มันพื้นบ้าน มันเทศ พืชหัวทรงคุณค่า คลังอาหารยามแล้ง แปรรูปเป็นอาหารสุขภาพ / กองบรรณาธิการ

By: กองบรรณาธิการเกษตรกรรมธรรมชาติMaterial type: ArticleArticleSubject(s): มันเทศ -- การปลูก | มันพื้นบ้าน -- การปลูก In: เกษตรกรรมธรรมชาติ 13, 3 (2553) 28-31Summary: มันพื้นบ้านที่สามารถบริโภคแทนข้าว เป็นกับข้าว และขนมหวาน ให้คาร์โบไฮเดรต แม้ให้พลังงานน้อยกว่าข้าวแต่ก็มีแคลอรี่ต่ำ มีวิตามิน เกลือแร่และสารต้านอนุมูลอิสระต่าง ๆ การปลูกมันเทศสิ่งสำคัญที่มีอยู่ในมันเทศคือสีของเนื้อมัน มันเทศสีจึงเป็นอาหารเพื่อสุขภาพมากกว่ามันเนื้อสีขาวทั่วไป เช่น มันม่วง มันแดง มันส้ม มันเหลือง ในทางยามีการรายงานถึงสรรพคุณช่วยป้องกันโรคหลอดเลือดหัวใจ ความดันโลหิตสูง บรรเทาโรคโลหิตจาง นอกจากนี้ยังมีการแปรรูปมันเทศเป็นเส้นก๋วยเตี๋ยว ขนมขบเคี้ยว ทำเป็นส่วนผสมในอาหารเด็ก บทความนี้ยังได้แสดงตารางคุณค่าทางอาหารเปรียบเทียบระหว่างมันเทศเนื้อเหลืองกับมันเทศเนื้อขาว จะเห็นว่ามันเหลืองมีวิตามินเอและซีสูง ตามด้วยแคลเซียมและฟอสฟอรัสตามลำดับSummary: A sweet potato is a local potato which as a rice replacement, a thing eaten with rice, and a dessert. It gives the carbohydrate. Even it gives the lesser energy than the rice; it contains the low calorie, also vitamin, mineral, and antioxidant substance. An important thing contained in the sweet potato is its colors. The colored sweet potato is therefore the functional food more than general white potato, such as the purple potato, red potato, orange potato, and yellow potato. In a medicinal product, a report is stated that its property prevents coronary thrombosis, high blood pressure, and anemia. Besides, a process of the sweet potato will be the noodle strip, chewing candy, and mixture in the child food. Also, this article shows a nutritional value table compared the yellow sweet potato with the white sweet potato. It is clear that the yellow sweet potato highly contains vitamin A and vitamin C followed by calcium and phosphorus respectively.
No physical items for this record

YJ2011 M06

มันพื้นบ้านที่สามารถบริโภคแทนข้าว เป็นกับข้าว และขนมหวาน ให้คาร์โบไฮเดรต แม้ให้พลังงานน้อยกว่าข้าวแต่ก็มีแคลอรี่ต่ำ มีวิตามิน เกลือแร่และสารต้านอนุมูลอิสระต่าง ๆ การปลูกมันเทศสิ่งสำคัญที่มีอยู่ในมันเทศคือสีของเนื้อมัน มันเทศสีจึงเป็นอาหารเพื่อสุขภาพมากกว่ามันเนื้อสีขาวทั่วไป เช่น มันม่วง มันแดง มันส้ม มันเหลือง ในทางยามีการรายงานถึงสรรพคุณช่วยป้องกันโรคหลอดเลือดหัวใจ ความดันโลหิตสูง บรรเทาโรคโลหิตจาง นอกจากนี้ยังมีการแปรรูปมันเทศเป็นเส้นก๋วยเตี๋ยว ขนมขบเคี้ยว ทำเป็นส่วนผสมในอาหารเด็ก บทความนี้ยังได้แสดงตารางคุณค่าทางอาหารเปรียบเทียบระหว่างมันเทศเนื้อเหลืองกับมันเทศเนื้อขาว จะเห็นว่ามันเหลืองมีวิตามินเอและซีสูง ตามด้วยแคลเซียมและฟอสฟอรัสตามลำดับ

A sweet potato is a local potato which as a rice replacement, a thing eaten with rice, and a dessert. It gives the carbohydrate. Even it gives the lesser energy than the rice; it contains the low calorie, also vitamin, mineral, and antioxidant substance. An important thing contained in the sweet potato is its colors. The colored sweet potato is therefore the functional food more than general white potato, such as the purple potato, red potato, orange potato, and yellow potato. In a medicinal product, a report is stated that its property prevents coronary thrombosis, high blood pressure, and anemia. Besides, a process of the sweet potato will be the noodle strip, chewing candy, and mixture in the child food. Also, this article shows a nutritional value table compared the yellow sweet potato with the white sweet potato. It is clear that the yellow sweet potato highly contains vitamin A and vitamin C followed by calcium and phosphorus respectively.

There are no comments on this title.

to post a comment.