หม้ำ...หม่ำ / (Record no. 134063)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 02827nab a2200205 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000136470
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 131017c2555 mr1 0 0tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702091438
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611151622
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201510100656
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201408181023
Level of effort used to assign classification joy
-- 201310171609
-- vanut
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name พิชญาดา เจริญจิต
9 (RLIN) 19691
245 10 - TITLE STATEMENT
Title หม้ำ...หม่ำ /
Statement of responsibility, etc. พิชญาดา เจริญจิต
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE
Date/time and place of an event note YJ2014 M02
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. หม่ำ เป็นอาหารพื้นเมืองของชาวอีสาน เป็นภูมิปัญญาชาวบ้านในการใช้ประโยชน์จากเนื้อสัตว์อย่างคุ้มค่า และเป็นการถนอมอาหารของบรรพบุรุษ หม่ำเป็นการนำเนื้อวัวหรือเนื้อควายหรือเนื้อหมูสับให้ละเอียด ผสมกับตับสับ ม้ามสับ กระเทียม ข้าวเหนียวนึ่ง ข้าวคั่ว คลุกเกลือ เคล้าให้ทั่วจนเหนียว แล้วยัดในไส้หรือกระเพาะหมู ใช้ด้ายหนาๆ มัดเป็นข้อๆ นำหม่ำที่ได้ไปผึ่งลมไว้ในร่มให้แห้ง หม่ำมีคุณค่าทางโภชนาการโดยให้โปรตีนและวิตามินซี และเป็นสินค้าหนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์ประเภทอาหารพื้นบ้านที่สำคัญของภาคอีสาน.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Mum is a native food of Isaan people. It is a local wisdom in utilizing benefits from animal meat and a food preservation of ancestors. The mum process will mix the finely chopped meat of cow, buffalo, or pig with the chopped liver, chopped spleen, garlic, steamed sticky rice, roasted uncooked rice, and salt. Then squeeze them until being sticky, stuff in the hog's casing or maw, tie with thick thread, then wind dry in the shade for dryness. Mum has a nutritional value with protein and vitamin C. Mum is also an OTOP product in an important food of the Isaan region.
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM
Chronological term FOOD56M10
9 (RLIN) 182527
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element หม่ำ
General subdivision วิธีทำ.
9 (RLIN) 130901
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element หม่ำ
General subdivision แง่อนามัย.
9 (RLIN) 130902
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title เทคโนโลยีชาวบ้าน
Related parts 25, 541 (ธ.ค. 2555) 104
International Standard Serial Number 0858-141X
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.