หม้ำ...หม่ำ / พิชญาดา เจริญจิต

By: พิชญาดา เจริญจิตMaterial type: ArticleArticleSubject(s): FOOD56M10 | หม่ำ -- วิธีทำ | หม่ำ -- แง่อนามัย In: เทคโนโลยีชาวบ้าน 25, 541 (ธ.ค. 2555) 104Summary: หม่ำ เป็นอาหารพื้นเมืองของชาวอีสาน เป็นภูมิปัญญาชาวบ้านในการใช้ประโยชน์จากเนื้อสัตว์อย่างคุ้มค่า และเป็นการถนอมอาหารของบรรพบุรุษ หม่ำเป็นการนำเนื้อวัวหรือเนื้อควายหรือเนื้อหมูสับให้ละเอียด ผสมกับตับสับ ม้ามสับ กระเทียม ข้าวเหนียวนึ่ง ข้าวคั่ว คลุกเกลือ เคล้าให้ทั่วจนเหนียว แล้วยัดในไส้หรือกระเพาะหมู ใช้ด้ายหนาๆ มัดเป็นข้อๆ นำหม่ำที่ได้ไปผึ่งลมไว้ในร่มให้แห้ง หม่ำมีคุณค่าทางโภชนาการโดยให้โปรตีนและวิตามินซี และเป็นสินค้าหนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์ประเภทอาหารพื้นบ้านที่สำคัญของภาคอีสาน.Summary: Mum is a native food of Isaan people. It is a local wisdom in utilizing benefits from animal meat and a food preservation of ancestors. The mum process will mix the finely chopped meat of cow, buffalo, or pig with the chopped liver, chopped spleen, garlic, steamed sticky rice, roasted uncooked rice, and salt. Then squeeze them until being sticky, stuff in the hog's casing or maw, tie with thick thread, then wind dry in the shade for dryness. Mum has a nutritional value with protein and vitamin C. Mum is also an OTOP product in an important food of the Isaan region.
No physical items for this record

YJ2014 M02

หม่ำ เป็นอาหารพื้นเมืองของชาวอีสาน เป็นภูมิปัญญาชาวบ้านในการใช้ประโยชน์จากเนื้อสัตว์อย่างคุ้มค่า และเป็นการถนอมอาหารของบรรพบุรุษ หม่ำเป็นการนำเนื้อวัวหรือเนื้อควายหรือเนื้อหมูสับให้ละเอียด ผสมกับตับสับ ม้ามสับ กระเทียม ข้าวเหนียวนึ่ง ข้าวคั่ว คลุกเกลือ เคล้าให้ทั่วจนเหนียว แล้วยัดในไส้หรือกระเพาะหมู ใช้ด้ายหนาๆ มัดเป็นข้อๆ นำหม่ำที่ได้ไปผึ่งลมไว้ในร่มให้แห้ง หม่ำมีคุณค่าทางโภชนาการโดยให้โปรตีนและวิตามินซี และเป็นสินค้าหนึ่งตำบลหนึ่งผลิตภัณฑ์ประเภทอาหารพื้นบ้านที่สำคัญของภาคอีสาน.

Mum is a native food of Isaan people. It is a local wisdom in utilizing benefits from animal meat and a food preservation of ancestors. The mum process will mix the finely chopped meat of cow, buffalo, or pig with the chopped liver, chopped spleen, garlic, steamed sticky rice, roasted uncooked rice, and salt. Then squeeze them until being sticky, stuff in the hog's casing or maw, tie with thick thread, then wind dry in the shade for dryness. Mum has a nutritional value with protein and vitamin C. Mum is also an OTOP product in an important food of the Isaan region.

There are no comments on this title.

to post a comment.