000 03640nab a2200241 a 4500
001 000138447
008 140626 2556 th 000 0 tha d
039 9 _a201702091450
_bVLOAD
_c201611151637
_dVLOAD
_c201510100713
_dVLOAD
_c201509031012
_dKriangsak
_y201406261155
_zvanut
100 0 _aณัฐคชา ลินทร์ชูรัญ
_9132711
245 1 0 _aความรู้ใกล้ตัว ในการถนอมอาหารจากเนื้อปลา /
_cณัฐคชา ลินทร์ชูรัญ
518 _aYJ2014 M10
520 _aปลาน้ำจืด เป็นเนื้อสัตว์ที่คนไทยนำมาประกอบอาหารมาช้านาน หากปลามีปริมาณมากจะใช้เกลือเป็นส่วนผสมในการถนอมอาหาร ทำปลาตากแห้งหรือปลาเค็ม โดยเกลือจะช่วยป้องกัน ยับยั้งการเจริญเติบโตของแบคทีเรีย รา ที่ทำให้เกิดการเน่าเสีย ซึ่งการทำปลาเค็ม ปลาแดดเดียวหรือปลาแห้งนั้นขึ้นอยู่กับชนิดของปลา หากเป็นปลาตัวเล็ก เช่น ปลากระดี่ ปลาหมอ นิยมทำปลาแดดเดียว ปลาสวาย ปลาอินทรีย์ นิยมทำปลาเค็ม ปลาช่อน ทำปลาแดดเดียวและปลาเค็ม โดยในบทความมีวิธีการทำปลาแดดเดียว และปลาเค็มอย่างละเอียด ทั้งนี้ผู้ที่เป็นโรคความดันโลหิตสูง โรคไต โรคหัวใจ ควรหลีกเลี่ยงการรับประทานปลาเค็ม เนื่องจากมีปริมาณเกลือโซเดียมสูง.
520 _aFreshwater fish is meat that Thai peoples can use to cook food for a long time. If it has plenty of fish they will use salt in food preservation processed make dried fishes or salted fish that salt can protect, inhibit the growth of bacteria, mold because it's can cause spoilage. In production of salted fish, one day dried fish or dried fish depends on types of fish, if it's small fish such as gourami, climbing perch were popular in making one day dried fish. In pangasius, king mackerel popular in making salted fish. Striped snakehead fish can make one day dried fish and salted fish. In this article shown method of one day dried fish and salted fish process thoroughly. So those who suffer from high blood pressure, kidney disease, heart disease should avoid consume salted fish because it has high amount of sodium.
648 _aSPV57M06
_9180797
648 _aFOOD57M09
_9180798
650 4 _aปลา
_xการแปรรูป.
_9152312
650 4 _aปลาเค็ม
_xการผลิต.
_930663
650 4 _aอาหาร
_xการเก็บและรักษา.
_9320
650 4 _aอาหาร
_xการเน่าเสีย.
_939565
773 _tวารสาร อพวช.
_g12, 137 (พ.ย. 2556) 18-21
_x1905-1514
942 _cSERIALS
999 _c136034
_d136034