000 03476nab a2200193 a 4500
001 000134439
008 130409c mr1 0 0tha d
039 9 _a201702091423
_bVLOAD
_c201611151604
_dVLOAD
_c201510100637
_dVLOAD
_c201405231520
_dKriangsak
_y201304091442
_zvanut
110 2 _aกองบรรณาธิการฉลาดซื้อ
_985
245 1 0 _aบอแรกซ์ในหมูบด
_cกองบรรณาธิการ
520 _aหมูเป็นอาหารที่คนนิยมรับประทานกันมาก เนื่องจากรับประทานได้ทุกส่วนไม่ว่าจะ ส่วนสะโพก ขา หลังหรือคอ และที่นิยมมากอีกประเภทหนึ่งคือ "หมูบด" หรือ "หมูสับ" ที่นำไปทำอาหารได้หลายชนิด เนื้อสัตว์โดยธรรมชาติจะเน่าเสียได้ง่าย เพราะมีความชื้นสูงเหมาะแก่การขยายตัวของเชื้อจุลินทรีย์ ผู้ขายจึงมักนำสารเคมีอันตรายโดยเฉพาะสารบอแรกซ์ ซึ่งเป็นวัตถุที่ห้ามใช้ในอาหาร ตามประกาศกระทรวงสาธารณสุขเล่มที่ 151 (พ.ศ.2536) ใส่ในเนื้อหมูบด เพื่อช่วยให้เนื้อหมูคงสภาพสด ไม่เน่าเสียง่าย และยังทำให้เนื้อหมูเด้ง กรอบ ทั้งนี้จากการตรวจหาสารบอแรกซ์ในหมูบดจากตลาดสด 5 แห่ง ที่ผู้บริโภคซื้อไปประกอบอาหาร ของนิตยสารฉลาดซื้อ พบว่ายังมีการใช้สารบอแรกซ์ กับหมูบดในตลาดสด 1 แห่ง.
520 _aPork is a favorite meat for many people because they can eat all part whether hip, legs, back or neck. Pork can be processed to a very popular product such as minced pork leading to a variety of cooking. Natural meat is easy to rot because of high humidity suitable for the growth of microorganisms. Vendors often used dangerous chemicals, especially borax which is an object prohibited in food. From the notification of Ministry of Public Health Vol. 151 (year 1993). Borax was used in minced pork to maintain fresh pork, not perishable. It also makes pork pop and crisp. Cha Lard Sue magazine founds borax sample in minced pork from 5 markets (supermarkets) and also founds borax in minced pork from 1 fresh market.
650 4 _aบอแรกซ์
_xเนื้อหมูบด.
_9128356
650 4 _aบอแรกซ์
_xผลวิเคราะห์.
_929671
650 4 _aเนื้อสุกร
_xสารปนเปื้อน
_xบอแรกซ์.
_9128357
773 _tฉลาดซื้อ
_g19, 142 (ธ.ค. 2555) 32-36
_x0858-9461
942 _cSERIALS
999 _c132038
_d132038