กินผักอายุยืน / (Record no. 131655)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 03711nab a2200229 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000134056 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 130311 2555 th 000 0 tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702091421 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611151601 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201510100634 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201409161615 |
Level of effort used to assign classification | Kriangsak |
-- | 201303111600 |
-- | supichaya |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | ริญ เจริญศิริ |
9 (RLIN) | 151786 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | กินผักอายุยืน / |
Statement of responsibility, etc. | ริญ เจริญศิริ และ รัชนี คงคาฉุยฉาย |
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE | |
Date/time and place of an event note | YJ2013 M09 |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | ผักเป็นหนึ่งในอาหารหลัก 5 หมู่ โดยผักมีน้ำเป็นองค์ประกอบหลักร้อยละ 70-95 มีคาร์โบไฮเดรต โปรตีน และมีไขมันน้อยมาก ผักเป็นแหล่งอาหารที่ให้พลังงานต่ำ เป็นแหล่งสำคัญของวิตามิน และเกลือแร่ที่จำเป็นต่อร่างกายหลายชนิด เช่น วิตามินเอ วิตามินซี โฟเลต โพแทสเซียม แมกนีเซียม เหล็ก สังกะสี ทองแดง มีเส้นใยอาหารและสารต้านอนุมูลอิสระ เช่น บีตาแคโรทีน ลูทีน การกินผักหลากหลายชนิดจะทำให้ได้รับสารอาหารครบถ้วน ซึ่งจากข้อปฏิบัติการกินอาหารเพื่อสุขภาพที่ดีของคนไทย อายุตั้งแต่ 6 ขวบขึ้นไป แนะนำให้กินผักวันละ 4-6 ทัพพี ตามความต้องการพลังงาน และควรเลือกให้หลากหลายสี การกินผักและผลไม้เป็นประจำ สามารถช่วยลดความเสี่ยงของการเกิดโรคมะเร็ง หัวใจและหลอดเลือด ความดันโลหิตสูง เบาหวาน ต้อกระจก อัลไซเมอร์ได้ |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | Vegetable is one of major food 5 groups that vegetables has water about 70-95%, carbohydrates, protein and low fat. Vegetables is low energy food important source of vitamin and minerals that important to life such as vitamin A, vitamin C, folate, potassium, magnesiam, iron, zinc, copper have fiber and antioxidant such as beta-carotene, Lutein. Eating many vegetables will receive completely nutrients which of these operating eating for healthy life of Thai people aged 6 years and up recommended to Eating vegetables 4-6 ladle according energy needs and must should select a variety of colors. Eating fruits and vegetables regularly can reduce cause of disease such as cancer, hearth and blood, high blood pressure, sweetness, cataract, Alzheimer. |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | spv56m01 |
9 (RLIN) | 182208 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ผัก |
General subdivision | แง่โภชนาการ. |
9 (RLIN) | 177040 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ผัก |
General subdivision | สารอาหาร. |
9 (RLIN) | 1786 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ผัก |
General subdivision | แง่อนามัย. |
9 (RLIN) | 10915 |
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | รัชนี คงคาฉุยฉาย |
9 (RLIN) | 39634 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | หมอชาวบ้าน |
Related parts | 34, 402 (ต.ค. 2555) 10-18 |
International Standard Serial Number | 0125-2275 |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.