กินทุเรียน...อย่างไร "ปลอดภัย" / (Record no. 140040)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 03062nab a2200205 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | 000142480 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 160112 2558 th 000 0 tha d |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201702091454 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201611151641 |
Level of effort used to assign classification | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201602111005 |
Level of effort used to assign classification | vanut |
Level of effort used to assign subject headings | 201601141109 |
Level of effort used to assign classification | joy |
-- | 201601120931 |
-- | fl5_book |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | รัชนี คงคาฉุยฉาย |
9 (RLIN) | 39634 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | กินทุเรียน...อย่างไร "ปลอดภัย" / |
Statement of responsibility, etc. | รัชนี คงคาฉุยฉาย |
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE | |
Date/time and place of an event note | YJ2016 M05 |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | ทุเรียนมีคุณค่าทางโภชนาการที่ดี มีไขมัน เส้นใยอาหารสูง 3-5 กรัมต่อ 100 กรัม เป็นแหล่งของวิตามินและแร่ธาตุชนิดต่างๆ มีบีตาแคโรทีน 300-400 ไมโครกรัมต่อ 100 กรัม ช่วยในการบำรุงสายตา ป้องกันการเกิดโรคต้อกระจก ช่วยบำรุงผิวพรรณ มีโฟเลต 120-150 ไมโครกรัมต่อ 100 กรัม ช่วยบำรุงสมอง ช่วยให้ตัวอ่อนเจริญเติบโตปกติ การกินทุเรียนที่ไม่มีอันตรายต่อรางกาย ควรลดส่วนของอาหารหลัก ในกลุ่มแป้ง ข้าว ขนมหวาน อาหารทอด กะทิ หรืออาหารที่ทำจากแป้งทุกชนิด ลงครึ่งหนึ่ง ผู้ป่วยโรคเบาหวานและผู้ป่วยโรคไต ต้องระมัดระวังในการปริโภคทุเรียนเช่นกัน ซึ่งคำแนะนำที่ปลอดภัยคือ กินทุเรียนสัปดาห์ละ 3 ครั้ง ครั้งละ 1 เม็ด และให้กินผลไม้ที่มีรสหวานน้อย ทั้งนี้ควรกินผลไม้หลากหลายชนิด ภายใน 1 วัน และไม่ควรกินผลไม้ชนิดเดียวกันซ้ำๆ เพราะอาจเสี่ยงต่อการได้รับสารก่อมะเร็ง จากยาฆ่าแมลงได้. |
648 ## - SUBJECT ADDED ENTRY--CHRONOLOGICAL TERM | |
Chronological term | FOOD59M01 |
9 (RLIN) | 178800 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ทุเรียน |
General subdivision | สรรพคุณทางยา. |
9 (RLIN) | 107586 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ทุเรียน |
General subdivision | แง่อนามัย. |
9 (RLIN) | 110065 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ทุเรียน |
General subdivision | แง่โภชนาการ. |
9 (RLIN) | 110064 |
773 ## - HOST ITEM ENTRY | |
Title | หมอชาวบ้าน |
Related parts | 37, 435 (ก.ค. 2558) 20-23 |
International Standard Serial Number | 0125-2275 |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Articles |
No items available.