000 | 04183nab a2200205 a 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | 000139095 | ||
008 | 140916c2556 mr1 0 0tha d | ||
039 | 9 |
_a201702091411 _bVLOAD _c201611151549 _dVLOAD _c201510100719 _dVLOAD _c201509031015 _dKriangsak _y201409161516 _zfl5_book |
|
100 | 0 |
_aวราภรณ์ ประเสริฐ _9125481 |
|
245 | 1 | 0 |
_aเทคนิคการทำแห้งแบบโฟมแมท / _cวราภรณ์ ประเสริฐ |
518 | _aYJ2015 M01 | ||
520 | _aการทำแห้งเป็นกระบวนการดั้งเดิมที่ใช้ในการถนอมอาหาร ช่วยยับยั้งการเจริญเติบโตของจุลินทรีย์ เช่น รา ยีสต์ แบคทีเรีย ยับยั้งการทำงานของเอนไซม์ ชะลอปฏิกิริยาต่างๆ ที่เป็นสาเหตุให้อาหารเสื่อมเสีย การทำแห้งแบบโฟมแมท เป็นกระบวนการที่ทำให้อาหารเหลวหรืออาหารที่มีลักษณะข้นเกิดเป็นโฟมที่มีความคงตัว แล้วนำไปทำแห้งด้วยลมร้อนภายใต้ความดันบรรยากาศ กระบวนการทำแห้งแบบโฟมแมท มีความเหมาะสมกับวัตถุดิบหลายชนิด โดยเฉพาะวัตถุดิบที่ไวต่อความร้อน มีความหนืด มีปริมาณน้ำตาลสูง เช่น น้ำผลไม้ เนื้อผลไม้ข้น ช่วยลดเวลาในการทำแห้งของอาหาร ลดการเกิดปฏิกิริยาสีน้ำตาลในผลิตภัณฑ์กล้วย ลดการเกิดขอบแข็ง และช่วยให้การสูญเสียสารอาหารลดลง ผลจากการทำแห้งแบบโฟมแมท มักนำมาบดเป็นผงโดยเฉพาะการผลิตผัก ผลไม้ผง ซึ่งเทคนิคการทำแห้งแบบโฟมแมทนี้ สามารถนำมาปรับใช้กับเทคโนโลยี การทำแห้งพื้นฐาน การอบด้วยตู้อบลมร้อน การทำแห้งแบบถาด การทำแห้งด้วยเครื่องทำแห้งแบบลูกกลิ้งได้. | ||
520 | _aDehydration is simplified process that use in food preservation, inhibit microbial growth such as mold, yeast, bacteria, inhibiting enzyme function, slowing various reactions that are the causes of food spoilage. Foam-mat drying technique is a process that makes liquid food or foods with thick characteristic into form of foam with stability characteristics then dry with hot wind under atmospheric pressure. Foam-mat drying technique process suitable to various raw materials especially raw materials that are sensitive to heat, viscous, contain high amount of sugar such as fruit juice, fruit meat concentrate help reduce time of drying of food, reduce brown reaction in banana products, reduce hard edge and reduce loss of nutrients. Results from foam-mat drying technique can deployed in technologies such as basic drying, baking with hot-air cabinet, drying with trays, drying with roller dryers. | ||
648 |
_aSPV57M10 _9181013 |
||
648 |
_aFOOD57M09 _9180798 |
||
650 | 4 |
_aการทำแห้งแบบโฟมแมท. _9133352 |
|
773 |
_tอาหาร _g43, 3 (ก.ค.-ก.ย. 2556) 23-26 _x0125-1147 |
||
942 | _cSERIALS | ||
999 |
_c136681 _d136681 |