เรื่องของแคลเซียม / (Record no. 90823)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 04549nab a2200181 a 4500
001 - CONTROL NUMBER
control field 000092974
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 060106 2548 th 000 00tha d
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE]
Level of rules in bibliographic description 201702090242
Level of effort used to assign nonsubject heading access points VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611261652
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201611122327
Level of effort used to assign classification VLOAD
Level of effort used to assign subject headings 201510100132
Level of effort used to assign classification VLOAD
-- 200601061547
-- samrual
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name สุภาพร นิรังกูล
9 (RLIN) 81329
245 10 - TITLE STATEMENT
Title เรื่องของแคลเซียม /
Statement of responsibility, etc. สุภาพร นิรังกูล
518 ## - DATE/TIME AND PLACE OF AN EVENT NOTE
Date/time and place of an event note YJ2006 M06 D01
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. แคลเซียมเป็นแร่ธาตุที่สำคัญต่อร่างกาย เป็นองค์ประกอบสำคัญของกระดูกและฟัน มีหน้าที่ในการทำงานของระบบประสาท ช่วยในการแข็งตัวของเม็ดเลือด ช่วยการหดตัวของกล้ามเนื้อและการเต้นของหัวใจ และช่วยในการทำงานของน้ำย่อยในระบบทางเดินอาหาร กระตุ้นเอ็นไซม์ในหลอดเลือดในการดูดซึมสารอาหารอื่นได้ดี เด็กวัยรุ่นหรือหญิงมีครรภ์และหญิงที่ให้นมบุตรควรได้รับแคลเซียมมากกว่าภาวะปกติคือประมาณร้อยละ 50 หรือวันละประมาณ 1,200 ม.ก. ต่อวัน เพื่อสร้างความเจริญเติบโตของทารกในครรภ์ เพราะทารกจะดึงแคลเซียมมาสร้างกระดูกของตน ทำให้มารดากระดูกบางลง ในวัยหมดประจำเดือน มีการสูญเสียกระดูกมากกว่าการสร้าง หากร่างกายได้รับแคลเซียมไม่เพียงพอ จะเสี่ยงต่อการเกิดกระดูกพรุนเช่นกัน วิธีป้องกันโรคกระดูกพรุนที่ดีที่สุดคือการออกกำลังกายและรับประทานอาหารที่มีแร่ธาตุแคลเซียมให้เพียงพอ สารอาหารที่มีแคลเซียม มีในอาหารหลายชนิดเป็นแหล่งอาหารที่หาง่าย เช่น ปลาเล็กปลาน้อย กุ้งแห้ง ปลาร้า กะปิ ปลากระป๋อง ปลาป่น ส่วนที่ได้จากพืชผัก เช่น งา ถั่วแดงหลวง ถั่วงอก คะน้า โหระพา มะเขือพวง เป็นต้น
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Calcium is an important mineral for the body. Is an important component of bones and teethes. With the ability to functions the nervous system, aids in blood clotting, helps contraction of muscles and heartbeat. Help in the work of the gastric juice in the digestive tract. Stimulate the enzyme in blood vessels to absorb nutrients well. Adolescents or pregnant women and women who are breastfeeding should have take more calcium than normal is about 50 % or about 1,200 mg per day for strenghten the bone growth in the womb because babies will pull calcium to create their own make mothers thinner bones. In menopause will have bone loss rather than create if the body received insufficient calcium will take the risk of osteoporosis as well. The best ways to prevent osteoporosis is exercise and eat foods that contain enough calcium. Calcium has in many foods and easy to find such as small fish, dried shrimp, pickled fish, shrimp paste, canned fish, fishmeal. And from the vegetables such as sesame, red kidney beans, bean sprouts, Chinese broccoli, basil, turkey berry, etc.
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element แคลเซียม.
9 (RLIN) 617
773 ## - HOST ITEM ENTRY
Title สวรรค์บนพื้นพิภพ
Related parts 19, 207 (ส.ค. 2548) 107-108
International Standard Serial Number 0858-9860
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Koha item type Articles

No items available.