ผลิตภัณฑ์จากหน่อไม้ / ณรงค์ นิยมวิทย์

By: ณรงค์ นิยมวิทย์Material type: ArticleArticleSubject(s): สารอาหาร | หน่อไม้ปี๊บ | หน่อไม้ตง -- ผลิตภัณฑ์ In: เทคโนโลยี 10, 2 (มิ.ย. 2532) 28-31Summary: การทำผลิตภัณฑ์จากหน่อไม้ ต้องคำนึงถึงคุณภาพ และชนิดของหน่อไม้ว่าเหมาะกับการแปรรูปแบบใด เช่น หน่อไม้ไผ่ตงเหมาะสำหรับทำหน่อไม้กระป๋อง หน่อไผ่บง ไผ่หวาน ไผ่รวก และหน่อไผ่ซางเหมาะสำหรับทำหน่อไม้แห้งแบบหั่นฝอยและหน่อไม้อัดปี๊บ หน่อไม้สีสุกเหมาะสำหรับทำหน่อไม้ดองเพราะไม่เปื่อยง่ายเหมือนหน่อไม้ชนิดอื่น กรรมวิธีการทำหน่อไม้กระป๋องสามารถแบ่งได้ 5 ขั้นตอน คือ การกำจัดความขม การหมัก การตัดแต่งและคัดขนาดการบรรจุ และการฆ่าเชื้อ ซึ่งในขั้นตอนการกำจัดความขมถือเป็นขั้นตอนที่สำคัญมากที่จะทำให้ผู้บริโภคยอมรับ การทำหน่อไม้แห้งต้องนำหน่อไม้มาต้มจนหมดรสขม จากนั้นนำมาตากให้แห้งหรือนำมาสับหรือหั่นก่อนตากแห้ง จะได้ผลิตภัณฑ์หน่อไม้แห้งที่เก็บได้นาน เมื่อคืนตัวจะมีสีน้ำตาลอ่อนถึงน้ำตาลเข้ม มีกลิ่นอับเล็กน้อยแต่เป็นที่ยอมรับของผู้บริโภคSummary: To make product from bamboo shoots must consider of quality and type of bamboo shoots that works for any processed such as rough giant bamboo suitable for making canned bamboo shoots. Phai Bong bamboo, Hwan bamboo, Rai bamboo, Ruak bamboo and Phai sang bamboo shoot suitable for making dry bamboo shoots in shredded and bamboo shoot compressed in bucket form. Phai see sook bamboo suitable for bamboo shoot pickle because it's hard to decompose did not like other bamboo shoot. To make canned bamboo shoots can be divided into five steps are get rid of bitter, pickle, trimming and sizing, packing and sterilizing. To get rid of bitter is considered as a very important step to make consumers agree. Making dried bamboo shoot then leave in sun to dry, can chop or sliced before leave in sun will receive dried bamboo shoots that has long shelf life when return to original form can be brown to dark brown colored there is a slight musty smell, but it is acceptable by consumers.
No physical items for this record

การทำผลิตภัณฑ์จากหน่อไม้ ต้องคำนึงถึงคุณภาพ และชนิดของหน่อไม้ว่าเหมาะกับการแปรรูปแบบใด เช่น หน่อไม้ไผ่ตงเหมาะสำหรับทำหน่อไม้กระป๋อง หน่อไผ่บง ไผ่หวาน ไผ่รวก และหน่อไผ่ซางเหมาะสำหรับทำหน่อไม้แห้งแบบหั่นฝอยและหน่อไม้อัดปี๊บ หน่อไม้สีสุกเหมาะสำหรับทำหน่อไม้ดองเพราะไม่เปื่อยง่ายเหมือนหน่อไม้ชนิดอื่น กรรมวิธีการทำหน่อไม้กระป๋องสามารถแบ่งได้ 5 ขั้นตอน คือ การกำจัดความขม การหมัก การตัดแต่งและคัดขนาดการบรรจุ และการฆ่าเชื้อ ซึ่งในขั้นตอนการกำจัดความขมถือเป็นขั้นตอนที่สำคัญมากที่จะทำให้ผู้บริโภคยอมรับ การทำหน่อไม้แห้งต้องนำหน่อไม้มาต้มจนหมดรสขม จากนั้นนำมาตากให้แห้งหรือนำมาสับหรือหั่นก่อนตากแห้ง จะได้ผลิตภัณฑ์หน่อไม้แห้งที่เก็บได้นาน เมื่อคืนตัวจะมีสีน้ำตาลอ่อนถึงน้ำตาลเข้ม มีกลิ่นอับเล็กน้อยแต่เป็นที่ยอมรับของผู้บริโภค

To make product from bamboo shoots must consider of quality and type of bamboo shoots that works for any processed such as rough giant bamboo suitable for making canned bamboo shoots. Phai Bong bamboo, Hwan bamboo, Rai bamboo, Ruak bamboo and Phai sang bamboo shoot suitable for making dry bamboo shoots in shredded and bamboo shoot compressed in bucket form. Phai see sook bamboo suitable for bamboo shoot pickle because it's hard to decompose did not like other bamboo shoot. To make canned bamboo shoots can be divided into five steps are get rid of bitter, pickle, trimming and sizing, packing and sterilizing. To get rid of bitter is considered as a very important step to make consumers agree. Making dried bamboo shoot then leave in sun to dry, can chop or sliced before leave in sun will receive dried bamboo shoots that has long shelf life when return to original form can be brown to dark brown colored there is a slight musty smell, but it is acceptable by consumers.

There are no comments on this title.

to post a comment.