่อบุช่องปากของคนที่เพาะเลี้ยงในหลอดทดลองได้ดี สารสกัดหยาบเล็กตินจากเห็ดฟางสามารถยับยั้งแบคทีเรียที่เป็นเชื้อก่อโรคอาหารเป็นพิษ ยับยั้งการเพิ่มจำนวนเซลล์มะเร็งเยื่อบุช่องปากและเซลล์มะเร็งปากมดลูกได้ สารสกัดหยาบเล็กตินจากเห็ดทั้งสองชนิดมีความเสถียรหากกระบวนการปรุงอาหารใช้ความร้อนไม่เกิน 60 องศาเซลเซียส ภายใน 30 นาที มีความสามารถทนกรดในกระเพาะอาหาร และสารเล็กตินเป็นโมเลกุลโปรตีนขนาดเล็ก จึงมีแนวโน้มในการถูกดูดซึมและร่างกายนำไปใช้ประโยชน์ได้ดี.

Mushroom is very popular because high in nutritional value and good taste. It has high chance as source of Lectin making which is glycoprotein substance that same specificity as antibody. The research team has study on Lectin substance that extracted from common split gill and straw mushroom that can plant to sell or naturally found. By choose common split gill mushroom from central region, straw mushroom from north east region. So from study results found that rough extracted substance from common split gill mushroom inhibition of Aspergillus fungus growth, Niger fungus growth, can inhibited bacteria that the cause of food poisoning, inhibits the proliferation of cancer cells at oral mucosa and cervical. Rough extracted substance from both mushrooms are stable in cooking process if use heat not over 60 Celsius within 30 minutes, ability to withstand stomach acid, Lectin substance is small protein molecule so it is likely to absorbed and body can put to good use.

There are no comments on this title.

to post a comment.