กินผักอายุยืน / (Record no. 131655)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 03711nab a2200229 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000134056
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 130311 2555 th 000 0 tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091421
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611151601
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201510100634
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201409161615
Level of effort used to assign classification Kriangsak
-- 201303111600
-- supichaya
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name ริญ เจริญศิริ
9 (RLIN) 151786
245 10 - TITLE STATEMENT
Title กินผักอายุยืน /
Statement of responsibility, etc. ริญ เจริญศิริ และ รัชนี คงคาฉุยฉาย
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE
Date/time and place of an event note YJ2013 M09
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. ผักเป็นหนึ่งในอาหารหลัก 5 หมู่ โดยผักมีน้ำเป็นองค์ประกอบหลักร้อยละ 70-95 มีคาร์โบไฮเดรต โปรตีน และมีไขมันน้อยมาก ผักเป็นแหล่งอาหารที่ให้พลังงานต่ำ เป็นแหล่งสำคัญของวิตามิน และเกลือแร่ที่จำเป็นต่อร่างกายหลายชนิด เช่น วิตามินเอ วิตามินซี โฟเลต โพแทสเซียม แมกนีเซียม เหล็ก สังกะสี ทองแดง มีเส้นใยอาหารและสารต้านอนุมูลอิสระ เช่น บีตาแคโรทีน ลูทีน การกินผักหลากหลายชนิดจะทำให้ได้รับสารอาหารครบถ้วน ซึ่งจากข้อปฏิบัติการกินอาหารเพื่อสุขภาพที่ดีของคนไทย อายุตั้งแต่ 6 ขวบขึ้นไป แนะนำให้กินผักวันละ 4-6 ทัพพี ตามความต้องการพลังงาน และควรเลือกให้หลากหลายสี การกินผักและผลไม้เป็นประจำ สามารถช่วยลดความเสี่ยงของการเกิดโรคมะเร็ง หัวใจและหลอดเลือด ความดันโลหิตสูง เบาหวาน ต้อกระจก อัลไซเมอร์ได้
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Vegetable is one of major food 5 groups that vegetables has water about 70-95%, carbohydrates, protein and low fat. Vegetables is low energy food important source of vitamin and minerals that important to life such as vitamin A, vitamin C, folate, potassium, magnesiam, iron, zinc, copper have fiber and antioxidant such as beta-carotene, Lutein. Eating many vegetables will receive completely nutrients which of these operating eating for healthy life of Thai people aged 6 years and up recommended to Eating vegetables 4-6 ladle according energy needs and must should select a variety of colors. Eating fruits and vegetables regularly can reduce cause of disease such as cancer, hearth and blood, high blood pressure, sweetness, cataract, Alzheimer.
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term spv56m01
9 (RLIN) 182208
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element ผัก
General subdivision แง่โภชนาการ.
9 (RLIN) 177040
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element ผัก
General subdivision สารอาหาร.
9 (RLIN) 1786
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element ผัก
General subdivision แง่อนามัย.
9 (RLIN) 10915
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name รัชนี คงคาฉุยฉาย
9 (RLIN) 39634
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title หมอชาวบ้าน
Related parts 34, 402 (ต.ค. 2555) 10-18
International Standard Serial Number 0125-2275
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.