โซเดียมในปลากระป๋อง / กองบรรณาธิการ

By: กองบรรณาธิการฉลาดซื้อMaterial type: ArticleArticleSubject(s): spv55m006 | ปลากระป๋อง -- โซเดียม -- ผลวิเคราะห์ In: ฉลาดซื้อ 18, 127 (ก.ย. 2554) 32-36Summary: ปลากระป๋องถือเป็นอาหารแปรรูปชนิดหนึ่งที่ผลิตในระบบอุตสาหกรรมเพื่อจำหน่ายและส่งออก มีส่วนประกอบหลักในการผลิตคือ ปลาซาร์ดีน ปลาแมคเคอเรล ปลาทูน่า ซอสปรุงรส เช่น ซอสมะเขือเทศ น้ำมันหรือน้ำเกลือซึ่งมีปริมาณโซเดียมสูง และส่วนประกอบสุดท้ายคือกระป๋องที่ทำจากดีบุกหรืออะลูมิเนียมเพื่อบรรจุ จากการทดสอบหาปริมาณโซเดียมในปลากระป๋องที่ขายตามท้องตลาดทั่วไปจำนวน 18 ยี่ห้อ พบว่าปลาซาร์ดีนในซอสมะเขือเทศ ตราซูเปอร์ซีเชฟมีปริมาณโซเดียมต่อกระป๋องสูงสุดคือ 823.0 มิลลิกรัม โดยปริมาณโซเดียมที่เหมาะสมกับการบริโภคต่อวันสำหรับคนไทยอายุ 6 ปีขึ้นไป ต้องไม่เกิน 2,400 มิลลิกรัม ผู้บริโภคควรเลือกซื้อปลากระป๋องที่มีฉลากแสดงข้อมูล ชื่ออาหาร ชื่อ-ที่อยู่ผู้ผลิต วันเดือนปีที่ผลิตและหมดอายุ ส่วนประกอบ ข้อมูลโภชนาการ กระป๋องไม่บุบหรือบวม และควรเก็บในอุณหภูมิห้อง หากอากาศร้อนหรืออุณหภูมิสูงอาจทำให้กระป๋องระเบิดได้Summary: Canned fish is one type of processed food that produce to distribute or export, main ingredients are sardines, mackerel, tuna, flavoring sauce such as tomatoes sauce, oil, salt water that contain high sodium and the final component is canned that made from tin or aluminum for packing. From amount of sodium test in canned fish that were sold in all over 18 marketplaces found that sardine in tomatoes sauce, Super-C-Chef brand has the highest amount of sodium about 823.05 milligram. Amount of sodium that for Thai people 6 years up must not over 2,400 milligram per can. Consumer must choose canned fish that contains data label, name of food, manufacturer name, manufacture and expire date, ingredients, nutrition fact, not crush or swollen and should be stored at room temperature if hot weather or high temperatures may cause canned to explode.
No physical items for this record

ปลากระป๋องถือเป็นอาหารแปรรูปชนิดหนึ่งที่ผลิตในระบบอุตสาหกรรมเพื่อจำหน่ายและส่งออก มีส่วนประกอบหลักในการผลิตคือ ปลาซาร์ดีน ปลาแมคเคอเรล ปลาทูน่า ซอสปรุงรส เช่น ซอสมะเขือเทศ น้ำมันหรือน้ำเกลือซึ่งมีปริมาณโซเดียมสูง และส่วนประกอบสุดท้ายคือกระป๋องที่ทำจากดีบุกหรืออะลูมิเนียมเพื่อบรรจุ จากการทดสอบหาปริมาณโซเดียมในปลากระป๋องที่ขายตามท้องตลาดทั่วไปจำนวน 18 ยี่ห้อ พบว่าปลาซาร์ดีนในซอสมะเขือเทศ ตราซูเปอร์ซีเชฟมีปริมาณโซเดียมต่อกระป๋องสูงสุดคือ 823.0 มิลลิกรัม โดยปริมาณโซเดียมที่เหมาะสมกับการบริโภคต่อวันสำหรับคนไทยอายุ 6 ปีขึ้นไป ต้องไม่เกิน 2,400 มิลลิกรัม ผู้บริโภคควรเลือกซื้อปลากระป๋องที่มีฉลากแสดงข้อมูล ชื่ออาหาร ชื่อ-ที่อยู่ผู้ผลิต วันเดือนปีที่ผลิตและหมดอายุ ส่วนประกอบ ข้อมูลโภชนาการ กระป๋องไม่บุบหรือบวม และควรเก็บในอุณหภูมิห้อง หากอากาศร้อนหรืออุณหภูมิสูงอาจทำให้กระป๋องระเบิดได้

Canned fish is one type of processed food that produce to distribute or export, main ingredients are sardines, mackerel, tuna, flavoring sauce such as tomatoes sauce, oil, salt water that contain high sodium and the final component is canned that made from tin or aluminum for packing. From amount of sodium test in canned fish that were sold in all over 18 marketplaces found that sardine in tomatoes sauce, Super-C-Chef brand has the highest amount of sodium about 823.05 milligram. Amount of sodium that for Thai people 6 years up must not over 2,400 milligram per can. Consumer must choose canned fish that contains data label, name of food, manufacturer name, manufacture and expire date, ingredients, nutrition fact, not crush or swollen and should be stored at room temperature if hot weather or high temperatures may cause canned to explode.

There are no comments on this title.

to post a comment.