หม้ำ...หม่ำ / (Record no. 134063)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 02827nab a2200205 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000136470 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 131017c2555 mr1 0 0tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702091438 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611151622 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201510100656 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201408181023 |
Level of effort used to assign classification | joy |
-- | 201310171609 |
-- | vanut |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | พิชญาดา เจริญจิต |
9 (RLIN) | 19691 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | หม้ำ...หม่ำ / |
Statement of responsibility, etc. | พิชญาดา เจริญจิต |
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE | |
Date/time and place of an event note | YJ2014 M02 |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | หม่ำ เป็นอาหารพื้นเมืองของชาวอีสาน เป็นภูมิปัญญาชาวบ้านในการใช้ประโยชน์จากเนื้อสัตว์อย่างคุ้มค่า และเป็นการถนอมอาหารของบรรพบุรุษ หม่ำเป็นการนำเนื้อวัวหรือเนื้อควายหรือเนื้อหมูสับให้ละเอียด ผสมกับตับสับ ม้ามสับ กระเทียม ข้าวเหนียวนึ่ง ข้าวคั่ว คลุกเกลือ เคล้าให้ทั่วจนเหนียว แล้วยัดในไส้หรือกระเพาะหมู ใช้ด้ายหนาๆ มัดเป็นข้อๆ นำหม่ำที่ได้ไปผึ่งลมไว้ในร่มให้แห้ง หม่ำมีคุณค่าทางโภชนาการโดยให้โปรตีนและวิตามินซี และเป็นสินค้าหนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์ประเภทอาหารพื้นบ้านที่สำคัญของภาคอีสาน. |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | Mum is a native food of Isaan people. It is a local wisdom in utilizing benefits from animal meat and a food preservation of ancestors. The mum process will mix the finely chopped meat of cow, buffalo, or pig with the chopped liver, chopped spleen, garlic, steamed sticky rice, roasted uncooked rice, and salt. Then squeeze them until being sticky, stuff in the hog's casing or maw, tie with thick thread, then wind dry in the shade for dryness. Mum has a nutritional value with protein and vitamin C. Mum is also an OTOP product in an important food of the Isaan region. |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | FOOD56M10 |
9 (RLIN) | 182527 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | หม่ำ |
General subdivision | วิธีทำ. |
9 (RLIN) | 130901 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | หม่ำ |
General subdivision | แง่อนามัย. |
9 (RLIN) | 130902 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | เทคโนโลยีชาวบ้าน |
Related parts | 25, 541 (ธ.ค. 2555) 104 |
International Standard Serial Number | 0858-141X |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.