000 04183nab a2200205 a 4500
001 000139095
008 140916c2556 mr1 0 0tha d
039 9 _a201702091411
_bVLOAD
_c201611151549
_dVLOAD
_c201510100719
_dVLOAD
_c201509031015
_dKriangsak
_y201409161516
_zfl5_book
100 0 _aวราภรณ์ ประเสริฐ
_9125481
245 1 0 _aเทคนิคการทำแห้งแบบโฟมแมท /
_cวราภรณ์ ประเสริฐ
518 _aYJ2015 M01
520 _aการทำแห้งเป็นกระบวนการดั้งเดิมที่ใช้ในการถนอมอาหาร ช่วยยับยั้งการเจริญเติบโตของจุลินทรีย์ เช่น รา ยีสต์ แบคทีเรีย ยับยั้งการทำงานของเอนไซม์ ชะลอปฏิกิริยาต่างๆ ที่เป็นสาเหตุให้อาหารเสื่อมเสีย การทำแห้งแบบโฟมแมท เป็นกระบวนการที่ทำให้อาหารเหลวหรืออาหารที่มีลักษณะข้นเกิดเป็นโฟมที่มีความคงตัว แล้วนำไปทำแห้งด้วยลมร้อนภายใต้ความดันบรรยากาศ กระบวนการทำแห้งแบบโฟมแมท มีความเหมาะสมกับวัตถุดิบหลายชนิด โดยเฉพาะวัตถุดิบที่ไวต่อความร้อน มีความหนืด มีปริมาณน้ำตาลสูง เช่น น้ำผลไม้ เนื้อผลไม้ข้น ช่วยลดเวลาในการทำแห้งของอาหาร ลดการเกิดปฏิกิริยาสีน้ำตาลในผลิตภัณฑ์กล้วย ลดการเกิดขอบแข็ง และช่วยให้การสูญเสียสารอาหารลดลง ผลจากการทำแห้งแบบโฟมแมท มักนำมาบดเป็นผงโดยเฉพาะการผลิตผัก ผลไม้ผง ซึ่งเทคนิคการทำแห้งแบบโฟมแมทนี้ สามารถนำมาปรับใช้กับเทคโนโลยี การทำแห้งพื้นฐาน การอบด้วยตู้อบลมร้อน การทำแห้งแบบถาด การทำแห้งด้วยเครื่องทำแห้งแบบลูกกลิ้งได้.
520 _aDehydration is simplified process that use in food preservation, inhibit microbial growth such as mold, yeast, bacteria, inhibiting enzyme function, slowing various reactions that are the causes of food spoilage. Foam-mat drying technique is a process that makes liquid food or foods with thick characteristic into form of foam with stability characteristics then dry with hot wind under atmospheric pressure. Foam-mat drying technique process suitable to various raw materials especially raw materials that are sensitive to heat, viscous, contain high amount of sugar such as fruit juice, fruit meat concentrate help reduce time of drying of food, reduce brown reaction in banana products, reduce hard edge and reduce loss of nutrients. Results from foam-mat drying technique can deployed in technologies such as basic drying, baking with hot-air cabinet, drying with trays, drying with roller dryers.
648 _aSPV57M10
_9181013
648 _aFOOD57M09
_9180798
650 4 _aการทำแห้งแบบโฟมแมท.
_9133352
773 _tอาหาร
_g43, 3 (ก.ค.-ก.ย. 2556) 23-26
_x0125-1147
942 _cSERIALS
999 _c136681
_d136681