เรื่องของแคลเซียม / สุภาพร นิรังกูล

By: สุภาพร นิรังกูลMaterial type: ArticleArticleSubject(s): แคลเซียม In: สวรรค์บนพื้นพิภพ 19, 207 (ส.ค. 2548) 107-108Summary: แคลเซียมเป็นแร่ธาตุที่สำคัญต่อร่างกาย เป็นองค์ประกอบสำคัญของกระดูกและฟัน มีหน้าที่ในการทำงานของระบบประสาท ช่วยในการแข็งตัวของเม็ดเลือด ช่วยการหดตัวของกล้ามเนื้อและการเต้นของหัวใจ และช่วยในการทำงานของน้ำย่อยในระบบทางเดินอาหาร กระตุ้นเอ็นไซม์ในหลอดเลือดในการดูดซึมสารอาหารอื่นได้ดี เด็กวัยรุ่นหรือหญิงมีครรภ์และหญิงที่ให้นมบุตรควรได้รับแคลเซียมมากกว่าภาวะปกติคือประมาณร้อยละ 50 หรือวันละประมาณ 1,200 ม.ก. ต่อวัน เพื่อสร้างความเจริญเติบโตของทารกในครรภ์ เพราะทารกจะดึงแคลเซียมมาสร้างกระดูกของตน ทำให้มารดากระดูกบางลง ในวัยหมดประจำเดือน มีการสูญเสียกระดูกมากกว่าการสร้าง หากร่างกายได้รับแคลเซียมไม่เพียงพอ จะเสี่ยงต่อการเกิดกระดูกพรุนเช่นกัน วิธีป้องกันโรคกระดูกพรุนที่ดีที่สุดคือการออกกำลังกายและรับประทานอาหารที่มีแร่ธาตุแคลเซียมให้เพียงพอ สารอาหารที่มีแคลเซียม มีในอาหารหลายชนิดเป็นแหล่งอาหารที่หาง่าย เช่น ปลาเล็กปลาน้อย กุ้งแห้ง ปลาร้า กะปิ ปลากระป๋อง ปลาป่น ส่วนที่ได้จากพืชผัก เช่น งา ถั่วแดงหลวง ถั่วงอก คะน้า โหระพา มะเขือพวง เป็นต้นSummary: Calcium is an important mineral for the body. Is an important component of bones and teethes. With the ability to functions the nervous system, aids in blood clotting, helps contraction of muscles and heartbeat. Help in the work of the gastric juice in the digestive tract. Stimulate the enzyme in blood vessels to absorb nutrients well. Adolescents or pregnant women and women who are breastfeeding should have take more calcium than normal is about 50 % or about 1,200 mg per day for strenghten the bone growth in the womb because babies will pull calcium to create their own make mothers thinner bones. In menopause will have bone loss rather than create if the body received insufficient calcium will take the risk of osteoporosis as well. The best ways to prevent osteoporosis is exercise and eat foods that contain enough calcium. Calcium has in many foods and easy to find such as small fish, dried shrimp, pickled fish, shrimp paste, canned fish, fishmeal. And from the vegetables such as sesame, red kidney beans, bean sprouts, Chinese broccoli, basil, turkey berry, etc.
No physical items for this record

YJ2006 M06 D01

แคลเซียมเป็นแร่ธาตุที่สำคัญต่อร่างกาย เป็นองค์ประกอบสำคัญของกระดูกและฟัน มีหน้าที่ในการทำงานของระบบประสาท ช่วยในการแข็งตัวของเม็ดเลือด ช่วยการหดตัวของกล้ามเนื้อและการเต้นของหัวใจ และช่วยในการทำงานของน้ำย่อยในระบบทางเดินอาหาร กระตุ้นเอ็นไซม์ในหลอดเลือดในการดูดซึมสารอาหารอื่นได้ดี เด็กวัยรุ่นหรือหญิงมีครรภ์และหญิงที่ให้นมบุตรควรได้รับแคลเซียมมากกว่าภาวะปกติคือประมาณร้อยละ 50 หรือวันละประมาณ 1,200 ม.ก. ต่อวัน เพื่อสร้างความเจริญเติบโตของทารกในครรภ์ เพราะทารกจะดึงแคลเซียมมาสร้างกระดูกของตน ทำให้มารดากระดูกบางลง ในวัยหมดประจำเดือน มีการสูญเสียกระดูกมากกว่าการสร้าง หากร่างกายได้รับแคลเซียมไม่เพียงพอ จะเสี่ยงต่อการเกิดกระดูกพรุนเช่นกัน วิธีป้องกันโรคกระดูกพรุนที่ดีที่สุดคือการออกกำลังกายและรับประทานอาหารที่มีแร่ธาตุแคลเซียมให้เพียงพอ สารอาหารที่มีแคลเซียม มีในอาหารหลายชนิดเป็นแหล่งอาหารที่หาง่าย เช่น ปลาเล็กปลาน้อย กุ้งแห้ง ปลาร้า กะปิ ปลากระป๋อง ปลาป่น ส่วนที่ได้จากพืชผัก เช่น งา ถั่วแดงหลวง ถั่วงอก คะน้า โหระพา มะเขือพวง เป็นต้น

Calcium is an important mineral for the body. Is an important component of bones and teethes. With the ability to functions the nervous system, aids in blood clotting, helps contraction of muscles and heartbeat. Help in the work of the gastric juice in the digestive tract. Stimulate the enzyme in blood vessels to absorb nutrients well. Adolescents or pregnant women and women who are breastfeeding should have take more calcium than normal is about 50 % or about 1,200 mg per day for strenghten the bone growth in the womb because babies will pull calcium to create their own make mothers thinner bones. In menopause will have bone loss rather than create if the body received insufficient calcium will take the risk of osteoporosis as well. The best ways to prevent osteoporosis is exercise and eat foods that contain enough calcium. Calcium has in many foods and easy to find such as small fish, dried shrimp, pickled fish, shrimp paste, canned fish, fishmeal. And from the vegetables such as sesame, red kidney beans, bean sprouts, Chinese broccoli, basil, turkey berry, etc.

There are no comments on this title.

to post a comment.